WyprawyKulinarne
-
WyprawyKulinarne dodał(a) nowy wpis, Tarta bananowo wiśniowa 10 lat temu
Dla odmiany coś słodkiego. Nie miałem zbyt wiele czasu, więc przygotowałem tartę o rewelacyjnym zestawieniu smaków słodkiego banana, aromatycznej wanilii i kwaskowych wiśni. W sam raz na ponure jesienne[…]
-
WyprawyKulinarne dodał(a) nowy wpis, Gruzińskie pierogi Chaczapuri 10 lat temu
Ciąg dalszy przepisów kuchni gruzińskiej – Chaczapuri – danie mnie nieodparcie przywodzące na myśl nasze pierogi, tyle że przyrządzona z innego, bardziej puszystego ciasta i pieczone w piekarniku. Farsz składa się[…]
-
WyprawyKulinarne dodał(a) nowy wpis, Gruzińska sałatka Adżapsandali 10 lat temu
Dzisiaj kuchnia gruzińska. Mało znana, a bardzo smaczna i aromatyczna. Na początek proponuję sałatkę adżapsandali na bazie bakłażana, pomidorów i ziół. Sałatka jest banalnie prosta w przygotowaniu, a przy tym[…]
-
WyprawyKulinarne dodał(a) nowy wpis, Szwajcarska zupa serowa 10 lat temu
Zapraszam na pyszną, sycącą i prostą w przygotowaniu szwajcarską zupę serową podaną z czosnkowymi grzankami. Przygotowanie zupy zajęło mi godzinę, stanowi ona smaczny i pełnowartościowy posiłek, gdyż z uwagi na[…]
-
WyprawyKulinarne dodał(a) nowy wpis, Nogi z gęsi pieczone w cydrze 10 lat temu
Święto Niepodległości, więc tradycyjnie już tego dnia przygotowałem w tradycyjnie polski sposób gęś. Nieskromnie stwierdzę, że zdecydowanie wolę taką tradycję, niż podpalanie tęczy, czy bójki z Policją w stolicy.[…]
-
WyprawyKulinarne dodał(a) nowy wpis, Frittata z cukinią i pomidorami 10 lat temu
Dzisiaj ciąg dalszy prostych dań. Z kilku podstawowych składników przyrządziłem szybkie i proste, a przy tym naprawdę efektowne i bardzo smaczne danie – frittatę. Danie polecam w szczególności na dobry początek[…]
-
WyprawyKulinarne dodał(a) nowy wpis, Sałatka caprese 10 lat temu
Dzisiaj proponuję chyba najprostszą sałatkę, jaką znam – do jej przygotowania wystarczą w zasadzie cztery składniki – pomidory, mozzarella, bazylia i oliwa oraz 10 minut pracy. Ja proponuję dzisiaj delikatnie[…]
-
WyprawyKulinarne dodał(a) nowy wpis, Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim 10 lat temu
Dzisiaj proponuję polędwiczkę wieprzową zapieczoną w cieście francuskim z farszem z pieczarek, sosem grzybowym, ziemniaczanymi kluskami i sałatką z czerwonej kapusty. Danie bardzo aromatyczne, dość pracochłonne,[…]
-
WyprawyKulinarne dodał(a) nowy wpis, Pieczona dorada w pomarańczach 10 lat, 1 miesiąc temu
Za oknem coraz zimniej i ciemniej – słowem jesień. Nie byłbym sobą, gdybym nie spróbował zrobić czegoś na przekór nieprzyjemnej aurze. Tak narodził się pomysł na dzisiejszy obiad – pyszną lekką doradę upieczoną z[…]
-
WyprawyKulinarne dodał(a) nowy wpis, Kebab libański 10 lat, 1 miesiąc temu
Kolejny przepis na solidny kawałek wołowiny – tym razem podanej na sposób arabski – przyprawionej kminem rzymskim, miętą, kolendrą i orzechami z sosem sezamowym, dedykowaną sałatką i chlebkiem pita. Palce lizać.Do[…]
-
WyprawyKulinarne dodał(a) nowy wpis, Tatar wołowy 10 lat, 1 miesiąc temu
Dzisiaj danie nie wymagające żadnej finezji, a jedynie dobrych, świeżych składników. Moim zdaniem smak dobrego mięsa broni się sam, dlatego też, mimo różnych eksperymentów, nie przepadam za finezyjnymi dodatkami do[…]
-
WyprawyKulinarne dodał(a) nowy wpis, Chiński kurczak z brokułami 10 lat, 1 miesiąc temu
Propozycja na dzisiejszy obiad bazuje na połączeniu typowo orientalnych smaków – imbiru, czosnku, chili i sosu sojowego, a to w towarzystwie warzyw, ryżu i mięsa kurczaka. Danie nie licząc marynowania mięsa można[…]
-
WyprawyKulinarne dodał(a) nowy wpis, Omlet z cukinią 10 lat, 1 miesiąc temu
Dzisiaj szybki, łatwy, ekonomiczny i bardzo smaczny pomysł na wyśmienite ciepłe śniadanie. Często, aby przygotować to danie nie trzeba nawet wychodzić do sklepu, gdyż potrzebne składniki już są w lodówce. Przepis[…]
-
WyprawyKulinarne dodał(a) nowy wpis, Zapiekanka chłopska 10 lat, 2 miesiące temu
Prosto, pożywnie i do tego bardzo smacznie. Tak najkrócej można opisać zaproponowane przeze mnie dzisiaj danie. Inspiracją do jego przygotowania były pieczonki jurajskie przygotowywane w żeliwnym garze na ognisku.[…]
-
WyprawyKulinarne dodał(a) nowy wpis, Żołądki gęsie po siewiersku z kopytkami szpinakowymi 10 lat, 2 miesiące temu
Dzisiaj coś, co chodziło za mną od dawna – żołądki gęsie po siewiersku. Przygotowane w sposób inspirowany restauracją „Złota gęś” w Siewierzu, której specjały szczerze polecam. Przygotowanie tego dania okazało się[…]
-
WyprawyKulinarne dodał(a) nowy wpis, Cannelloni w dwóch smakach 10 lat, 2 miesiące temu
Dzisiaj miałem małe rozdwojenie jaźni – nie mogłem się zdecydować, na jaki farsz do cannelloni mam ochotę. Znalazłem rozwiązanie iście salomonowe – zrobiłem oba farsze i powstało dzisiejsze danie – cannelloni w[…]
-
WyprawyKulinarne dodał(a) nowy wpis, Ślimaki z ciasta francuskiego z solonym karmelem i orzechami 10 lat, 2 miesiące temu
Dzisiaj przepis na chyba najprostsze ciastka, jakie kiedykolwiek zrobiłem. Zajęło mi to pół godziny, a naprawdę smakują i wyglądają rewelacyjnie. Ciastka przygotowałem jedynie z kilku składników, opierając się na[…]
-
WyprawyKulinarne dodał(a) nowy wpis, Zupa krem z kurek 10 lat, 2 miesiące temu
Poranki już chłodne, coraz wcześniej zachodzi Słońce i coraz częściej pada. To znaczy, że jesień zbliża się wielkimi krokami. Szczerze jesieni nie lubię, co ciemno, zimno, pada i zaraz zima. Ale jednak ma swoje[…]
-
WyprawyKulinarne dodał(a) nowy wpis, Kruche ciasto mleczno czekoladowe z nutą pomarańczy 10 lat, 2 miesiące temu
W poszukiwaniu inspiracji do zrobienia słodkiego podwieczorku natrafiłem na ten przepis. Przedstawiam tutaj własną wersję – lekko zmodyfikowaną poprzez wzbogacenie o nutę pomarańczy, ale również smaczną i bardzo,[…]
-
WyprawyKulinarne dodał(a) nowy wpis, Tarta z gruszkami i serem gorgonzola 10 lat, 2 miesiące temu
Dziś zapraszam na zaskakujące, acz klasyczne połączenie słodkiej gruszki z wytrawnym wyrafinowanym smakiem sera gorgonzola, a wszystko ubrane w formę tarty. Ostatnio w ogóle mam straszną ochotę przygotowywać tarty[…]