Tradycyjna Kuchnia
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Co gotować w czerwcu? Sezon na warzywa i owoce- jakie? 8 lat, 5 miesięcy temu
Po szarych i pochmurnych tygodniach doczekaliśmy się pięknych, zielonych dni obfitujących w wiele sezonowych warzyw i owoców.Prime time dla warzyw i owoców- czyli co warto jeść w czerwcu?Każdy owoc lub warzywo ma[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Rabarbar – sprawdzone przepisy na dania i kilka ciekawostek 8 lat, 5 miesięcy temu
Rabarbar jest idealnym składnikiem tortów, deserów, sosów, konfitur, dżemów i wiele wiele innych !Cechuje go przede wszystkim niska zawartość cholesterolu i sodu, duża zawartość błonnika, witaminy C i K, wapnia i[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Kalarepa- jak ją przyrządzić, jak przechowywać, co warto o niej wiedzieć? Sprawdzone przepisy na dania z kalarepy 8 lat, 5 miesięcy temu
Możemy ją jeść na kilka sposobów:- na surowo- ja uwielbiam lekko skropioną oliwą i posypaną szczyptą soli- w zupie- idealnie sprawdza się w zupach typu krem- w cieście- sprawdzony sposób aby namówić dzieci do[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Ryż z truskawkami waniliowy na szybko 8 lat, 5 miesięcy temu
W sezonie truskawkowy ryż z Składniki:1 szklanka ryżu1 szklanka wody1 szklanka mleka1 łyżka masła2 cukry waniliowe1 serek homogenizowany waniliowy60 dag świeżych truskaweksól do smakuWykonanie:Wodę zagotować z[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Surówka z młodej kapusty 8 lat, 5 miesięcy temu
Pora na młodą kapustę :)Przy okazji polecam inne Składniki:1 główka młodej kapusty1 marchewka1 biała cebula1 kiszony ogórek½ szklanki kwaśnej śmietany1 łyżeczka musztardysól do smakucukier do smakukwasek cytrynowy[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą 8 lat, 6 miesięcy temu
Placki ziemniaczane uwielbiam! Okazuje się, że nie tylko w wersji podstawowej smakują wyśmienicie. Pokombinowałam i powstały z kapustą kiszoną- są naprawdę pyszne!Składniki:½ kg ziemniaków½ kg kiszonej kapusty1[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Zupa krem z cukinii z mlekiem kokosowym i serkiem topionym 8 lat, 6 miesięcy temu
Pyszna zupa z cukinii, smak delikatnie podkreślony mleczkiem kokosowym i serkiem topionym.Składniki:3 młode cukinie1 cebula biała2 ząbki czosnkuserek topiony ziołowy1 szklanka mleczka kokosowego1 szklanka bulionu[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Babka z mąki z ciecierzycy 8 lat, 6 miesięcy temu
Mąka z cieciorki spożywana była już tysiące lat temu, głównie na kontynencie azjatyckim (dziś kupimy ją pod nazwą Papad), ale przez Grecję zawędrowała i do Europy. Może służyć jako dodatek do zwykłej mąki w[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Truskawki w galaretce z zsiadłego mleka 8 lat, 6 miesięcy temu
Truskawki w galaretce na pewno każdy lubi i często przyrządza w sezonie truskawkowym. A co powiecie na galaretkę z zsiadłego mleka? Wyszło pysznie.Składniki:½ kg świeżych truskawek15 dag cukru1 cukier waniliowy1[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Zupa szpinakowa kremowa 8 lat, 6 miesięcy temu
Delikata, pyszna, kremowa zupa szpinakowa.Składniki:½ kg szpinaku3/4 litra bulionu¾ litra mleka5 dag tłuszczu4 łyżki mąki¼ litra śmietanki 18%sól do smakucukier do smakupieprz do smakuWykonanie:Szpinak opłukać,[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Omlet ze szpinakiem i boczkiem 8 lat, 6 miesięcy temu
Pyszne, pożywne śniadanie ! Pyszności :)Składniki:½ kg szpinaku10 dag boczku1 cebula biała4 jajkasól i pieprz do smakunatka pietruszkiWykonanie:Szpinak umyć i zalać wrzątkiem. W międzyczasie boczek przysmażyć na[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Czebureki- pierożki smażone w głębokim oleju z mięsnym farszem 8 lat, 6 miesięcy temu
Czebureki czyli placki nadziewane farszem z mielonego mięsa to tradycyjna potrawa kuchni Tatarskiej. Czebureki podbiły serca i żołądki także innych nacji. W Polsce wykonywana przez starsze gospodynie podczas[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Szkockie jajeczka- mielone pulpety z jajkiem w środku 8 lat, 6 miesięcy temu
Nie masz pomysłu na smaczny, a zarazem efektowny obiad? :)Tak przygotowane kotleciki na pewno zachwycą domowników.Składniki:1 opakowanie jajek przepiórczych3 ząbki czosnku½ kg mięsa mielonego wieprzowego10 dag[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Cukinia marynowana w occie słodko-kwaśna do słoików na zimę 8 lat, 6 miesięcy temu
Cukinia marynowana do idealny dodatek do wielu potraw.Składniki:6 młodej cukinii2 białe cebule8 ząbków czosnku8 listków laurowychgorczycapieprz ziarnistyziele angielskieSkładniki na zalewę:6 szklanek wody1 ½[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Kapusta biała z czosnkiem w marynacie do słoików na zimę 8 lat, 6 miesięcy temu
Kolejna słoikowa propozycja.Składniki:2 kg kapusty białej2 marchewki1 główka czosnku2 białe cebule½ szklanki olejuSkładniki na zalewę:1 ½ szklanki wody1 szklanka cukru¾ szklanki octu2 łyżki soliziele angielski po[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Tarta z rabarbarem przykryta pianką 8 lat, 6 miesięcy temu
Uwielbiam połączenie słodyczy z kwaśnym- tak jak w tym idealnym trio- kruchy spód, rabarbar i słodka pianka :)Składniki:25 dag mąki125 gram masła1 jajko1 łyżka smalcu1 kg rabarbaru1 cukier waniliowy½ szklanki[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Surówka buraczkowa 8 lat, 6 miesięcy temu
O nieocenionej roli buraka w diecie już wspominałam niejednokrotnie. Sezon buraczkowy w pełni więc u mnie po raz kolejny surówka z buraczków.Składniki:60 dag buraczków ćwikłowych½ szklanki orzechów włoskich2 ząbki[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Gofry z sosem truskawkowym 8 lat, 6 miesięcy temu
Już dawno chodziły za mną gofry… dziś z pysznymi truskawkami!Składniki na gofry:2 jajka2 łyżki cukru2 łyżki oleju2 szklanki mleka2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soliolej do smarowania[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Sok gruszkowy na drożdżach 8 lat, 6 miesięcy temu
Sok zawiera witaminę „C” i „B” wspaniale nadaje się do picia w upalne dni.Składniki:11/2 kg soczystych gruszek60-80 dag cukruKwasek cytrynowy do smaku3 dag drożdży3 dag rodzynek10 litrów wodyWykonanie:Gruszki umyć,[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Kartoffelsalat- sałatka ziemniaczana ze śmietaną 8 lat, 6 miesięcy temu
Uwielbiam odkrywać historię potraw różnych kultur, a sałatka ziemniaczana nie należy do wyjątków. Niemiecki „Kartoffelsalat” to popularna odmiana sałatki ziemniaczanej. W oryginalnym przepisie zazwyczaj jest[…]
- Załaduj więcej