dagooshya
-
dagooshya dodał(a) nowy wpis, Kasztany jadalne z brukselką 10 lat, 12 miesięcy temu
Ciekawa propozycja na lunch, lekki obiad lub dodatek do mięsa 🙂 Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Składniki dla dwóch osób (lub 4 osób jako dodatek do mięsa):20 brukselek10 kasztanów jadalnych1[…]
-
dagooshya stał się zarejestrowanych użytkownikiem 10 lat, 12 miesięcy temu
-
dagooshya dodał(a) nowy wpis, Kotlet jagnięcy w posypce ze świeżych ziół i pistacji 10 lat, 12 miesięcy temu
Składniki dla dwóch osób:2 kotlety jagnięcemasło klarowane2 łyżki musztardy (u mnie Dijon)pomidorki koktajloweoliwa z oliweksos octowy owocowy (u mnie figowy)Składniki na posypkę:1 łyżka drobno posiekanej bazylii1[…]
-
dagooshya dodał(a) nowy wpis, Niebieski tort z masą mascarpone 10 lat, 12 miesięcy temu
Z racji tego, że mój Ukochany ma dzisiaj urodziny, przygotowałam dla Niego specjalny tort 🙂 Trzywarstwowy, biszkoptowy, z różnymi odcieniami niebieskiego. Kolor można powiedzieć, że wybrał się sam – przezwisko[…]
-
dagooshya dodał(a) nowy wpis, Libańskie pierożki drożdżowe 11 lat temu
Dzisiaj zapraszam na libańskie pierożki z drożdżowego ciasta z nadzieniem z jagnięciny. Z podanych składników wychodzi 12 pierożków, którymi spokojnie najedzą się trzy osoby (ja zjadłam 3 pierożki i jestem[…]
-
dagooshya dodał(a) nowy wpis, Królik po sycylijsku wg. Francesco Mazzei 11 lat temu
Wczoraj Święty Mikołaj przywiózł mi wspaniały prezent prosto z Anglii- książkę kucharską „GQ EATS: The cookbook for men of seriously good taste”. Mężczyzną co prawda nie jestem, ale mój taste jest chyba[…]
-
dagooshya dodał(a) nowy wpis, Zupa ogórkowa na kościach wieprzowych 11 lat temu
Pyszna, lekko kwaskowata, pożywna zupka ogórkowa 🙂 Zapraszam do gotowania!Składniki na ok. 1,5 litra zupy ogórkowej:2 litry wody500 g kości wieprzowych z odrobiną mięsa1 pietruszka1 marchewka1 porkawałek selera2[…]
-
dagooshya dodał(a) nowy wpis, Świąteczny zielony sernik korzenny 11 lat temu
Długo zastanawiałam się, w jakim kolorze powinien być świąteczny sernik. Czerwony? Biały? A może złoty? I wtedy przyszła mi na myśl choinka – pięknie pachnąca, zielona, oprószona śniegiem, z mnóstwem świecidełek. I[…]
-
dagooshya dodał(a) nowy wpis, Drożdżowy wieniec świąteczny 11 lat temu
Składniki na drożdżowy świąteczny wieniec:1 jajko30 g świeżych drożdży1/4 szklanki cukru15 g cukru waniliowego2 szklanki mąki50 g miękkiego masła1/2 szklanki mlekaszczypta soliSkładniki na nadzienie:100 g suszonych[…]
-
dagooshya dodał(a) nowy wpis, Filety z kurczaka w śliwkowo-miodowej glazurze 11 lat temu
Dzisiaj zapraszam na filet z kurczaka w pysznej śliwkowo-miodowej glazurze. Dzięki marynacie i szybkiemu pieczeniu, kurczak pozostaje baardzo soczysty 🙂 Najlepiej smakuje podany z ryżem lub puree ziemniaczanym i[…]
-
dagooshya dodał(a) nowy wpis, Guacamole i salsa pomidorowa – idealny dodatek do nachosów, tortilli lub pieczywa 11 lat temu
Składniki na salsę pomidorową:1 duży pomidor1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oliwy2 łyżki posiekanej kolendry8 kropli tabasco1 łyżka drobno posiekanej cebuliPrzygotowanie: Pomidor obieramy, kroimy na pół i zgniatamy,[…]
-
dagooshya dodał(a) nowy wpis, Smaki Indii: Kurczak maślany/ Taste of India: Butter chicken 11 lat temu
Kurczak maślany, butter chicken, murgh makhani – klasyczne danie kuchni indyjskiej. Potrawę podobno wymyślił Kundan Lal Gujral w 1920 roku, założyciel sieci restauracji Moti Mahal Delux.Kurczak do dania jest[…]
-
dagooshya dodał(a) nowy wpis, Szybkie Panang Curry z kurczakiem 11 lat temu
Panang Curry, Phanaeng Curry, Penang Curry – danie, które przywędrowało do Tajlandii prawdopodobnie z Malezji lub Indonezji. Jest zdecydowanie delikatniejsze od pozostałych dań typu curry. Potrawę najczęściej[…]
-
dagooshya dodał(a) nowy wpis, Proste ciasto z przyprawą piernikową i owocami suszonymi 11 lat temu
Dzisiaj zapraszam na pyszne, banalne w wykonaniu ciasto, idealnie nadające się na Święta. Do przygotowania nawet na ostatnią chwilę 🙂 Na cieście tworzy się chrupiąca skórka, a środek pozostaje mięciutki. Pomysł na[…]
-
dagooshya dodał(a) nowy wpis, Barszcz czerwony z puree ziemniaczanym 11 lat temu
Dzisiaj zapraszam na moją ulubioną zupę z dzieciństwa – bardzo prosty w przygotowaniu, kwaskowaty barszcz czerwony zabielany śmietaną podawany z puree ziemniaczanym :)Składniki na 5-6 porcji barszczu czerwonego:3[…]
-
dagooshya dodał(a) nowy wpis, Karkówka duszona w winie z suszonymi śliwkami 11 lat temu
Taki tam zimowy obiadek 🙂 Pyszna, delikatna karkówka wieprzowa duszona w czerwonym winie z dodatkiem cynamonu i suszonych śliwek. Zapraszam do gotowania!Składniki na karkówkę duszoną w winie:4-5 plastrów karkówki[…]
-
dagooshya dodał(a) nowy wpis, Andrzejki 2014, spotkanie z Kasią Rajkiewicz z Hell's Kitchen 11 lat temu
Wczorajszy wieczór miałam przyjemność spędzić w bardzo miłym towarzystwie w
-
dagooshya dodał(a) nowy wpis, Tarta z gotowego ciasta francuskiego z cukinią i oliwkami 11 lat temu
W związku z tym, że dziś wybieram się na warsztaty kulinarne, na których zawsze jest góra jedzenia, postanowiłam przygotować coś lekkiego (w końcu jeść tak czy siak trzeba :)). W domu miałam już gotowe ciasto[…]
-
dagooshya dodał(a) nowy wpis, Wieprzowina po birmańsku 11 lat temu
Dzisiaj zapraszam na prostą w przygotowaniu, pyszną i soczystą, lekko pikantną i lekko kwaskowatą karkówkę wieprzową po birmańsku 🙂 Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Składniki na trzy porcje wieprzowiny[…]
-
dagooshya dodał(a) nowy wpis, Imbirowe pierniczki jak z Ikei – Pepparkakor ze Szwecji 11 lat temu
Prawdopodobnie każdy z Was zna ten smak 🙂 Chrupiące, cieniutkie, mocno imbirowe szwedzkie pierniczki i stają się coraz smaczniejsze z każdym dniem. Jeżeli będą przechowywane w szczelnie zamkniętej puszce,[…]
- Załaduj więcej