Danka

  • Planowałam na dzisiejszy obiad zrobić spaghetti z sosem kurkowym, ale ponieważ kurek u nas w lasach jak na lekarstwo, a w sklepach też mi się nie udało ich kupić to postanowiłam zrobić spaghetti z kurczakiem w[…]

  • Gulasze robię bardzo często, ponieważ jest to danie jednogarnkowe i można je przygotować wieczorem, aby mieć na drugi dzień na obiad. Przeważnie to danie robiłam z mięsem wieprzowym, a dzisiaj zamieniłam je na[…]

  • Karpatka to jedno z ulubionych ciast moich domowników. Dawno już go nie robiłam i postanowiłam w nim coś zmienić. Dlatego krem budyniowy przełożyłam masą malinową. Pomysł ten okazał się bardzo trafiony, ponieważ[…]

  • Filet z kurczaka w sosie śmietanowo-ziołowym to danie, które możemy przygotować o każdej porze roku, ponieważ składniki są ogólnodostępne, a w razie gdybyśmy nie mieli świeżych ziół, możemy użyć suszonych. Sos taki[…]

  • Klopsiki z makaronem w sosie serowym to propozycja na szybki i smaczny obiad, który możemy przygotować na jednej patelni. Małe kuleczki z mięsa mielonego duszone z makaronem i zatopione w pysznym sosie z pewnością[…]

  • Chcąc zrobić dobre powidła musimy uzbroić się w cierpliwość i poświęcić im trochę czasu, ponieważ im dłużej będziemy smażyć tym będą lepsze. Na powidła najlepsze są śliwki węgierki, dobrze dojrzałe, lekko już[…]

  • Podstawowym składnikiem siekanych kotlecików jest mięso drobiowe, do którego możemy dodać dowolne warzywa, np. paprykę czy pieczarki. Natomiast ja zrobiłam je ze szczypiorkiem i porem. Takie kotleciki są świetną[…]

  • Dzisiejszy mój przepis to pomysł na pyszny i prosty obiad, który można przygotować w kilka minut. Danie to nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych i każdemu powinno się udać. Ja tak przygotowanego kurczaka[…]

  • Z ogórków przygotowuję na zimę różnego rodzaju przetwory, ale nigdy nie może zabraknąć w mojej spiżarni ogórków kiszonych. Jakiś czas temu kuzynka podsunęła mi sposób, w jaki ona kisi ogórki. Początkowo nie byłam[…]

  • Jak co roku o tej porze przygotowuję różnego rodzaju przetwory na zimę. Teraz trwa sezon ogórkowy, więc skupiam się głównie na tych warzywach. Zwłaszcza, że posiadam je z własnego ogrodu to mam pewność, że[…]

  • Cukinię możemy kupić przez cały rok, ale ja mam własną na ogrodzie i sezon na to warzywo zaczął się właśnie teraz. Dlatego dość często przygotowuję różnego rodzaju potrawy z jej udziałem. Na dzisiejszy obiad[…]

  • W mojej spiżarni nie może zabraknąć różnego rodzaju przetworów na zimę. Najwięcej robię zapraw z ogórków, ponieważ wszyscy je bardzo lubimy, a warzywa te mam z własnego ogródka. Do moich ulubionych należą[…]

  • Warzywa zapiekane z piekarnika to sposób na wykorzystanie resztek warzyw, które nieraz zalegają nam w lodówce. Na przykład kawałki papryki, cukinii czy cebuli. Danie takie możemy komponować z dowolnych składników,[…]

  • Ogórki konserwowe obok ogórków kiszonych zawsze gościły w moim domu. Robiła je babcia, mama, a teraz robię je ja. Są one świetnym dodatkiem do różnego rodzaju sałatek, kanapek lub jako zakąska. U mnie muszą być[…]

  • Zazwyczaj do obiadu przygotowuję surówki na bazie kapusty lub sałaty. Tym razem jednak postanowiłam coś zmienić i przygotowałam ekspresową surówkę z pora z jabłkiem. Możną ją również podać do potraw z grilla lub[…]

  • Soczystego i smacznego arbuza lubimy jeść w kawałku, ale można z niego zrobić orzeźwiający koktajl z dodatkiem banana doskonały na letnie dni. Możemy do niego wrzucić kostki lodu. Jest to najprostszy i najszybszy[…]

  • Danka dodał(a) nowy wpis, Szakszuka 6 lat, 4 miesiące temu

    Szakszuka to danie wywodzące się z kuchni tunezyjskiej. Można powiedzieć, że jest to rodzaj jajecznicy. Robiłam już ją kilka razy, ale nie wiedziałam o jej nazwie. Jest to idealny sposób na pożywne śniadanie lub[…]

  • Panna cotta to świetny deser na letnie dni. Robi się go bardzo szybko, a owoce możemy zmieniać w zależności od tego, jakie mamy pod ręką. Dzisiaj zrobiłam go z jeżynami, jednak te owoce mają drobne pestki i aby się[…]

  • Pianka porzeczkowa nie jest typowym słodkim deserem, ponieważ czarne porzeczki mają charakterystyczny smak i są lekko kwaskowe. Jednak połączenie serka waniliowego z kwaśnymi porzeczkami jest strzałem w dziesiątkę.[…]

  • Dzisiaj mam dla Was przepis na kolorową, wieloskładnikową i chrupiącą sałatkę meksykańską. Robi się ją bardzo szybko z ogólnie dostępnych składników, a dodatek sosu Tabasco lub chili dodaje jej pikanterii.[…]

  • Załaduj więcej