Blog Mydło i Powidło
-
Blog Mydło i Powidło dodał(a) nowy wpis, Mizeria tradycyjna 1 rok, 3 miesiące temu
Mizeria po polsku, czyli jeden z popularniejszych dodatków do tradycyjnego obiadu. Sałatka ze świeżych ogórków jest orzeźwiająca, do zrobienia w kilka chwil. Najlepiej przygotować ją 10-20 minut przed obiadem.S[…]
-
Blog Mydło i Powidło dodał(a) nowy wpis, Zupa z zielonych warzyw 1 rok, 3 miesiące temu
Zupa z zielonych warzyw to świetna propozycja na wiosenny lub letni obiad. Bez problemu przygotują ją nawet początkujący w sztuce kulinarnej.Składniki (dla 4-5 osób):bób – 500 gseler naciowy – 1 łodyga marchew[…]
-
Blog Mydło i Powidło dodał(a) nowy wpis, Sałatka lwowska winegret 1 rok, 3 miesiące temu
Prosta i szybka sałatka kuchni ukraińskiej. Przygotowuje się ją z łatwo dostępnych składników jak buraki, ziemniaki, ogórki kiszone. W większości przepisów jednym z podstawowych składników są śledzie, ja pr[…]
-
Blog Mydło i Powidło dodał(a) nowy wpis, Sałatka z kaszą jaglaną i fasolką szparagową 1 rok, 3 miesiące temu
Kasza jaglana należy do najzdrowszych kasz. Zawiera żelazo, miedź i witaminy z grupy B. Zawartość krzemionki poprawia stan włosów i paznokci oraz obniża poziom złego cholesterolu. Sałatka z kaszą jaglaną to[…]
-
Blog Mydło i Powidło dodał(a) nowy wpis, Pulpety a'la gołąbki 1 rok, 3 miesiące temu
To łatwa i szybka w przygotowaniu propozycja dla wielbicieli gołąbków.Składniki (dla 3-4 osób):mięso mielone – 25 dagjajka – 2 szt. kiszona kapusta – 25 dag mąka ziemniaczana – 2 łyżkimielona słodka paprykaprz[…]
-
Blog Mydło i Powidło dodał(a) nowy wpis, Drobiowe kulki z orzechami 1 rok, 3 miesiące temu
Proste i szybkie danie obiadowe. Dobrze smakują zarówno na ciepło z ziemniakami i surówką, jak i na zimno z pieczywem.Składniki (dla 3-4 osób):mięso mielone drobiowe – 60 dagczerstwa kajzerkaposiekana natka pietrus[…]
-
Blog Mydło i Powidło dodał(a) nowy wpis, Klopsiki po włosku 1 rok, 5 miesięcy temu
Szukacie pomysłu na prosty i aromatyczny obiad? Odpowiedzą są włoskie klopsiki z dodatkiem papryki, które
serwuje się w towarzystwie gotowanych warzyw. Danie jest łatwe i szybkie
do zrobienia. Jako dodate[…] -
Blog Mydło i Powidło dodał(a) nowy wpis, Makaron z tuńczykiem 1 rok, 5 miesięcy temu
Makaron z tuńczykiem to danie, które przygotujemy w kilka chwil. Jest to idealna propozycja dla zabieganych osób, doskonale
sprawdzi się na lunch lub kolację.Składniki (dla 4-5 osób):makaron – 1 op. tuńczy[…] -
Blog Mydło i Powidło dodał(a) nowy wpis, Gołąbki w panierce 1 rok, 7 miesięcy temu
Nietypowy przepis na danie obiadowe z mięsem mielonym, ryżem i kapustą.Składniki (dla 3-4 osób):kapusta biała – 1/2 główkimięso mielone – 50 dag ryż – 30 dagolej do smażeniafix do gołąbków lub pulpetów – 1[…]
-
Blog Mydło i Powidło dodał(a) nowy wpis, Kawowe muffiny z chałwą 1 rok, 7 miesięcy temu
Niezbyt słodkie muffiny kawowe z pewnością przypadną do gustu kawoszom. Świetny dodatek do popołudniowej kawy.Składniki (na 12 sztuk):masło – 100 gjajko – 1 szt. mleko – 1/2 szklankikawa rozpuszczalna – 2 łyżkicu[…]
-
Blog Mydło i Powidło dodał(a) nowy wpis, Pulpeciki po koreańsku 1 rok, 7 miesięcy temu
Aby odmienić tradycyjne pulpety w sosie, zachęcam do spróbowania tej wersji mielonego z dodatkiem prażonego sezamu i sosu sojowego. Jako dodatek możemy podać ugotowany ryż lub makaron.Składniki (dla 3-4 osób):m[…]
-
Blog Mydło i Powidło dodał(a) nowy wpis, Syjamska zupa drobiowa 1 rok, 7 miesięcy temu
Jeśli znudził się nam tradycyjny rosół z kury, możemy dodać do niego pieczarki, chili i sos sojowy.Składniki (dla 4-5 osób): zestaw rosołowy z kurczaka – 0,5 kgpieczarki – 0,5 kg cebula – 1 szt.czosnek – 3 ząbkipr[…]
-
Blog Mydło i Powidło dodał(a) nowy wpis, Kotlety z jajkiem po szkocku 1 rok, 7 miesięcy temu
Pomysł na urozmaicenie tradycyjnych mielonych czyli z jajkiem w środku. Podajemy z ulubionymi dodatkami (u mnie frytki i surówka z sałaty i pomidorów).Składniki (dla 3-4 osób):mięso mielone – 500 gjajka ugotowa[…]
-
Blog Mydło i Powidło dodał(a) nowy wpis, Kushari z pulpetami 1 rok, 7 miesięcy temu
Kushari to egipska potrawa – szybka, smaczna i tania. U mnie wersja wzbogacona mięsem mielonym.Składniki (dla 3-4 osób):mięso mielone – 500 gjajko – 1 szt. przyprawa do mięsa mielonegoczerstwa kajzerka – 1 szt.[…]
-
Blog Mydło i Powidło dodał(a) nowy wpis, Ciecierzyca po bretońsku 1 rok, 7 miesięcy temu
Zamiast fasolki proponuję ciecierzycę po bretońsku z dodatkiem kiełbasy. Ugotowaną ciecierzycę możemy zastąpić tą ze słoika.Składniki (dla 3-4 osób):ugotowana ciecierzyca – 4 szklankikiełbasa – 40 dagliście lau[…]
-
Blog Mydło i Powidło dodał(a) nowy wpis, Kurczak po azjatycku 1 rok, 7 miesięcy temu
Szybkie i proste w przygotowaniu danie dla amatorów kuchni azjatyckiej. Idealne na co dzień lub na wyjątkowe okazje.Składniki (dla 3-4 osób):filet z kurczaka – 500 gmąka ziemniaczana – 1 łyżka czerwona papryka[…]
-
Blog Mydło i Powidło dodał(a) nowy wpis, Kotlety gyros 1 rok, 10 miesięcy temu
Kotlety gyros są świetnym zamiennikiem dla tradycyjnych schabowych lub mielonych. Zapieczone z warzywami i sosem majonezowo-ketchupowym mięso z kurczaka polubi z pewnością cała rodzina.Składniki (dla 3-4 osób):[…]
-
Blog Mydło i Powidło dodał(a) nowy wpis, Kotlety po kijowsku 1 rok, 10 miesięcy temu
Kotlety po kijowsku to pyszna i prosta potrawa wywodząca się z kuchni ukraińskiej. Dobrze się sprawdzi na rodzinny obiad.Składniki (dla 3 -4 osób): schab bez kości – 500 gpieczarki – 80g starty żółty ser – 4 łyżki[…]
-
Blog Mydło i Powidło dodał(a) nowy wpis, Karkówka w kapuście 1 rok, 10 miesięcy temu
Zazwyczaj pieczoną karkówkę przygotowuje się z dodatkiem kiszonej kapusty. Tym razem proponuję towarzystwo kapusty białej. Jest równie smaczna. Świetnie smakuje ugotowanymi ziemniakami lub kaszą.Składniki (dla 3-4[…]
-
Blog Mydło i Powidło dodał(a) nowy wpis, Kapusta pekińska z dynią i jabłkiem 1 rok, 10 miesięcy temu
Kapusta pekińska z dynią i jabłkiem to smaczny i szybki dodatek do obiadu. Składniki (dla 3-4 osób):kapusta pekińska – 40 dagjabłko – 1 szt.marynowana dynia – 30 dagkukurydza – 1 mała puszka czerwona cebula – 1 szt[…]
- Załaduj więcej