dagooshya
-
dagooshya dodał(a) nowy wpis, Duszone poliki wołowe 10 lat, 10 miesięcy temu
Na warsztatach kulinarnych wSkładniki (dla 8 osób):3 duże policzki wołowe1 żółta papryka2 papryczki chilli2 cebule2 główki czosnkusól, pieprzolej + wodaCZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 200 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI<br[…]
-
dagooshya dodał(a) nowy wpis, Grzane wino z kawałkami jabłek i pomarańczy 10 lat, 10 miesięcy temu
Dzisiaj miałam przyjemność ponownie uczestniczyć w warsztatach kulinarnych w Składniki:700 ml czerwonego wina wytrawnego1 pomarańcza1 jabłko4 goździki szczypta imbiru2-3 łyżeczki przyprawy piernikowejCZAS[…]
-
dagooshya dodał(a) nowy wpis, Smaki Indii: Kurczak balti 10 lat, 10 miesięcy temu
W minione Święta dostałam od ‚Świętego Mikołaja’ pod choinkę wspaniałą książkę kucharską z przepisami kuchni indyjskiej. Chciałam się z Wami podzielić jednym z przepisów na ostro-kwaśnego kurczaka. Aromat[…]
-
dagooshya dodał(a) nowy wpis, Krewetki grillowane w liściach bananowca 10 lat, 10 miesięcy temu
Pyszna, lekko pikantna przystawka. Podana z ryżem może również stanowić danie główne. Pomysł na potrawę znalazłam na stronie Składniki dla 2 osób:250 g średnich krewetek, oczyszczonych2 łyżki czerwonej pasty curry1[…]
-
dagooshya dodał(a) nowy wpis, Jedzenie i uczty Jezusa: Kurczak duszony z suszonymi morelami i pilaw z kaszy bulgur 10 lat, 10 miesięcy temu
Ostatnio po wielodniowych poszukiwaniach, udało mi się kupić książkę „Jedzenie i uczty Jezusa – Kulinarny świat Palestyny pierwszego wieku”. Dzisiaj przygotowałam dwa dania z jadłospisu na ucztę szabatową, czyli[…]
-
dagooshya dodał(a) nowy wpis, Karkówka duszona w ciemnym piwie 10 lat, 11 miesięcy temu
Wprost uwielbiam duszone mięsa! Są soczyste, miękkie, rozpływają się w ustach. Na moim blogu możecie znaleźć przepis na Składniki dla 2-3 osób:2 łyżki masła klarowanego*500 g karkówki wieprzowej300 ml ciemnego[…]
-
dagooshya dodał(a) nowy wpis, Łatwe ciasto waniliowe bez jajek 10 lat, 11 miesięcy temu
Bardzo proste w wykonaniu ciasto waniliowe bez użycia jajek. Pomysł na nie zrodził się ponieważ.. no.. nie miałam jajek 🙂 A lenistwo nie pozwoliło mi na wyjście z domu. Przeszukałam internet i znalazłam ten[…]
-
dagooshya dodał(a) nowy wpis, Ruszyła akcja "Zimowy Obiad" 10 lat, 11 miesięcy temu
Zima – czas, gdy przez większość doby trwa noc i najchętniej nie wystawialibyśmy nosa spod kołdry – no, chyba że na ciepły rozgrzewający obiad Do lata jeszcze daleko, więc nie musimy zbytnio przejmować się[…]
-
dagooshya dodał(a) nowy wpis, Eklerki z kawowym budyniem 10 lat, 11 miesięcy temu
Pyszny kawowy budyń w delikatnym ptysiowym cieście. Pyszności! Ptysiowe ciasto możecie wykorzystać również do wytrawnych dań, na przykład jako dodatek do Składniki na ciasto ptysiowe:1/2 szklanki wody1/2 szklanki[…]
-
dagooshya dodał(a) nowy wpis, Ruszyła akcja "Karnawałowe Słodkości!" 10 lat, 11 miesięcy temu
Zapraszam do udziału w akcji „Karnawałowe Słodkości!”, organizowanej przeze mnie na stronie Karnawał – czas zimowych balów, maskarad i wielkiej nieustającej zabawy. Również stół w tych dniach powinien być suto[…]
-
dagooshya dodał(a) nowy wpis, Filet z tuńczyka, pietruszkowe ptysie i sos holenderski 10 lat, 11 miesięcy temu
Składniki dla dwóch osób:2 filety z tuńczykapieprz cytrynowyPtysie:1/2 szklanka wody50 g masła1/2 szklanki mąki2 jajkaszczypta solispory pęczek natki pietruszkiSos holendreski:2 żółtka50 g masła1 łyżka soku z[…]
-
dagooshya dodał(a) nowy wpis, Kremowa zupa z czerwonej soczewicy 10 lat, 11 miesięcy temu
Na zewnątrz jest wietrznie i zimno. W taką pogodę najchętniej nie wychodziłabym z łóżka, chyba że na miskę ciepłej, rozgrzewającej zupy 🙂 Dziś przedstawiam przepis na kremową zupę z czerwonej soczewicy i[…]
-
dagooshya dodał(a) nowy wpis, 'Kaszotto' z grzybami i polędwiczką wieprzową 10 lat, 11 miesięcy temu
Dzisiaj zapraszam na risotto z kaszą, czyli kaszotto 😉 z pysznym grzybowym sosem i duszoną polędwiczką wieprzową. Zapraszam do gotowania!Składniki dla 3 osób:polędwiczka wieprzowa o wadze 500 g1 ząbek[…]
-
dagooshya dodał(a) nowy wpis, Co zrobić, aby Twój blog zaistniał? 10 lat, 11 miesięcy temu
Macie czasami wrażenie, że nikt nie odwiedza Waszego bloga, lub czytelników jest zdecydowanie mniej, niż byście tego chcieli? Poniżej znajdziecie kilka porad, dzięki którym Wasz blog kulinarny stanie się często[…]
-
dagooshya dodał(a) nowy wpis, Koktajl wspomagający oczyszczanie organizmu 10 lat, 11 miesięcy temu
Kolejny oczyszczający napój na liście moich przepisów 🙂 Tym razem przedstawiam przepis na koktajl z selera naciowego, pomarańczy i kilku innych dodatków.Składniki na 2-3 szklanki:3 łodygi selera naciowegosok z 1[…]
-
dagooshya dodał(a) nowy wpis, Pierogi z twarogiem na słodko 10 lat, 11 miesięcy temu
Przepis na pyszne, słodziutkie pierogi z serowym nadzieniem, polane śmietanką z cukrem pudrem. Z przepisu wychodzi około 40 pierogów. Nadmiar z powodzeniem można zamrozić na następny raz 🙂 Przepis znalazłam na[…]
-
dagooshya dodał(a) nowy wpis, Napój najlepszy przy problemach żołądkowych 10 lat, 11 miesięcy temu
Ten napój podawała mi babcia i mama, gdy chorowałam na grypę żołądkową lub zatrucie pokarmowe. Ostatnio sobie o nim przypomniałam przy podobnych problemach. O napiciu się wody w celu nawodnienia mogłam zapomnieć, a[…]
-
dagooshya dodał(a) nowy wpis, Sernik klasyczny z kandyzowaną skórką pomarańczy 10 lat, 11 miesięcy temu
Pyszny, a zarazem prosty w wykonaniu. Jeden z niewielu serników, który można jeść jeszcze na ciepło – mniam! Do przygotowania użyłam domowej roboty Składniki na klasyczny sernik:1 kg twarogu z wiaderka200 g[…]
-
dagooshya dodał(a) nowy wpis, Kandyzowana skórka pomarańczy 10 lat, 11 miesięcy temu
Podczas Świąt jednym z topowych owoców była pomarańcza. Jak widać w gazetach i na blogach kulinarnych, ten trend w dalszym ciągu się utrzymuje 🙂 Nic dziwnego – pomarańcze są słodkie, pyszne, zawierają dużo[…]
-
dagooshya dodał(a) nowy wpis, Pasta e fagioli – makaron z fasolą w pomidorach 10 lat, 11 miesięcy temu
Warto czasem dać odpocząć organizmowi od wyrobów pochodzenia zwierzęcego. Poniżej przedstawiam wam przepis na pasta e fagioli, czyli makaron z fasolą w wersji wege. Smakuje trochę jak fasolka po bretońsku, trochę[…]
- Załaduj więcej