Tradycyjna Kuchnia
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Śniadaniowa sałatka ziemniaczana na ciepło 8 lat, 3 miesiące temu
Tą wersję sałatki ziemniaczanej zdecydowanie lubię najbardziej- podana na ciepło, na /lub z świeżym pieczywem. Szczególnie sprawdza się, gdy pozostały nam ziemniaki z obiadu z dnia poprzedniego. Składniki:1 kg[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Ziemniaki z fasolą na ostro 8 lat, 3 miesiące temu
Lubię takie warzywne kociołki. W tym dominuje fasola i ziemniaki.Składniki:5 dużych ziemniaków2 czerwone papryki1 biała cebula1 puszka fasoli czerwonej3 pomidory¼ łyżeczki papryki ostrej mielonej½ łyżeczki[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Ciasto z masą budyniową i malinami 8 lat, 3 miesiące temu
Przepis dostałam ostatnio od sąsiadki 🙂 Ciasto jest kruche, a krem wprost rozpływa się w ustach. Tym większe było moje zdziwienie gdy odkryłam, że do kremu dodaje się olej. Składniki na ciasto:2,5 szklanki mąki1[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Wegetariańska lasagne z młodą cukinią 8 lat, 3 miesiące temu
Głównym składnikiem lasagne są płaty makaronu przekładane sosem i zazwyczaj mięsem. U mnie dziś wegetariańska wersja tej popularnej potrawy. Wyszła równie pyszna!Składniki:1 opakowanie makaronu lasagne1 młoda[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Omlet dietetyczny z cukinią i zieloną pietruszką FIT 8 lat, 3 miesiące temu
Pożywne i zdrowe śniadanie to podstawa dobrze rozpoczętego dnia. Ja nadal pozostaje w temacie cukinii i zielonej pietruszki. Dlatego dziś dietetyczny zielony omlet z pomidorowym akcentem.Składniki:2 jajka1 łyżka[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Kofta kebab grillowany FIT 8 lat, 3 miesiące temu
Przeglądając różne kulinarne inspiracje w sieci natknęłam się na tzw. kebaby kofta (lub kefta). Zaintrygowały mnie od samego początku, bo mięsa mielonego na patyku jeszcze nie robiłam 🙂 A do tego zdrowy kebab? Czy[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Jajecznica z cukinią, pieczarkami i pomidorami 8 lat, 3 miesiące temu
Nie znam chyba osoby, która choć raz nie spróbowała jajecznicy 🙂 Są zwolennicy tradycyjnej jajecznicy bez dodatków, jedni lubią suchą, inni rzadką (nawet z mlekiem), jedni z pomidorami, inni z szynką… wariacji[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Smażone paluchy ziemniaczano- pomidorowe 8 lat, 3 miesiące temu
Prosty pomysł na smaczny obiad 🙂 Składniki:75 dag ziemniaków2 żółtka jaja2 łyżki bułki tartej1 łyżka posiekanej szynki1 łyżka koncentratu pomidorowegopapryka słodka do smakugałka muszkatołowa do smakutłuszcz do[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Śledzie w sosie pomidorowym 8 lat, 3 miesiące temu
Nie bez powodu w składnikach poniżej użyłam przy rybie słowa LUB. Tak naprawdę o prawdziwe matjasy w Polsce o tej porze roku bardzo trudno. Matjas to młodziutki śledź sam w sobie i aby śledź mógł być nazywany[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Ziemniaki pieczone z rozmarynem do obiadu 8 lat, 3 miesiące temu
Rozmaryn posiada mocny, wyjątkowo korzenny zapach i delikatnie gorzki smak. Świetnie komponuje się z pieczonymi ziemniaczkami!Składniki:1 kg ziemniaków1 łyżka suszonego rozmarynupieprz do smakusól do smakuolej do[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Przygotowujemy drugie śniadanie dla dziecka do szkoły! 8 lat, 3 miesiące temu
Wakacje nieubłaganie dobiegają końca. Do szkoły pozostało już niewiele ponad 2 tygodnie, więc pora najwyższa pomyśleć o dziecięcym menu szkolnym. Przygotowanie lunchu często ginie w porannym pośpiechu dnia[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Kabaczek smażony z oczkiem jajecznym 8 lat, 3 miesiące temu
Często słyszę pytanie: czym się różni kabaczek od cukinii? Otóż okazuje się, że cukinia i kabaczek to ten sam gatunek rośliny, ale w różnym okresie wzrostu i na różnym etapie dojrzewania. Cukinia jest młoda,[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Marynowane bakłażany do słoików na zimę 8 lat, 3 miesiące temu
Marynowane bakłażany to typowe dania, które można spotkać we Włoszech. Pokrojone w cieknie paski, przypominające frytki często serwowane są we włoskich restauracjach, jako przekąska lub dodatek do suszonych[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Pizza z patelni w 15 minut 8 lat, 3 miesiące temu
Uwielbiam pizzę, ale szczerze to rzadko chce mi się ją przygotowywać (ze względu na długi czas przygotowania ciasta drożdżowego). Znalazłam jednak wyjście z tej sytuacji –> pizza w 15 minut z patelni, z ciasta bez[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Szaszłyki z winogrona i sera pleśniowego 8 lat, 3 miesiące temu
Dwuskładnikowa przekąska, która jest zdecydowanym faworytem na wszystkich imprezach :)Składniki:kawałek sera pleśniowego, winogronaWykonanie: Ser pokroić na grube kostki, nabijać z winogronem na wykałaczki Czytaj dalej
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Kiełbaski w cieście francuskim 8 lat, 3 miesiące temu
Kolejny prosty pomysł na ekspresową przekąskę. Jej wykonanie zajmie mniej niż 20 minut !Składniki:rolka ciasta francuskiego,kiełbaski typu frankfurterki lub kabanosyWykonanie: Kiełbaski zawinąć w ciasto, pokroić na[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Pasta pietruszkowa do kanapek 8 lat, 3 miesiące temu
Ekspresowa i pyszna pasta pietruszkowa, która idealnie komponuje z pieczywem lub krakersami.Składniki:pęczek pietruszki 1 serek topiony2 łyżki jogurtu naturalnegoopcjonalnie odrobina pieprzuWykonanie:Pietruszkę,[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Patisony w pomidorach z bazylią do słoików na zimę 8 lat, 3 miesiące temu
Trzeci dzień z Składniki:1 kg patisonów2 kg pomidorów podłużnych5 białych cebul5 ząbków czosnku½ szklanki oliwysól i pieprz do smaku1 pęczek bazyliiWykonanie:Rozgrzać oliwę w rondelku, dodać drobno pokrojoną cebulę[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Czy na pewno wiesz jak przygotowywać bakłażana? 8 lat, 3 miesiące temu
Bakłażany (zwane także jako oberżyna, gruszka miłosna, jajko krzewiaste i psianka podłużna) mają kremową konsystencję i bogaty, mięsisty smak. Są uniwersalne, świetnie komponują się z każdym mięsem. Są również[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Patison grillowany 8 lat, 3 miesiące temu
O patisonach już wiemy wystarczająco (wczorajszy artykuł o ciekawostkach dotyczących patisonów znajdziesz Składniki:patisonoliwasól, pieprz,czosnek granulowanyWykonanie:Patisona myjemy, kroimy na plastry (od[…]
- Załaduj więcej