Tradycyjna Kuchnia
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Pierogi z truskawkami- delikatne maślane ciasto! 9 lat, 5 miesięcy temu
Nie wyobrażam sobie sezonu truskawkowego bez pierogów !Składniki ciasto (ok. 100 małych pierogów)650 g mąki typ 50070 g masła400 ml gorącej wody (ok. 90 stC)szczypta soliSkładniki pozostałe:500 g truskawek3 łyżki[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Sałatka z botwiną 9 lat, 5 miesięcy temu
Botwina, czyli młode listki buraka ćwikłowego, zawiera dużo witamin, żelaza i wapnia. Według naukowców liście botwiny zawierają substancje o działaniu podobnym do estrogenów, czyli hormonów młodości, piękna i[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Sałatka z botwiną 9 lat, 5 miesięcy temu
Botwina, czyli młode listki buraka ćwikłowego, zawiera dużo witamin, żelaza i wapnia. Według naukowców liście botwiny zawierają substancje o działaniu podobnym do estrogenów, czyli hormonów młodości, piękna i[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Jak długo gotować bób? 9 lat, 5 miesięcy temu
Jak przygotować młody bób?Bób należy gotować w osolonej wodzie, przez około 15-20 minut. Po upływie tego czasu dobrze sprawdzić, czy jest już miękki i gotowy, ponieważ czasem potrzebuje jeszcze kilka miunt.<br[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Fasolka szparagowa z kurkami na maśle 9 lat, 5 miesięcy temu
Połączenie sezonowych grzybków i młodej fasolki- podsmażone na maśle z dodatkiem czosnku. Palce lizać !Składniki:15 dag suszonych kurek,½ kg fasoli szparagowej,1 cebula,2 łyżki masła,½ łyżeczki tymianku,1 łyżeczka[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Żołądki drobiowe z bobem 9 lat, 5 miesięcy temu
Tegoroczny młody bób podany w towarzystwie mięsnym.Składniki:60 dag żołądki drobiowe1 kostka drobiowa50 dag bobu1 cebulasol, pieprzOlej do smażeniaWykonanie:Żołądki oczyścić, wrzucić na osolony wrzątek, dodać[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Fasola szparagowa duszona na boczku 9 lat, 5 miesięcy temu
Czy wiecie, że fasolkę szparagową można śmiało zaliczyć do grona najzdrowszych warzyw świata? Przede wszystkim są one niskokaloryczne (15-30 kcal/100g), a przy tym zawierają pełen przekrój składników odżywczych!U[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Sałatka z młodego bobu 9 lat, 5 miesięcy temu
Bób był kiedyś pokarmem klasy ubogiej/niskiej, a dziś – jest żywieniowym rarytasem. Zachwycają się nim niemal wszyscy, a ceni się go nie tylko ze względu na wyjątkowy smak, ale i wartości odżywcze.Składniki:½ kg[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Surówka z młodej kalarepy 9 lat, 5 miesięcy temu
Kalarepa jest warzywem niskokalorycznym, nie zawierającym cholesterolu i dobrze wpływającym na układ trawienny. I co najważniejsze można z niego przygotować wiele pysznych dań!Składniki:½ kg młodej kalarepki,2[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Zupa z młodej kapusty na mleku 9 lat, 5 miesięcy temu
Zdrowa, pożywna i smaczna zupa z młodej kapusty- gotowana na mleku podkreśla jej delikatny smak.Składniki:1 główka młodej kapusty,2 marchewki,1 pietruszka,1 ½ litra mleka,1 łyżka mąki,1 łyżka masła,sól do smaku,½[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Kotlety jajeczne z ryżem i szczypiorkiem 9 lat, 5 miesięcy temu
Zapewne każdy choć raz przygotowywał tego typu kotleciki z jajek. Ja tym razem dodałam jeszcze ryż. Wyszły naprawdę pyszne!Składniki:½ szklanki ryżu,1 ½ szklanki wody,1 łyżeczka tłuszczu,5 jajek,1 pęczek[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Zapiekanka ala flaczki naleśnikowe z warzywami 9 lat, 5 miesięcy temu
Świetny pomysł na nietypową zapiekankę! Potrawa ta swą nietypową nazwę zawdzięcza pokrojonym w paski naleśnikom, z grubsza przypominających tradycyjne flaczkiSkładniki:5 usmażonych naleśników,½ kg włoszczyzny,1[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Kotlety ze świeżych grzybów 9 lat, 5 miesięcy temu
Kotlety nietypowo- z grzybów zamiast mięsa.Składniki:70 dag świeżych grzybów leśnych½ szklanki mleka2 czerstwe bułki1 cebula3 łyżki kaszy manny2 łyżki mąki ziemniaczanej2 łyżki masła3 łyżki bułki tartej2 jajasól do[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Zupa z grzybów leśnych z fasolą 9 lat, 5 miesięcy temu
Smaczna, prawdziwie grzybowa zupa z dodatkiem fasoli. Idealna na rozpoczynający się sezon grzybowy.Zupa jest bardzo gęsta, można dodać do niej szklankę wody.Składniki:30 dag fasoli25 dag świeżych grzybów1 cebula½[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Zupa kukurydziana na mleku z zielonym groszkiem 9 lat, 5 miesięcy temu
Pyszna, ekspresowa zupa kukurydziana.Składniki:5 dag kaszki kukurydzianej1,5 szklanki wody4 szklanki mleka2 marchewki1 puszka zielonego groszkuSól, cukierNatka pietruszkiSposób przygotowania:Kaszę rozmieszać z[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Ziemniaki po węgiersku czyli kociołek warzywny – leczo 9 lat, 5 miesięcy temu
Uwielbiam warzywne kociołki typu leczo !Składniki:½ kg ziemniaków3 mięsiste pomidory3 kolorowe papryki1 cebula1 łyżka tłuszczu1 łyżka pikantnego ketchupuSól, cukier, pieprz, ziele angielskie1 łyżka mąki5 łyżek[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Ziemniaki po węgiersku czyli kociołek warzywny – leczo 9 lat, 5 miesięcy temu
Uwielbiam warzywne kociołki typu leczo !Składniki:½ kg ziemniaków3 mięsiste pomidory3 kolorowe papryki1 cebula1 łyżka tłuszczu1 łyżka pikantnego ketchupuSól, cukier, pieprz, ziele angielskie1 łyżka mąki5 łyżek[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Tort czekoladowy z masą cappuccino i z owocami 9 lat, 5 miesięcy temu
Uwielbiam tort z masą cappuccino 🙂 jest idealny na każdą wyjątkową okazje!Składniki4 jajka15 dag cukru3 cukry waniliowe12,5 dag mąki tortowej1 łyżeczka proszku5 dag płatków kukurydzianych (dobrej jakości)10 dag[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Zimny deser brzoskwiniowy w pucharkach 9 lat, 5 miesięcy temu
Orzeźwiający letni deser brzoskwiniowy!Składniki:70 dag brzoskwiń z puszki lub świeżych6 łyżek cukru1 cytryna4 łyżeczki żelatyny2 szklanki bitej śmietany1 ½ szklanki wodyWykonanie:Brzoskwinie rozgotować z cukrem,[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Śledź z jabłkami do słoika 9 lat, 5 miesięcy temu
Domowy sposób na pyszne śledzie.Składniki:5 filetów śledziowych solonych3 jabłka3 łyżki przecieru pomidorowego1 cebula2 szklanki octu½ łyżeczki przypraw korzennychcukier do smakuWykonanie:Jabłka i cebulę zetrzeć na[…]
- Załaduj więcej