dagooshya
-
dagooshya dodał(a) nowy wpis, PODSUMOWANIE ROKU 2014 – Najchętniej czytane wpisy 10 lat, 11 miesięcy temu
Moi Drodzy,Przede wszystkim życzę Wam wiele zdrowia w nadchodzącym roku, bo bez niego ani rusz 🙂 Życzę Wam również, aby ten rok był pełen radości i spełnionych marzeń, abyście rozwijali swoje pasje i żebyście[…]
-
dagooshya dodał(a) nowy wpis, Kolumbijska zupa ziemniaczana z kurczakiem 10 lat, 11 miesięcy temu
Ajiaco bogotano – bo tak nazywa się owa zupa – była dla mnie kompletnym zaskoczeniem. Połączenie niektórych składników wydało mi się zadziwiające. Jakim cudem pasują do tego kapary, czy awokado? Okazało się jednak[…]
-
dagooshya dodał(a) nowy wpis, Makaron smażony z warzywami 10 lat, 11 miesięcy temu
Pikantno-kwaśny makaron ryżowy smażony razem z warzywami zaledwie w 20 minut. Możecie dodać również inne ulubione warzywa :)Składniki na dwie porcje:200 g makaronu ryżowego płaskiego10 pomidorków cherry1/2 szklanki[…]
-
dagooshya dodał(a) nowy wpis, Francuska zupa cebulowa na piwie 10 lat, 11 miesięcy temu
Witam w Nowym Roku! Jeśli cierpicie na syndrom dnia wczorajszego, to zdecydowanie polecam Wam tę zupę 🙂 Poniżej podaję również przepis na wywar, na którym ją przygotowałam, jednak możecie użyć każdego innego -[…]
-
dagooshya dodał(a) nowy wpis, Życzenia na nadchodzący rok 2015 i podsumowanie roku 2014 10 lat, 11 miesięcy temu
ŻYCZENIA NOWOROCZNEźródło: kartkolandia.plSzczęścia, zdrowia, pomyślności,miłości, pieniędzy, radości.By uśmiech co dzień zawitał na twarzy. Byście mieli wszystko, co Wam się wymarzy. Aby każdy dzień przynosił[…]
-
dagooshya dodał(a) nowy wpis, Gwiazda z makiem z ciasta francuskiego 10 lat, 11 miesięcy temu
Proste i szybkie w wykonaniu ciasto do odrywania z masą makową. Jeśli macie trochę więcej czasu, polecam samemu przygotować masę 🙂 Przepis na nią znajdziecie poniżej. Zapraszam do pieczenia!Składniki:gotowe ciasto[…]
-
dagooshya dodał(a) nowy wpis, Tuńczyk w sosie teriyaki z puree ziemniaczanym z wasabi 10 lat, 11 miesięcy temu
Kolejny przepis ze strony Składniki dla 4 osób:4 filety z tuńczykapieprz cytrynowy4 małe marchewki8 plastrów cukinii2 łyżki masła klarowanegoPuree:800 g ziemniaków4 g wasabi200 ml śmietanki 30%sólSos teriyaki:150[…]
-
dagooshya dodał(a) nowy wpis, Sylwestrowe przekąski – 9 przepisów 10 lat, 11 miesięcy temu
Sylwester już tuż tuż, trzeba więc pomyśleć o dekoracjach, alkoholu no i oczywiście o jedzeniu. Najlepsze sylwestrowe jedzenie to takie „na jeden kęs”. Nikt nie chce spędzić Sylwestra myjąc naczynia, przygotowałam[…]
-
dagooshya dodał(a) nowy wpis, Schab wieprzowy, puree z batatów i chutney jabłkowy 10 lat, 11 miesięcy temu
Dzisiaj naszła mnie ochota na coś bardziej wykwintnego, a jednocześnie przypominającego minione Święta – jabłkowy chutney z wędzonymi śliwkami sprawdził się idealnie 🙂 Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony <br[…]
-
dagooshya dodał(a) nowy wpis, Poświąteczny detoks: Napój oczyszczający 10 lat, 11 miesięcy temu
Święta, Święta… i po Świętach. Wróciłam do domu bogatsza o wiele prezentów, słoików z jedzeniem i kilka kilogramów. To ostatnie chcę jak najszybciej zgubić 🙂 Przede wszystkim po takiej świątecznej rozpuście,[…]
-
dagooshya dodał(a) nowy wpis, Podsumowanie akcji "Świąteczne Słodkości!" 10 lat, 11 miesięcy temu
Przyszedł czas, żeby podsumować akcję „Świąteczne Słodkości” 🙂 Poniżej znajdziecie pełną listę przepisów. Początkowo była to jedna długa lista, ale po namyśle postanowiłam podzielić ją na kategorie – tak jest[…]
-
dagooshya dodał(a) nowy wpis, Ozdoby z lukru królewskiego 10 lat, 11 miesięcy temu
Ostatnie pierniczki ozdobione 🙂 Ja ozdabiałam pierniczki Pepparkakor (przepis znajdziecie Czytaj dalej
-
dagooshya dodał(a) nowy wpis, Ostanie przygotowania – błyszcząca glazura do piernika 10 lat, 11 miesięcy temu
Jako że jutro już wyruszam w krajoznawczą podróż świąteczną (muszę objechać pół Polski), dziś miałam ostatni dzień na przygotowania. Prezenty już zapakowane, pierniczki ozdobione, pozostało jedno – wykończyć[…]
-
dagooshya dodał(a) nowy wpis, Jagnięcina w musztardowej marynacie i karmelizowane warzywa 10 lat, 11 miesięcy temu
Pyszna, mięciutka jagnięcina zamarynowana w musztardzie rosyjskiej i przyprawach, przygotowana na patelni grillowej. Dodatkiem są warzywa karmelizowane – ale bez dodatku cukru czy miodu. Warzywa po wrzuceniu na[…]
-
dagooshya dodał(a) nowy wpis, Pyszna pasta z tofu i suszonymi pomidorami 10 lat, 11 miesięcy temu
Wczoraj na obiad przygotowałam Składniki na pastę:200 g tofu1 łyżka kaparów + kilka do dekoracji5 suszonych pomidorów + 1 do dekoracji1 łyżka czarnych oliwek + kilka do dekoracji1 ząbek czosnku3 łyżki oliwy z[…]
-
dagooshya dodał(a) nowy wpis, Wegańska zupa tajska 10 lat, 11 miesięcy temu
Taka moja wariacja na temat tajskiej zupy Tom Yum 🙂 Bardzo lekka, bardzo zdrowa. Jeżeli nie jesteście weganami, możecie ją przygotować na bulionie drobiowym, a zamiast sosu sojowego dodać sos rybny. Zapraszam do[…]
-
dagooshya dodał(a) nowy wpis, Piernik staropolski dojrzewający 10 lat, 11 miesięcy temu
I w końcu nadszedł ten dzień – do świąt pozostało raptem 7 dni więc to ostatni dzwonek na upieczenie piernika z ciasta, które leżało w mojej lodówce przez ostatnie kilka tygodni 🙂 Mój piernik już jest upieczony,[…]
-
dagooshya dodał(a) nowy wpis, Lekko pikantny gulasz drobiowy z Porto i suszonymi śliwkami 10 lat, 11 miesięcy temu
Dziś zapraszam na drobiowy gulasz pełen smakowitych dodatków. Smak od razu przywodzi na myśl Święta, a to za sprawą suszonych śliwek, anyżu i goździków. Przepis znalazłam na stronie Składniki na 4 porcje gulaszu[…]
-
dagooshya dodał(a) nowy wpis, Baklava 10 lat, 12 miesięcy temu
Długo się za nią zabierałam, ale w końcu przyszedł ten dzień – upiekłam Baklavę! 🙂 Wbrew pozorom jest łatwa do wykonania, jednak trzeba do niej wiele cierpliwości. Klasyczna Baklava powinna mieć od 18 do 24[…]
-
dagooshya dodał(a) nowy wpis, Tarta karmelowa z orzechami 10 lat, 12 miesięcy temu
Składniki na spód:2 łyżki śmietany 30% lub 36%1 żółtko200 g mąki pszennej40 g cukru110 g zimnego masłaszczypta soliSkładniki na nadzienie:2 szklanki różnych orzechów1 łyżka miodu1 1/4 szklanki cukru pudru1/2[…]
- Załaduj więcej