Danka

  • Ciasto Bounty jak sama nazwa wskazuje inspirowane jest znanym i lubianym batonikiem o tej samej nazwie. Ten deser nie jest zbyt skomplikowany, zwłaszcza że nie musimy ucierać do niego kremu, więc jeżeli lubicie[…]

  • Dzisiejsza moja sałatka to połączenie słodkiego ananasa z intensywnym smakiem selera i curry. Moja córka, która sądzi, że nie lubi selera i nie będzie jadła tej sałatki po jej spróbowaniu stwierdziła, że jest[…]

  • Dzisiaj kolejny na moim blogu przepis inspirowany kuchnią azjatycką. Tym razem jest to kurczak w pięciu smakach. Ta przyprawa to mieszanka aromatycznych ziół korzennych charakteryzujących kuchnię chińską,[…]

  • Karkówka to niewątpliwie mój i moich domowników ulubiony gatunek mięsa. Może się wydawać, że jest ona nieco tłusta, ale odpowiednio przyrządzona jest przepyszna. Robię z niej różnego rodzaju pieczenie i dania[…]

  • Zazwyczaj ryby przygotowuję na piątkowy obiad. Przeważnie są to filety z dorsza lub morszczuka, a tym razem postanowiłam zrobić łososia. Przygotowałam go w słodko-kwaśnym sosie teriyaki. Podałam go z warzywami z[…]

  • Jesienią oprócz jabłek występuje też dynia, o której zapominamy i rzadko wykorzystujemy ją w kuchni. Jest to błąd, można z niej zrobić pyszną zupę krem (Składniki na tortownicę o średnicy 21 cm.Składniki na[…]

  • Czasami zastanawiam się, co zrobić na kolację, aby nie były to tradycyjne kanapki z wędliną lub serem. Dlatego lubię przygotowywać różne pasty jajeczne, do moich ulubionych należy ta z awokado (Składniki:1 mała[…]

  • Racuchy pamiętam z dzieciństwa. Robiła je często moja babcia, ale z tego co pamiętam to dodawała ona mleko i drożdże, dlatego trzeba było trochę czekać, aż ciasto urośnie. W dzisiejszym moim przepisie na te[…]

  • Często zdarza mi się, że zostają ugotowane ziemniaki niezjedzone podczas obiadu. Nie chcę ich wyrzucać, więc próbuję je jakoś wykorzystać. Na pomysł mi przyszła sałatka z wykorzystaniem śledzi. Sprawdzi się ona na[…]

  • Tortilla to jeden z moich ulubionych fastfoodów, do której często zmieniam dodatki. Dlatego dzisiaj przedstawiam kolejną propozycję na moim blogu na jej podanie. Tym razem z tuńczykiem i sosem[…]

  • Ajwar to bałkańska pasta warzywna z papryki i bakłażana. Jakiś czas temu dodawałam ją do gulaszu (Składniki:500 g filetów śledziowych a’la matias2 papryki (1 czerwona i 1 zielona)2 nieduże cebule2 łyżki ketchupu[…]

  • Tortille robię dosyć często na obiad lub kolację. Do tej pory robiłam ją z kurczakiem, sałatą i warzywami (Składniki:placki z tortilli (przepis)50 g wędzonego łososia1-2 jajkarukola lub inna sałata1/2 czerwonej[…]

  • Danka dodał(a) nowy wpis, Zupa gulaszowa 6 lat temu

    Mój mąż jest smakoszem różnego rodzaju dań mięsnych, ale uwielbia też zupy. Do jego ulubionych należą grochówka i flaki, ponieważ są one sycące i rozgrzewające. Gotuję je przeważnie w okresie jesienno-zimowym. Do[…]

  • Dzisiaj przedstawiam kolejny przepis na nieskomplikowane danie z filetem z kurczaka w roli głównej. Danie to robi się dosłownie w kilka minut, a jego smak powinien zadowolić każdego. Dopóki sami nie wypróbujecie,[…]

  • Danka dodał(a) nowy wpis, Modra kapusta 6 lat temu

    Taką czerwoną kapustę zasmażaną jako przystawkę do obiadu robiła moja mama i teściowa. Z tą różnicą, że teściowa dodawała jeszcze jedno jabłko, więc jeżeli ktoś tak chce to może też tak zrobić, ale musi być ono[…]

  • Od pewnego czasu ja i moi domownicy staliśmy się fanami kuchni azjatyckiej. Uwielbiamy takie słodko-kwaśne, lekko pikantne dania. Inspirację do dzisiejszego przepisu znalazłam na blogu Składniki:1 filet z piersi[…]

  • Kolorowa sałatka z serkiem wiejskim to propozycja na lekką kolację lub lunch do pracy. Możemy ją przygotować w dosłownie kilka minut i wyjdzie bardzo pyszna. Jeśli szukacie takich szybkich dań to proponuję taką[…]

  • Dania z makaronem przygotowuję bardzo często, ponieważ w przeciwieństwie do ziemniaków makaron gotuje się szybciej, a sos można przygotować w trakcie, kiedy gotujemy makaron. Danie, które dzisiaj przygotowałam jest[…]

  • Danka dodał(a) nowy wpis, Schab ze śliwką 6 lat temu

    Schab ze śliwką to z pewnością standardowa pozycja na niejednym świątecznym stole i nie tylko. Miałam okazję jeść go już kilka razy, a że uwielbiam suszone owoce postanowiłam go zrobić w domu. Mój mąż nie jest[…]

  • Danka dodał(a) nowy wpis, Jabłecznik z budyniem 6 lat temu

    Bardzo lubię różnego rodzaju ciasta ze świeżymi owocami, a z racji tego, że mam owoce z własnego ogrodu piekę je dość często. Tym razem zrobiłam szarlotkę na kruchym cieście z masą budyniową. Takie ciasto możemy[…]

  • Załaduj więcej