Blog Mydło i Powidło
-
Blog Mydło i Powidło dodał(a) nowy wpis, Makaron w stylu bolońskim 4 miesiące temu
To najbardziej popularna w Polsce odmiana włoskiej pasty. Do pomidorowego sosu bolońskiego najlepiej się sprawdzi mięso mielone wieprzowo-wołowe. Bolognese to nie tylko spaghetti – możemy użyć dowolnego ulubion[…]
-
Blog Mydło i Powidło dodał(a) nowy wpis, Kotlety z mintaja i bobu 6 miesięcy, 1 tydzień temu
Mintaja możemy zastąpić innym rodzajem ryby, a świeży bób zastąpić mrożonym.Składniki (dla 3-4 osób):filety z mintaja – 2 szt.bób – 1/2 szklanki jajka – 2 szt.cebula – 1 szt.żółty ser – 50 gposiekana nat[…]
-
Blog Mydło i Powidło dodał(a) nowy wpis, Placki z kapusty i pora 6 miesięcy, 1 tydzień temu
Propozycja na szybkie danie kolacyjne dla całej rodziny. Świetnie smakują z sosem jogurtowym.Składniki (dla 4-5 osób):poszatkowana biała kapusta – 2 szklankidrobno pokrojony por – 1 szklanka mąka pełnoz[…]
-
Blog Mydło i Powidło dodał(a) nowy wpis, Kotlety schabowe z mandarynkami 6 miesięcy, 1 tydzień temu
Klasyczny kotlet schabowy w nieco innej odsłonie. Możemy go podać z ulubionymi dodatkami.Składniki (dla 3-4 osób):schab bez kości – 50 dagmandarynki – 5 szt. miód – 1 łyżkasherry – 1 kieliszeksól, pieprzsok[…]
-
Blog Mydło i Powidło dodał(a) nowy wpis, Zupa szczawiowa z jajkiem 6 miesięcy, 1 tydzień temu
Zupa szczawiowa z jajkiem ugotowanym na twardo to propozycja na lekki obiad. Można ją zagęścić mąką i śmietanką. Łatwa i szybka do przygotowania. Poza sezonem możemy użyć szczawiu ze słoika.Składniki (dla 4-5 osób)[…]
-
Blog Mydło i Powidło dodał(a) nowy wpis, Kurkowe kotlety 6 miesięcy, 1 tydzień temu
Pomysł na obiad z wykorzystaniem sezonowych kurek. Poza sezonem możemy wykorzystać grzyby mrożone.Składniki (dla 3-4 osób):polędwiczki wieprzowe – 500 gkurki – 300 g cebula – 1 szt.czosnek – 2 ząbkiś[…]
-
Blog Mydło i Powidło dodał(a) nowy wpis, Siekane kotlety z kurczaka 8 miesięcy, 2 tygodnie temu
Alternatywa dla tradycyjnych sznycli drobiowych z dodatkiem warzyw.Składniki (dla 3-4 osób):filet z kurczaka – 1/2 kgmała cebula – 1 szt.skrobia ziemniaczana – 4 łyżkiolej – 4 łyżkijajka – 2 szt.sól, pieprzs[…]
-
Blog Mydło i Powidło dodał(a) nowy wpis, Jajka sadzone z makaronem i pieczarkami 8 miesięcy, 2 tygodnie temu
Makaron z jajkiem sadzonym to bardzo proste i błyskawiczne danie. Poniższy przepis należy do moich ulubionych.Składniki (dla 3 osób):jajka – 6 szt.cebula cukrowa – 1 szt.pieczarki – 20 dgsól, pieprzmakaron – 1 op.[…]
-
Blog Mydło i Powidło dodał(a) nowy wpis, Ukraińskie bliny ze śledziem 8 miesięcy, 2 tygodnie temu
Szybkie do wykonania przekąski kuchni ukraińskiej. Idealne na imprezę, danie kolacyjne lub przekąska. Sprawdzą się także jako danie wigilijne. Składniki (dla 4-5 osób):mąka orkiszowa (lub gryczana) – 1 szklankam[…]
-
Blog Mydło i Powidło dodał(a) nowy wpis, Karpatka z groszkiem ptysiowym 8 miesięcy, 2 tygodnie temu
To szybkie i proste ciasto bez pieczenia. Zamiast ciasta używamy tu groszku ptysiowego – smakuje podobnie jak wersja oryginalna. Przepis na formę o średnicy 22 cm.Składniki (dla 5-6 osób):groszek ptysiowy – 200[…]
-
Blog Mydło i Powidło dodał(a) nowy wpis, Zapiekanka afrykańska 8 miesięcy, 2 tygodnie temu
Typowe danie jednogarnkowe o śródziemnomorskim aromacie. Jest to przepis zmodyfikowany, w oryginalnym używa się baraniny lub mielonego mięsa drobiowego.Składniki (dla 5-6 osób):ziemniaki – 5-6 osóbcebula dymka -[…]
-
Blog Mydło i Powidło dodał(a) nowy wpis, Kolorowe przekąski 8 miesięcy, 2 tygodnie temu
Kolorowe kanapki, które sprawdzą się na pozytywny początek dnia.Składniki (na 6 szt.): pieczywo pełnoziarniste – 6 kromekmasło – 1 łyżkaser żółty – 6 plastrówjajka ugotowane na twardo – 2 szt.mały ogórek – 1 sz[…]
-
Blog Mydło i Powidło dodał(a) nowy wpis, Deser z porzeczkami 8 miesięcy, 2 tygodnie temu
Porzeczka jest jednym z najchętniej uprawianych krzewów w
przydomowych ogródkach Uprawnych odmian w Polsce jest zaledwie sześć, a
wśród nich najpopularniejsze są porzeczki czerwone, czarne i białe. Porzeczk[…] -
Blog Mydło i Powidło dodał(a) nowy wpis, Sajgonki z mięsem i grzybami mun 8 miesięcy, 2 tygodnie temu
Popularne danie dla miłośników kuchni azjatyckiej.Składniki (dla 3-4 osób):papier ryżowy – 1/2 op.mięso mielone – 400 gmarchewka – 1 szt.cebula – 1 szt. jajko – 1 szt. grzyby mun – 4 szt.kapusta pekińska – 2 liści[…]
-
Blog Mydło i Powidło dodał(a) nowy wpis, Mizeria tradycyjna 8 miesięcy, 2 tygodnie temu
Mizeria po polsku, czyli jeden z popularniejszych dodatków do tradycyjnego obiadu. Sałatka ze świeżych ogórków jest orzeźwiająca, do zrobienia w kilka chwil. Najlepiej przygotować ją 10-20 minut przed obiadem.S[…]
-
Blog Mydło i Powidło dodał(a) nowy wpis, Zupa z zielonych warzyw 8 miesięcy, 2 tygodnie temu
Zupa z zielonych warzyw to świetna propozycja na wiosenny lub letni obiad. Bez problemu przygotują ją nawet początkujący w sztuce kulinarnej.Składniki (dla 4-5 osób):bób – 500 gseler naciowy – 1 łodyga marchew[…]
-
Blog Mydło i Powidło dodał(a) nowy wpis, Sałatka lwowska winegret 8 miesięcy, 2 tygodnie temu
Prosta i szybka sałatka kuchni ukraińskiej. Przygotowuje się ją z łatwo dostępnych składników jak buraki, ziemniaki, ogórki kiszone. W większości przepisów jednym z podstawowych składników są śledzie, ja pr[…]
-
Blog Mydło i Powidło dodał(a) nowy wpis, Sałatka z kaszą jaglaną i fasolką szparagową 8 miesięcy, 3 tygodnie temu
Kasza jaglana należy do najzdrowszych kasz. Zawiera żelazo, miedź i witaminy z grupy B. Zawartość krzemionki poprawia stan włosów i paznokci oraz obniża poziom złego cholesterolu. Sałatka z kaszą jaglaną to[…]
-
Blog Mydło i Powidło dodał(a) nowy wpis, Pulpety a'la gołąbki 8 miesięcy, 3 tygodnie temu
To łatwa i szybka w przygotowaniu propozycja dla wielbicieli gołąbków.Składniki (dla 3-4 osób):mięso mielone – 25 dagjajka – 2 szt. kiszona kapusta – 25 dag mąka ziemniaczana – 2 łyżkimielona słodka paprykaprz[…]
-
Blog Mydło i Powidło dodał(a) nowy wpis, Drobiowe kulki z orzechami 8 miesięcy, 3 tygodnie temu
Proste i szybkie danie obiadowe. Dobrze smakują zarówno na ciepło z ziemniakami i surówką, jak i na zimno z pieczywem.Składniki (dla 3-4 osób):mięso mielone drobiowe – 60 dagczerstwa kajzerkaposiekana natka pietrus[…]
- Załaduj więcej