dagooshya

  • I znowu ciasteczka 🙂 Pomysł na te dwukolorowe cudeńka znalazłam na stronie ‚Składniki na dwie blaszki ciasteczek maślanych:2 szklanki mąki pszennej120 g masła1 duże jajo1/2 szklanki cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu[…]

  • Dzisiaj przedstawiam przepis na zupkę, którą pewnie każdy z Was pamięta z dzieciństwa. Robiły ją nasze babcie, a dzisiaj gdzieniegdzie można ją dostać w barach mlecznych z prawdziwego zdarzenia. Produkty na zupę są[…]

  • Składniki na 7-8 sajgonek:1 długa marchewka1/2 świeżego ogórka1 cukiniaszczypior7-8 płatów papieru ryżowegoSos do sajgonek:1 łyżka sosu sojowego2 łyżki wody1 łyżeczka cukru trzcinowego1 cm imbiru1 łyżeczka masła[…]

  • dagooshya dodał(a) nowy wpis, Pyszne kajzerki 11 lat temu

    Faza na pieczywo dalej trwa! Była już Składniki na 8 pszennych bułeczek:3 szklanki mąki pszennej (użyłam typu 500)1 jajko6 g drożdży instant lub 12 świeżych*3/4 szklanki ciepłej wody (NIE gorącej)1 1/2 łyżeczki[…]

  • Zapiekanka, zapieksa, zapiexa… Nieważne jak się nazywa – ważne, że każdy wie o co chodzi 😉 Do przygotowania tej gigantycznej przepysznej zapiekanki użyłam Składniki na 2 zapiekanki:1 ciabatta200 g żółtego[…]

  • dagooshya dodał(a) nowy wpis, Ciabatta 11 lat temu

    Dzisiaj zapraszam na pyszną, chrupiącą ciabatkę 🙂 Przepis znalazłam na stronie Składniki na dwie ciabatty:8 g świeżych drożdży lub 4 g suszonych2 pełne szklanki mąki pszennej (najlepiej chlebowej, ewentualnie[…]

  • W związku z tym, że nie miałam siły zrobić kolacji… upiekłam pizzę 😀 A to wszystko przez mojego Ukochanego. Miał mnie wyręczyć, jednak skwitował krótko, że kupi mrożoną pizzę. Więc oczywiście powiedziałam „No to[…]

  • dagooshya dodał(a) nowy wpis, Kluski leniwe 11 lat temu

    Czy jest ktoś, kto nie lubi klusek leniwych? Ja uwielbiam 🙂 Na obiad, na kolację, na słodko, na słono… Poniżej przepis na moją wersję – z cukrem i bułką tartą. Zapraszam do gotowania!Składniki dla dwóch osób:230[…]

  • Ciekawa wariacja na temat jajka sadzonego. Przepis znalazłam w grupie „Składniki na dwie porcje:2 jajkasól, pieprz, oregano, bazyliakawałek masłaCZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWYPrzygotowanie:[…]

  • dagooshya dodał(a) nowy wpis, Domowe krówki 11 lat temu

    Małe co-nieco na osłodę życia 🙂 Pyszne, mocno śmietankowe i bardzo ciągnące domowe krówki. Przepis znalazłam na Składniki:100 g cukru200 ml śmietanki 30%50 g masła2 łyżeczki cukru waniliowegoCZAS PRZYGOTOWANIA: 30[…]

  • Zaczynam podejrzewać, że wcale nie tęsknię za smakami dzieciństwa, tylko za dzieciństwem samym w sobie 🙂 To kolejne już danie z tej kategorii w przeciągu tygodnia. Zapraszam do gotowania!Składniki:500 g schabu1[…]

  • dagooshya dodał(a) nowy wpis, Zupa Wonton 11 lat temu

    Kolejne dobrze wszystkim znane danie kuchni chińskiej – bulion z pierożkami wonton. Ponieważ zostało mi trochę bulionu drobiowego z przyrządzania zupy BULION Z PIEROŻKAMI WONTONCiasto wonton (72 krążki*):1 jajko1/3[…]

  • Kolejna odsłona mojej ulubionej zupy – Tom Kha Gai. Tym razem trochę kwaśniejsza, mniej pikantna, z kurczakiem, pieczarkami i kiełkami. Na moim blogu możecie znaleźć również przepis na zupę Składniki:400 ml bulionu[…]

  • Nie ma nic lepszego, jak pomidorówka na rosole, wieprzowina duszona z jego dodatkiem, czy sos na bulionie. W potrawach azjatyckich jest dokładnie tak samo. Możemy oczywiście używać klasycznego, dobrze nam znanego[…]

  • Orzeźwiający napój z mango i jogurtu na idealny początek dnia 🙂 Zanim przejdziemy do przepisu, zastanówmy się, dlaczego warto jeść mango?Owoc mango jest bogatym źródłem witamin z grupy B, które wzmacniają system[…]

  • dagooshya dodał(a) nowy wpis, Tajski burger 11 lat temu

    Dziś zapraszam na banalny w przygotowaniu, niebanalny w smaku – burger po tajsku 🙂 W tajskiej kuchni uwielbiam między innymi to, że praktycznie można obejść się bez soli (sos rybny zawiera znikomą jej ilość) i[…]

  • Danie, które zna chyba każdy – kurczak w sosie słodko-kwaśnym 🙂 Pyszne połączenie ananasa, brzoskwiń i pikantnego ketchupu. Kurczak jest tak mięciutki, że rozpływa się w ustach. Sos, w zależności do upodobań,[…]

  • Idealny pomysł na lekką przystawkę 🙂 Przepis na łososia znalazłam na stronie Składniki (dla 3-4 osób):3 dzwonki z łososiaMarynata:2 łodygi trawy cytrynowej4 łyżeczki soli4 łyżeczki cukru brązowego3 cm imbiru4[…]

  • Kwaśno-pikantna, mocno orzechowa tajska potrawa. Jedna z teorii głosi, że recepturę na to danie do Tajlandii przywiózł perski kupiec w XVII wieku i początkowo jego nazwa brzmiała „Mussulman Curry”. Inna teoria[…]

  • Chwilę mnie tu nie było, ale od dzisiaj zaczynam nadrabiać zaległości 🙂 Przedstawiam wam przepis na jedną z najbardziej znanych potraw kuchni tajskiej – słynną zupę Tom Kha Gai. Wersji tej zupy jest tyle, ile[…]

  • Załaduj więcej