Blog Mydło i Powidło
-
Blog Mydło i Powidło dodał(a) nowy wpis, Bigos z pieczarkami 11 miesięcy temu
Bigos to tradycyjna potrawa kuchni polskiej, litewskiej, białoruskiej. Jest stałą pozycją na świątecznym stole. Głównym składnikiem jest kapusta i różne rodzaje mięsa. U mnie wersja z pieczarkami dla zabieganych[…]
-
Blog Mydło i Powidło dodał(a) nowy wpis, Tęczowy deser "Rainbow in Glass" 11 miesięcy temu
Przygotowanie tego kolorowego deseru z owocami jest dziecinnie proste, choć nieco czasochłonne, lecz efekt jest wart poświęconego czasu. Uważam że to dobry pomysł na słodką przekąskę na co dzień i od święta. Ide[…]
-
Blog Mydło i Powidło dodał(a) nowy wpis, Ciasto Pawełek 11 miesięcy temu
Pyszne ciasto na kakaowym biszkopcie, z odrobiną alkoholu i kremem, którego bazą są popularne batoniki. Idealne na rodzinne przyjęcie.Składniki (na 8-10 porcji):Biszkopt kakaowy: mąka – 120 gcukier – 220 gjajka[…]
-
Blog Mydło i Powidło dodał(a) nowy wpis, Ciasto makowe w stylu japońskim 11 miesięcy temu
Ciasto makowe z brzoskwiniami to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego makowca. Ładnie prezentuje się na świątecznym stole i pysznie smakuje.Składniki (dla 8-10 osób): Ciasto makowe:zmielony mak – 200 gjajka – 4 szt[…]
-
Blog Mydło i Powidło dodał(a) nowy wpis, Kaszotto z pieczarkami i brokułem 11 miesięcy temu
Pomysł na błyskawiczny obiad z zaledwie kilku produktów. Świetnie sprawdzi się też na zimno do lunchboxów. Zamiast kaszy gryczanej można wykorzystać inną.Składniki (dla 3-4 osób):ugotowana kasza gryczana -[…]
-
Blog Mydło i Powidło dodał(a) nowy wpis, Placki z bananem 11 miesięcy temu
Proste i szybkie w przygotowaniu placki bananowe. Są puszyste i pyszne.Składniki (dla 4-5 osób):jajka – 2 szt.banan – 1 szt. mleko – 1/2 szklankimąka – 1 i 3/4 szklankiproszek do pieczenia – 1 łyżeczkacukier – 2 ł[…]
-
Blog Mydło i Powidło dodał(a) nowy wpis, Makaron w stylu bolońskim 11 miesięcy temu
To najbardziej popularna w Polsce odmiana włoskiej pasty. Do pomidorowego sosu bolońskiego najlepiej się sprawdzi mięso mielone wieprzowo-wołowe. Bolognese to nie tylko spaghetti – możemy użyć dowolnego ulubion[…]
-
Blog Mydło i Powidło dodał(a) nowy wpis, Kotlety z mintaja i bobu 1 rok, 1 miesiąc temu
Mintaja możemy zastąpić innym rodzajem ryby, a świeży bób zastąpić mrożonym.Składniki (dla 3-4 osób):filety z mintaja – 2 szt.bób – 1/2 szklanki jajka – 2 szt.cebula – 1 szt.żółty ser – 50 gposiekana nat[…]
-
Blog Mydło i Powidło dodał(a) nowy wpis, Placki z kapusty i pora 1 rok, 1 miesiąc temu
Propozycja na szybkie danie kolacyjne dla całej rodziny. Świetnie smakują z sosem jogurtowym.Składniki (dla 4-5 osób):poszatkowana biała kapusta – 2 szklankidrobno pokrojony por – 1 szklanka mąka pełnoz[…]
-
Blog Mydło i Powidło dodał(a) nowy wpis, Kotlety schabowe z mandarynkami 1 rok, 1 miesiąc temu
Klasyczny kotlet schabowy w nieco innej odsłonie. Możemy go podać z ulubionymi dodatkami.Składniki (dla 3-4 osób):schab bez kości – 50 dagmandarynki – 5 szt. miód – 1 łyżkasherry – 1 kieliszeksól, pieprzsok[…]
-
Blog Mydło i Powidło dodał(a) nowy wpis, Zupa szczawiowa z jajkiem 1 rok, 1 miesiąc temu
Zupa szczawiowa z jajkiem ugotowanym na twardo to propozycja na lekki obiad. Można ją zagęścić mąką i śmietanką. Łatwa i szybka do przygotowania. Poza sezonem możemy użyć szczawiu ze słoika.Składniki (dla 4-5 osób)[…]
-
Blog Mydło i Powidło dodał(a) nowy wpis, Kurkowe kotlety 1 rok, 1 miesiąc temu
Pomysł na obiad z wykorzystaniem sezonowych kurek. Poza sezonem możemy wykorzystać grzyby mrożone.Składniki (dla 3-4 osób):polędwiczki wieprzowe – 500 gkurki – 300 g cebula – 1 szt.czosnek – 2 ząbkiś[…]
-
Blog Mydło i Powidło dodał(a) nowy wpis, Siekane kotlety z kurczaka 1 rok, 3 miesiące temu
Alternatywa dla tradycyjnych sznycli drobiowych z dodatkiem warzyw.Składniki (dla 3-4 osób):filet z kurczaka – 1/2 kgmała cebula – 1 szt.skrobia ziemniaczana – 4 łyżkiolej – 4 łyżkijajka – 2 szt.sól, pieprzs[…]
-
Blog Mydło i Powidło dodał(a) nowy wpis, Jajka sadzone z makaronem i pieczarkami 1 rok, 3 miesiące temu
Makaron z jajkiem sadzonym to bardzo proste i błyskawiczne danie. Poniższy przepis należy do moich ulubionych.Składniki (dla 3 osób):jajka – 6 szt.cebula cukrowa – 1 szt.pieczarki – 20 dgsól, pieprzmakaron – 1 op.[…]
-
Blog Mydło i Powidło dodał(a) nowy wpis, Ukraińskie bliny ze śledziem 1 rok, 3 miesiące temu
Szybkie do wykonania przekąski kuchni ukraińskiej. Idealne na imprezę, danie kolacyjne lub przekąska. Sprawdzą się także jako danie wigilijne. Składniki (dla 4-5 osób):mąka orkiszowa (lub gryczana) – 1 szklankam[…]
-
Blog Mydło i Powidło dodał(a) nowy wpis, Karpatka z groszkiem ptysiowym 1 rok, 3 miesiące temu
To szybkie i proste ciasto bez pieczenia. Zamiast ciasta używamy tu groszku ptysiowego – smakuje podobnie jak wersja oryginalna. Przepis na formę o średnicy 22 cm.Składniki (dla 5-6 osób):groszek ptysiowy – 200[…]
-
Blog Mydło i Powidło dodał(a) nowy wpis, Zapiekanka afrykańska 1 rok, 3 miesiące temu
Typowe danie jednogarnkowe o śródziemnomorskim aromacie. Jest to przepis zmodyfikowany, w oryginalnym używa się baraniny lub mielonego mięsa drobiowego.Składniki (dla 5-6 osób):ziemniaki – 5-6 osóbcebula dymka -[…]
-
Blog Mydło i Powidło dodał(a) nowy wpis, Kolorowe przekąski 1 rok, 3 miesiące temu
Kolorowe kanapki, które sprawdzą się na pozytywny początek dnia.Składniki (na 6 szt.): pieczywo pełnoziarniste – 6 kromekmasło – 1 łyżkaser żółty – 6 plastrówjajka ugotowane na twardo – 2 szt.mały ogórek – 1 sz[…]
-
Blog Mydło i Powidło dodał(a) nowy wpis, Deser z porzeczkami 1 rok, 3 miesiące temu
Porzeczka jest jednym z najchętniej uprawianych krzewów w
przydomowych ogródkach Uprawnych odmian w Polsce jest zaledwie sześć, a
wśród nich najpopularniejsze są porzeczki czerwone, czarne i białe. Porzeczk[…] -
Blog Mydło i Powidło dodał(a) nowy wpis, Sajgonki z mięsem i grzybami mun 1 rok, 3 miesiące temu
Popularne danie dla miłośników kuchni azjatyckiej.Składniki (dla 3-4 osób):papier ryżowy – 1/2 op.mięso mielone – 400 gmarchewka – 1 szt.cebula – 1 szt. jajko – 1 szt. grzyby mun – 4 szt.kapusta pekińska – 2 liści[…]
- Załaduj więcej