Tradycyjna Kuchnia
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Kaszanka „Niebo i Ziemia” (z kuchni niemieckiej) 9 lat, 5 miesięcy temu
Przepis znalazłam w starej niemieckiej książce.Składniki:60 dag kaszanki1 kg ziemniaków75 da winnych jabłek10 dag boczku1 cebula1 łyżeczka cukrusól do smakuWykonanie:Jabłka i ziemniaki obrać i ugotować oddzielnie,[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Podudzia drobiowe w sosie pomidorowym 9 lat, 5 miesięcy temu
Smaczny sposób na przygotowanie drobiowych podudzi.Składniki:1 kg podudzi drobiowych,4 dag smalcu,2 cebule,2 łyżki mąki,1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki,½ szklanki śmietany,1 łyżka koncentratu pomidorowego,1[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Grillowane szaszłyki drobiowe w curry podane z azjatyckim sosem 9 lat, 5 miesięcy temu
Grillowany kurczak w curry, podany w azjatyckim sosie. Palce lizać!Składniki:1 podwójny filet z kurczaka,2 ząbki czosnku,1 łyżka posiekanych orzechów włoskich,1 łyżka soku z cytryny,1 cebula,1 łyżeczka curry,1[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Grillowane szaszłyki drobiowe w curry podane z azjatyckim sosem 9 lat, 5 miesięcy temu
Grillowany kurczak w curry, podany w azjatyckim sosie. Palce lizać!Składniki:1 podwójny filet z kurczaka,2 ząbki czosnku,1 łyżka posiekanych orzechów włoskich,1 łyżka soku z cytryny,1 cebula,1 łyżeczka curry,1[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Grillowane szaszłyki drobiowe w curry podane z azjatyckim sosem 9 lat, 5 miesięcy temu
Grillowany kurczak w curry, podany w azjatyckim sosie. Palce lizać!Składniki:1 podwójny filet z kurczaka,2 ząbki czosnku,1 łyżka posiekanych orzechów włoskich,1 łyżka soku z cytryny,1 cebula,1 łyżeczka curry,1[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Mus herbaciany z suszonych śliwek 9 lat, 5 miesięcy temu
Smaczny, szybki deser na bazie naparu herbacianego i śliwek suszonych.Składniki:25 dag suszonych śliwek½ litra naparu herbacianego1 cytryna10 dag cukru120 ml śmietanki 36%2 białka10 gram żelatynyWykonanie:Śmietankę[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Drożdżowy topielec 9 lat, 5 miesięcy temu
Ekspresowe, proste i pyszne ciasto drożdżowe. Swoją nazwę zawdzięcza kąpieli wodnej, jaką musi przejść przed upieczeniem :)Składniki:2 szklanki mąki1 szklanka cukru½ szklanki mleka15 dag margaryny lub masła3 jajka7[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Grillowane szaszłyki izraelskie z wołowiny, cukinii, pieczarek i pomidorów 9 lat, 5 miesięcy temu
Uwielbiam sezon grillowy! U mnie dziś nietypowo- bo nie z kurczaka.Szaszłyk jest tradycyjnie spożywany w krajach centralnej Azji i najprawdopodobniej stamtąd się wywodzi. Jest także popularną potrawą w Izraelu,[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Grillowane szaszłyki izraelskie z wołowiny, cukinii, pieczarek i pomidorów 9 lat, 5 miesięcy temu
Uwielbiam sezon grillowy! U mnie dziś nietypowo- bo nie z kurczaka.Szaszłyk jest tradycyjnie spożywany w krajach centralnej Azji i najprawdopodobniej stamtąd się wywodzi. Jest także popularną potrawą w Izraelu,[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Ciasto maślankowe z gruszką i jabłkiem 9 lat, 5 miesięcy temu
Uwielbiam takie szybkie ciasta 🙂 wrzucić, wymieszać i gotowe.
Polecam pyszne ciasto na bazie maślanki.Składniki:
na średnią formę3 jaja
2 i1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki oleju
1 szklank[…] -
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Rabarbarowe ciasto drożdżowe z malinami 9 lat, 5 miesięcy temu
Sezon rabarbarowy w pełni, więc bez pysznych deserów się nie obejdzie :)Składniki:40 dag mąki ,1 opakowanie suszonych drożdży,17,5 dag cukru,2 jajka,100 ml mleka,75 gram masła,1 kg rabarbaru,40 dag malin mrożonych[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Zupa arbuzowa 9 lat, 5 miesięcy temu
Smaczna, orzeźwiająca zupa owocowa. Idealna na upalne dni.Składniki:1 dojrzały arbuz,2 litry mleka,1 łyżka masła,1 łyżka maki,sól do smaku,cukier do smaku.Wykonanie:Arbuz obrać, usunąć pestki, pokroić w kostkę.[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Placki ziemniaczane z marchewką 9 lat, 5 miesięcy temu
Kolejna propozycja placków ziemniaczanych.Składniki:25 dag ziemniaków,1 jajko,2 łyżki mąki,2 marchewki,1 cebula dymka,1 łyżka masła,sól do smaku,pieprz do smaku,gałka muszkatołowa do smaku,olej do smażenia.<br[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Placki ziemniaczane z cukinią 9 lat, 5 miesięcy temu
Smaczne placuszki z cukinii i ziemniaków. Polecam!Składniki:25 dag ziemniaków,1 młoda cukinia,1 jajko,3 łyżki mąki,sól do smaku,pieprz do smaku,gałka muszkatołowa do smaku,olej do smażenia.Wykonanie:Ziemniaki[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Młoda kapusta z pulpecikami 9 lat, 5 miesięcy temu
Smaczna potrawka kapuściana, z mięsnym wkładem w postaci wieprzowych pulpecików.Składniki:25 dag mięsa wieprzowego mielonego,1 bułka,1 jajko,1 główka młodej kapusty,1 marchewka,1 pietruszka,2 cebule,1 łyżka masła,1[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Imbirowe klopsiki 9 lat, 5 miesięcy temu
Smaczne, szybkie w wykonaniu kotleciki mielone.Składniki:40 dag mięsa wieprzowego mielonego,2 łyżki wody,½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki,¼ łyżeczki mielonego imbiru,sól do smaku,pieprz do smaku,mąka do[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Kalarepka w sosie z bazylii 9 lat, 5 miesięcy temu
Uwielbiam sezon na kalarepki ! 🙂 u mnie dziś w sosie ze świeżą bazylią.Składniki:300 ml bulionu warzywnego (może być z kostki)4 łyżki gęstej śmietanyPieprz do smakuGałka muszkatołowa do smaku4 kalarepki5 łyżek[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Sałatka pieczarkowa z jajkiem groszkiem szynką 9 lat, 5 miesięcy temu
Szybka, sprawdzona, pyszna sałatka.Składniki:1 słoiczek majonezu sałatkowego (250 ml),1 pęczek rzodkiewki,5 młodych ziemniaków,1 puszka groszku konserwowego (lub 1 szklanka świeżego),25 dag szynki drobiowej,1[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Wykwintny chłodnik 9 lat, 5 miesięcy temu
Na takie upały najlepszy jest orzeźwiający chłodnik!Składniki:1 ogórek sałatkowy,½ szklanki białego wytrawnego wina,1 szklanka śmietany,4 kostki rosołowe,4 jajka,posiekany koperek,sól do smaku.Wykonanie:Jajka[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Kotlety z kalarepy 9 lat, 5 miesięcy temu
Czerwiec to również sezon kalarepy. Mam wrażenie, że jest to lekko zapomniane warzywo, a pojęcia nie mam dlaczego. Może w wersji dzisiejszych kotlecików zachęce kalarepkowych niejadków.Składniki:4 kalarepki,2[…]
- Załaduj więcej