Blog Mydło i Powidło
-
Blog Mydło i Powidło dodał(a) nowy wpis, Mizeria po warszawsku 1 rok, 10 miesięcy temu
Mizerię podajemy jako dodatek do dań mięsnych takich jak kotlet schabowy czy mielony. Proponuję niecodzienną wersję z octem, który wzbogaca smak tego dodatku do potraw Kwaśność octu neutralizujemy dodatkiem[…]
-
Blog Mydło i Powidło dodał(a) nowy wpis, Francuskie paszteciki z grzybami 1 rok, 10 miesięcy temu
Szybkie w przygotowaniu paszteciki z ciasta francuskiego, w sam raz dla zapracowanych. Świetnie smakują z czerwonym barszczem.Składniki (dla 6-7 osób):ciasto francuskie – 2 szt. masło – 1 łyżkasuszone podgrz[…]
-
Blog Mydło i Powidło dodał(a) nowy wpis, Zupa pomidorowa na Halloween 2 lata temu
Jeśli mamy ugotowany bulion, smaczną zupę pomidorową z makaronem przygotujemy w kilka chwil. Składniki (dla 5-6 osób):makaron (najlepiej z motywami Halloween) – 150 g bulion drobiowy – 1,5 litra suszona bazyl[…]
-
Blog Mydło i Powidło dodał(a) nowy wpis, Dyniowe buźki na Halloween 2 lata temu
Zabawne dyniowe buźki z ciasta francuskiego, idealne na halloweenową imprezę. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.Składniki (na 4 szt.): ciasto francuskie – 1 op.star[…]
-
Blog Mydło i Powidło dodał(a) nowy wpis, Makaron z sardynkami 2 lata temu
Nieco nietypowy pomysł na podanie konserwy rybnej – tym razem nie z pieczywem, a z… makaronem. To wyjątkowo smaczne połączenie.Składniki (dla 3-4 osób):makaron świderki – 50 dag sardynki w pomidorach – 2 puszki[…]
-
Blog Mydło i Powidło dodał(a) nowy wpis, Drobiowe kąski z musztardowym dipem 2 lata temu
Musztarda nie tylko po obiedzie. Może być świetnym dodatkiem do dań mięsnych lub ryb, podkreślając ich smak.Składniki (dla 3-4 osób):filet z kurczaka – 1 szt.musztarda stołowa lub miodowa – 3 łyżki mleko – 2 ł[…]
-
Blog Mydło i Powidło dodał(a) nowy wpis, Deser serowy z cappuccino 2 lata temu
Serowy deser bez pieczenia z dodatkiem cappuccino i ptysiów z kremem. Na formę 20×20 cm.Składniki (dla 4-5 osób):okrągłe biszkopty – 10 szt.twaróg sernikowy – 40 dagcukier wanilinowy – 1 łyżkacukier puder – 1 szkl[…]
-
Blog Mydło i Powidło dodał(a) nowy wpis, Zupa musztardowa w stylu holenderskim 2 lata temu
Ponoć Holandia jest stolicą musztardy, a każdy region tego kraju ma własną wersję zupy musztardowej. Potrawa jest prosta i świetnie rozgrzewa w chłodne dni. Przygotowujemy ją ze składników, które zazwyczaj m[…]
-
Blog Mydło i Powidło dodał(a) nowy wpis, Obiadek dla Tadka Niejadka 2 lata temu
Zabawny obiadek zje każdy Niejadek😏Składniki (na 3-4 porcje):filet z kurczaka – 500 gjogurt naturalny – 250 mlpłatki kukurydziane i/lub bułka tarta do obtoczeniaziemniaki – 5 szt.cebula – 1 szt.mleko roślin[…]
-
Blog Mydło i Powidło dodał(a) nowy wpis, Muffinki śliwkowe z kawową nutą 2 lata temu
Tradycyjne, wilgotne babeczki ze śliwką z dodatkiem kawy. Idealne na jesienny podwieczorek.Składniki (na 12 szt.)masło – 4 łyżkicukier – 1 szklankaproszek do pieczenia – 1 łyżeczkakawa naturalna (mielona) – 1 łyżka[…]
-
Blog Mydło i Powidło dodał(a) nowy wpis, Racuchy budyniowe z bananem 2 lata temu
Racuchy z bananem to przepis na pyszne śniadanie lub deser. Możemy je również podać z ulubioną konfiturą.Składniki (dla 3-4 osób):jogurt typu greckiego – 1 szklankabudyń o smaku śmietankowym z cukrem – 1 op.mąka -[…]
-
Blog Mydło i Powidło dodał(a) nowy wpis, Mus pistacjowy 2 lata, 2 miesiące temu
Rozpływający się w ustach, efektowny deser z dodatkiem niesolonych pistacji.Składniki (na 3 porcje):obrane, niesolone pistacje – 50 gciastka pełnoziarniste (u mnie z orzechami i chia) – 150 g masło – 50 gcuki[…]
-
Blog Mydło i Powidło dodał(a) nowy wpis, Rosół grzybowy w stylu japońskim 2 lata, 2 miesiące temu
To pyszne danie w orientalnym stylu z makaronem i dodatkami, które możemy modyfikować według uznania.Składniki (dla 3-4 osób):ugotowane mięso kurczaka – 20 dagbulion grzybowy – 1 litrpieczarki – 20 daggrzyby mun -[…]
-
Blog Mydło i Powidło dodał(a) nowy wpis, Spaghetti z klopsikami "Zakochany Kundel" 2 lata, 2 miesiące temu
Makaron w sosie pomidorowym z klopsikami zainspirowany jedną z moich ulubionych bajek z dzieciństwa. W sam raz na romantyczny posiłek we dwoje.Składniki (dla 3-4 osób):Klopsiki: mięso mielone – 1/2 kgcebula – 1 szt[…]
-
Blog Mydło i Powidło dodał(a) nowy wpis, Kotlety jajeczne z papryką 2 lata, 2 miesiące temu
Tradycyjne, znane z dzieciństwa, kotlety jajeczne urozmaicone dodatkiem papryki.Składniki (dla 4-5 osób):jajka ugotowane na twardo – 10 szt.jajka surowe – 2 szt. papryka czerwona – 1/2 szt. cebula – 1 sz[…]
-
Blog Mydło i Powidło dodał(a) nowy wpis, Wątróbka z marchewką 2 lata, 2 miesiące temu
Pomysł na smaczny, szybki i pożywny obiad.Składniki (dla 3-4 osób):wątróbki drobiowe – 500 gcebula – 2 szt. jabłka – 2 szt.marchewka – 3 szt.mąka – 1 łyżkamleko – 1 szklanka majeraneksól, pieprz olej do smażenia1.[…]
-
Blog Mydło i Powidło dodał(a) nowy wpis, Kawa mrożona z nutą pomarańczy 2 lata, 2 miesiące temu
Jeśli chcemy w upalne dni wzbogacić poranną kawę porcją witamin, możemy dodać do niej sok wyciśnięty z pomarańczy. Połączenie nieco nietypowe, lecz bardzo orzeźwiające i energetyzujące.Składniki (na 3 porcje)kawa r[…]
-
Blog Mydło i Powidło dodał(a) nowy wpis, Barszcz ukraiński z kapustą 2 lata, 3 miesiące temu
Niezbyt skomplikowana, pożywna i bardzo smaczna zupa. Wypróbuj tradycyjną recepturę naszych sąsiadów.Składniki (dla 3-4 osób):buraki – 2 szt.kapusta włoska – 1/4 główkicebula – 1 szt. czosnek – 2 ząbkimarch[…]
-
Blog Mydło i Powidło dodał(a) nowy wpis, Surówka z pekinki jak u Chińczyka 2 lata, 3 miesiące temu
Surówka z kapusty pekińskiej jak z chińskiego baru. Gotowa w kilka chwil. Świetnie smakuje jako dodatek do gotowanego ryżu i sajgonek. Składniki (dla 4-5 osób): kapusta pekińska – 1/2 szt.marchewka – 2 szt.ole[…]
-
Blog Mydło i Powidło dodał(a) nowy wpis, Ciasto Up-Site-Down z mandarynkami 2 lata, 3 miesiące temu
Ciasto z mandarynkami pieczone „do góry nogami” to łatwy, efektowny i szybki deser. Może być przyjemną dla oka ozdobą stołu.Składniki (dla 6-7 osób):mandarynki – 3 szt. mąka tortowa „Polskie Młyny” – 2,5 szklanki[…]
- Załaduj więcej