SzczyptaSmaQ
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego – zupa jogurtowa z pęczakiem, sałatką owocową, prażonymi migdałami i magicznym pyłem 10 lat, 2 miesiące temu
Kolejna propozycja śniadania na rozpoczęcie roku szkolnego to bardzo pożywna, gorąca zupa jogurtowa z kaszą pęczak, w której rozsmakują się nie tylko dzieci :)Aksamitna zupa pachnąca różą i cynamonem tworzy[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Prosty domowy ocet jabłkowy 10 lat, 2 miesiące temu
Nie lubimy wyrzucać jedzenia i staramy się zagospodarować wszystko co nam wpadnie w ręce ;), zwłaszcza jeśli pochodzi z ekologicznych upraw lub terenów wolnych od przemysłu i tras szybkiego ruchu.Jeśli przerabiacie[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Dorada pieczona w folii podana z ziemniakami hasselback 10 lat, 2 miesiące temu
Prosty przepis na lekki, zdrowy i szybki w przygotowaniu lunch lub kolację – to lubimy 🙂 .Dorada pieczona w folii z aromatycznymi warzywami, podana z rewelacyjnymi ziemniakami hasselback, które można zastąpić[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Focaccia z figami, cebulą i macierzanką 10 lat, 3 miesiące temu
Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa, które w każdym regionie Włoch może wygląda inaczej, różny może też być czas przygotowania i wyrastania ciasta. Smaczny starter przed posiłkiem lub dodatek do innych potraw.[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Karmelizowane bakłażany dla miłośników orientu 10 lat, 3 miesiące temu
Karmelizowane bakłażany to zdrowsza wersja tureckiej konfitury. Wersja turecka to przede wszystkim cukier i w dalszej kolejności warzywa. My proponujemy bakłażany karmelizować z cytrusami i przyprawami oraz dodać[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego – śniadanie dobrze nadziane serem z sosem jogurtowym. 10 lat, 3 miesiące temu
Po wakacjach pozostały miłe wspomnienia, opalenizna, zdjęcia i pamiątki. Nasze małe i duże dzieci wróciły do swoich szkolnych klas lub rozpoczęły naukę w nowych szkołach. Czekają na nie nowe wyzwania, nowe[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Zdrowy lunch do pracy w stylu azjatyckim w 25 minut 10 lat, 3 miesiące temu
Jak często zdarza się Wam wyjść do pracy wypijając jedynie kawę? Jak często w ciągu dnia sięgacie po fastfoodowe jedzenie, bo tylko takie macie pod ręką? Najczęstszym wytłumaczeniem jest brak czasu i/lub brak[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Jabłka karmelizowane na zimę 10 lat, 3 miesiące temu
Po kilku godzinnych warsztatach cukierniczych w Spiżarni Lidla, zachęceni wskazówkami Pawła Małeckiego, już następnego dnia zabraliśmy się za dalsze przetwarzanie i eksperymentowanie ze smakami. Na Ryneczku Lidla[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Przetwory tradycyjnie zakręcone by Spiżarnia Lidla. Warsztaty cukiernicze z Pawłem Małeckim. 10 lat, 3 miesiące temu
Przetwory przygotowujemy amatorsko od wielu lat, po warsztatach cukierniczych z Mistrzem Pawłem Małecki wchodzimy na wyższy poziom, bardziej profesjonalny :). Na Przepis na sukces w spiżarni jest prosty: dobre[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Wołowina QMP – z czym to się je? Fotorelacja z warsztatów z Grzegorzem Łapanowskim 10 lat, 3 miesiące temu
QMP (Quality Meat Program) to nic innego jak system certyfikacji mięsa wołowego, stworzony po to, by wspierać produkcję dobrej wołowiny. Wołowina QMP pozyskiwana jest ze specjalnie wyselekcjonowanych ras bydła,[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Prosty gulasz warzywny – fasola Piękny Jaś, dynia i bakłażan 10 lat, 3 miesiące temu
Dania jednogarnkowe powinny być kompozycją smaków, kolorów i faktur, które finalnie lądują na talerzu. W sklepach i na straganach znajdziecie bogatą ofertę świeżych i tanich warzyw więc dziś proponujemy Wam prosty[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Galaretki pełne owoców – zdrowa słodycz bez cukru 10 lat, 3 miesiące temu
Dzieci uwielbiają słodycze, a my kochamy nasze dzieci i w trosce o ich zdrowie ograniczamy słodycze w ich diecie, z czego dzieci najczęściej są niezadowolone :).Jednak sięgając po naturalne soki Marwit możemy[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Apetyczny chłodnik w stylu azjatyckim 10 lat, 3 miesiące temu
Chłodzący, chrupiący, szybki, idealny na upału. Dzięki dodaniu kwasu buraczanego można serwować bezpośrednio po zrobieniu. Zamiast kalorycznej śmietany aromatyczny serek z czosnkiem i ziołami.Przygotowanie:Warzywa[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Zupa jogurtowa z pęczakiem. Inspiracje Yotam Ottolenghi i Sami Tamimi 10 lat, 3 miesiące temu
Gorąca zupa jogurtowa z pęczakiem to moje najnowsze odkrycie zainspirowane przepisem z książki Jerozolima. Sami autorzy zaczerpnęli pomysł z kuchni ormiańskiej i sefardyjskiej.Zupa jest pyszna i szybka w[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Szaszłyki z batatów, halloumi i szynki szwarcwaldzkiej z sosem z wędzonych śliwek, podane z rauchbockiem 10 lat, 3 miesiące temu
Bataty i ser halloumi owinięty mocno wędzoną szynką szwarcwaldzką jako grillowane szaszłyki podane z sosem z wędzonych śliwek. Znakomita przystawka do rauchbocka (wędzonego koźlaka). Zestaw, który zaskoczy[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Agrestówka, nalewka agrestowa z imbirem i pomarańczą 10 lat, 4 miesiące temu
Kolejna nalewka wędruje na półkę 🙂 Agrestówka, nalewka agrestowa z imbirem, skórką pomarańczy i goździkami. Znakomita kombinacja aromatów. Po raz pierwszy robimy ją ze słodkiego, ciemnego agrestu więc już za kilka[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Quiche lorraine z wędzonym boczkiem, dynią i topinamburem podany z weissbierem 10 lat, 4 miesiące temu
Quiche lorraine – placek lotaryński, tym razem w zdrowszej wersji. Obok wędzonego boczku moja ulubiona dynia Hokkaido, którą uwielbiam za intensywny kolor i za to, że nie trzeba jej obierać ze skóry, a smażona lub[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Konfitura morelowa z likierem Malibu, niskosłodzona 10 lat, 4 miesiące temu
Znakomita konfitura morelowa z likierem kokosowym na bazie karaibskiego rumu. Jeśli macie macerowane czarne porzeczki, pozostałe po przygotowaniu Porcja: 5 małych słoikówCzas przygotowania: 2 dni Składniki: 1 kg[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Halibut z witbierem i ziołowe łazanki z kurkami 10 lat, 4 miesiące temu
Lekki letni obiad – delikatny halibut z plastrem chorizo duszony w piwie oraz łazanki z chrupiącymi kurkami i cytrynową macierzanką. Sezon warzywny w pełni więc proponuję dodać porcję młodych warzyw np. fasolkę[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Piwny spritz z lambiciem i dziką jarzębiną, lody pomarańczowe 10 lat, 4 miesiące temu
Osobiście nie przepadam za piwem podawanym z syropami smakowymi, z jednym wyjątkiem :)Piwny spritz – to propozycja podania piwa w stylu lambic z domowym Porcje: 3-4Czas przygotowania: spritz 3 minuty, lody 1[…]
- Załaduj więcej