Danka

  • Kurczak w sosie teriyaki to kolejna moja propozycja inspirowana kuchnią azjatycką. Ostatnio dość często przygotowuję tego typu dania, ponieważ odpowiadają nam takie smaki. Takiego kurczaka możemy również zrobić bez[…]

  • Przeglądając strony internetowe w poszukiwaniu przepisu na ciasto ze świeżymi owocami moją uwagę przykuła malinowa chmurka. Postanowiłam w niej coś zmienić i zrobiłam ją z borówkami. Ciasto jest trochę[…]

  • Aby przygotować coś smacznego na obiad lub kolację nie musimy mieć długiej listy wyszukanych składników. Czasami z tego co mamy w domu, też można upichcić coś wyjątkowego. Przykładem tego jest penne z kurczakiem w[…]

  • Należę do osób, które lubią próbować nowych smaków. Dzisiaj przygotowałam kurczaka po meksykańsku. Jest to danie, które możemy przygotować w ciągu 20-30 minut i podać z ryżem, kaszą albo pieczywem. Mam nadzieję, że[…]

  • Obok mięsa z kurczaka czasami sięgam też po filet z indyka, ponieważ jest to mięso również chude i nie wymaga długiej obróbki termicznej, a można z niego zrobić coś pysznego. Ostatnio przygotowałam roladki z[…]

  • Sałatki z makaronem mają to do siebie, że są bardzo sycące i dlatego mogą stanowić samodzielny posiłek. Zarówno na obiad, jak i na kolację. Do takich właśnie należy dzisiejsza moja sałatka z kolorowym makaronem i[…]

  • Jedną z moich ulubionych przypraw jest przyprawa kebab gyros. Zazwyczaj używam jej do drobiu, ale tym razem postanowiłam wykorzystać ją do przyprawienia karkówki. Danie wyszło pyszne, mięso jest mięciutkie i soczys[…]

  • Aż wstyd się przyznać, że do tej pory nie jadłam jeszcze tuńczyka, ale jakoś nie miałam okazji. Dzisiaj jednak za namową córki postanowiłam zrobić sałatkę z tą rybą. Muszę przyznać, że zostałam mile zaskoczona,[…]

  • Czasami zdarza się tak, że nie zawsze mam czas i chęci, aby zrobić ciasto na weekend. Jednak do popołudniowej kawy coś słodkiego by się zjadło, więc tym razem przygotowałam deser bananowy w pucharkach. Robi się go[…]

  • Przepisów na wykorzystanie mięsa mielonego jest wiele. Robimy z niego różnego rodzaju klopsiki, pulpeciki, pieczenie, gołąbki, itp. Podobnie jest z makaronem. Dzisiaj wykorzystałam oba te produkty i zrobiłam prostą[…]

  • Inspirację do zrobienia tego ciasta znalazłam na blogu Składniki na naczynie o wymiarach 22×25 cm.Składniki:około 250 g herbatnikówWarstwa truskawkowa:300 g truskawek250 ml śmietanki 36%2 galaretki truskawkowe2[…]

  • Truskawki należą do moich ulubionych owoców, więc w sezonie nie może zabraknąć u mnie ciasta z ich udziałem. Dzisiaj przygotowałam deser bez pieczenia na bazie herbatników, kremu budyniowego i bitej śmietany, która[…]

  • Na przygotowanie obiadu nie zawsze musimy poświęcać dużo czasu, a taki właśnie jest mój dzisiejszy przepis: prosty, szybki i niedrogi. Zrobienie tego dania nie zajmie więcej niż 20 minut, a na pewno będzie wam[…]

  • W okresie wiosenno-letnim często piekę ciasta ze świeżymi owocami i kruszonką, bo po prostu je uwielbiamy. Dzisiaj przygotowałam ciasto jogurtowe z rabarbarem. Jest ono proste, puszyste, smaczne i nie za słodkie.[…]

  • Panna cotta to tradycyjny deser włoski. Jadłam go u syna na weselu i bardzo mi zasmakował. Myślałam, że to coś skomplikowanego, ale zauważyłam ten przepis w gazecie i okazał się całkiem prosty. Do zrobienia mojego[…]

  • Kurczak pieczony na ryżu to danie dla osób, które nie mają zbyt wiele czasu na przygotowanie obiadu. Robi się ono praktycznie samo. Musimy tylko doprawić i podpiec mięso, wszystkie składniki włożyć do naczynia[…]

  • Sałatki ze świeżych warzyw przygotowuję bardzo często zwłaszcza na kolację. Podstawą jest sałata, a pozostałe składniki możemy komponować według własnego uznania. Taką smaczną i chrupiącą przekąskę możemy zapakować[…]

  • Botwinka to ulubiona zupa moja i mojej rodziny. Kiedy pojawią się pierwsze młode buraczki w sklepie to obowiązkowo muszę ją ugotować. Można ją gotować na samym wywarze warzywnym bez kości, a wiosna to jedyny okres,[…]

  • Czasami zdarza mi się, że nie mam gotowego pomysłu na obiad. Wówczas szukam inspiracji w Internecie lub zaglądam do lodówki i staram się przygotować obiad z tego, co mam w domu. Tym sposobem zrodził się pomysł na[…]

  • Jak już kiedyś wspominałam, uwielbiam różnego rodzaju surówki. Do moich ulubionych należy surówka z młodej kapusty. Świetnie smakuje ona jako dodatek do obiadu lub potraw z grilla, a ponieważ młoda kapusta nie[…]