Danka

  • Kolorowe drinki na bazie alkoholu i różnych syropów lub soków owocowych z dodatkiem kostek lodu to świetny pomysł dla osób, które nie przepadają za piciem czystego alkoholu. Dlatego dziś przygotowałam dla was[…]

  • Schab obok karkówki to najczęściej kupowany przez nas gatunek mięsa wieprzowego. Ze schabowego przeważnie robimy tradycyjnego kotleta w panierce lub roladki, ewentualnie schab ze śliwką. Jednak z tego chudego mięsa[…]

  • Na moim blogu jest już przepis na kurczaka po indyjsku ( (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki:1 podwójny filet z piersi z kurczaka (około 400 g)2 ząbki czosnku1 średnia cebula3 łyżki[…]

  • Kolorowe drinki niektórym z nas mogą kojarzyć się ze słońcem, plażą i wakacjami. Jednak, aby wypić taki napój nie musimy wychodzić z domu czy wyjeżdżać nad morze, ponieważ można przygotować go samodzielnie. Dziś[…]

  • Podstawą sosu beszamelowego jest zasmażka z masła i mąki oraz mleko. Robiąc ten sos musimy uważać, aby nie powstały nam grudki. Dlatego cały czas trzeba go mieszać łyżką lub rózgą. Może on być bazą do przygotowania[…]

  • Kurczak gong bao to kolejne danie inspirowane kuchnią azjatycką. Jest to potrawa ze smażonej piersi kurczaka bardzo popularna w Chinach i nie tylko. Zdecydowanie lubię takie dania, ponieważ są proste w[…]

  • Upieczenie ciasta dla niektórych może stanowić nie lada wyzwanie, ale zrobienie takich ciasteczek jest o wiele łatwiejsze. Poniżej przedstawiam wam przepis na proste, smaczne i kruche ciastka kokosowe. Ich[…]

  • Falafel to popularna wegańska potrawa wywodząca się z krajów arabskich. Są to kotleciki ze zmielonej ciecierzycy z przyprawami smażone na głębokim tłuszczu, z zewnątrz chrupiące a w środku miękkie. Pierwszy raz[…]

  • Istnieje spore grono osób, które nie piecze ciast z obawy, że się nie udadzą. Znam to z własnego doświadczenia, ponieważ kiedyś też tak miałam. Jednak świetnym rozwiązaniem w takiej sytuacji są ciasta bez[…]

  • Czasami zdarza mi się, że znajduję w lodówce niewykorzystane resztki warzyw. Wówczas próbuję przygotować z nich coś na obiad. Tak było i tym razem: do podsmażonych na patelni warzyw z kurczakiem dodałam kaszę[…]

  • Uwielbiam różnego rodzaju surówki i serwuję je dość często moim domownikom. Zazwyczaj surówki przygotowuję z tego co mam w lodówce, ale czasami szukam inspiracji w internecie lub programach kulinarnych. Tak było z[…]

  • Podstawą zrobienia risotto jest odpowiedni gatunek ryżu, który charakteryzuje się krótkimi ziarnami o pękatym kształcie. Ziarna te podczas smażenia wydzielają dużo skrobi, dzięki czemu nabierają kleistej[…]

  • Karkówka to jeden z moich ulubionych gatunków mięsa, z którego przygotowuję różnego pyszne dania (np. Składniki:1 kg karkówki bez kości3 marchewki2 cebule1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu w ziarnach3 liście laurowe6[…]

  • Tak się utarło, że w grudniu zazwyczaj przed Świętami szukamy różnego rodzaju przepisów na dania rybne. Dzisiaj mam dla Was propozycję na opiekane filety rybne w zalewie pomidorowo-octowej. Danie to przygotowuję[…]

  • Żeberka to taki gatunek mięsa, który nie ma zbyt wielu wielbicieli. Przeważnie wykorzystuję je do ugotowania zupy. Jednak czasami lubię żeberka upiec i podać jako danie główne z dodatkiem ziemniaków i surówki na[…]

  • Różnego rodzaju roladki czy to z mięsa drobiowego czy wieprzowego przygotowuję zazwyczaj na niedzielę lub z okazji świąt. Moja rodzinka przepada za zrazami z karkówki (Składniki:2 podwójne filety z piersi kurczaka4[…]

  • Tradycja wypiekania pierników wiąże się ze świętami Bożego Narodzenia. Przeważnie na tą okazję pieczemy pierniczki w kształcie gwiazdek, choinek, itp. Ale można też upiec ciasto piernikowe na dużej blaszce. Ja[…]

  • Z mięsa mielonego możemy przygotować wiele różnego rodzaju potraw. Najpopularniejsze to tradycyjne klopsiki mielone lub gołąbki, a także różnego rodzaju pulpeciki (np. Składniki:500 g mielonego mięsa wieprzowego1[…]

  • Śledzie goszczą w moim domu od dawna, chociaż kiedyś za nimi nie przepadałam to teraz za sprawą męża stałam się ich wielką fanką. Przygotowuję na wiele sposobów i trudno się nimi przejeść. Ostatnio po raz pierwszy[…]

  • Krokiety z pieczarkami i kapustą kiszoną są jedną z dwunastu potraw, które pojawiają się u mnie na stole wigilijnym. Lubię je robić także czasem bez okazji, ponieważ moje dzieci je uwielbiają. Jest to trochę[…]

  • Załaduj więcej