SzczyptaSmaQ
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Tarta z morelami z kremem budyniowym na mleku nerkowcowym, puder różany i płatkami nagietków 10 lat, 4 miesiące temu
Intensywnie pomarańczowe kwiaty nagietka, które dość często rozweselające nasze ogrody i tarasy, są znakomitym surowcem powszechnie wykorzystywanym w lecznictwie i kosmetyce, znacznie rzadziej w kuchni.Mają silne[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Cukier różany 10 lat, 4 miesiące temu
Cukier różany jest bardzo prosty w przygotowaniu i pojawia się bardzo często w moich przepisach. Do jego przygotowania polecam płatki dziko rosnącej róży pomarszczonej (duże, o intensywnym zapachu i kolorze) lub[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Rustykalna tarta jabłkowa z kremem frangipane podana z lodami orzechowo-piwnymi i koźlakiem 10 lat, 4 miesiące temu
Chyba każdy zna kultowe zestawienie szarlotka z gałką lodów waniliowych i aromatyczną, mocną kawą :). Żelazna pozycja w menu większości kawiarni i restauracji. Bazując na podobnym zestawieniu zabieram was w podróż[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Spritz po polsku 10 lat, 4 miesiące temu
Spritz po polsku czyli pyszny koktajl na bazie Cydru Green Mill z polskich jabłek (zamiast prosecco) i naturalnego Czas przygotowania: 2 minutySkładniki:150 ml Cydr Green Mill,50 ml syropu jarzębinowego,30 ml[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Shake z nerkowców, moreli i szpinaku 10 lat, 4 miesiące temu
Jeśli macie już Czas przygotowania: 3 minutySkładniki:400 ml mleka z nerkowców,4 morele,garść szpinaku,syrop z agawy lub miód do smaku.Przygotowanie:Usunąć pestki z moreli, dodać pozostałe składniki, zblendować,[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Mleko z nerkowców 10 lat, 4 miesiące temu
Kto jeszcze nie wie jak smakuje mleko z nerkowców to zachęcam do przygotowania porcji. Mleko z nerkowców jest bardziej delikatne w porównaniu z innymi roślinnymi. Można je dokładnie zblendować i rozcieńczyć, można[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Zimna kalafiorowa z musem jabłkowo-bazyliowym i pikantnym olejem 10 lat, 4 miesiące temu
Chłodnik kalafiorowy, zimna zupa dla ochłody… dla odmiany :)Porcje: 4Czas przygotowania: 20 minut500 ml zsiadłego mleka,jeden średni kalafior,sól,cukier,piały pieprz,gałka muszkatołowa.Mus jabłkowy:3 polskie[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Tarta śliwkowa z kremem budyniowym, mleczkiem kokosowym i tymiankiem 10 lat, 4 miesiące temu
Śliwki z tymiankiem oraz krem z budyniu i mleczka kokosowego, do tego filiżanka kawy, herbaty lub szklanka mleka… polecam :)Przygotowanie:CiastoMąkę, wymieszać z cukrem i solą, dodać zmrożone masło starte na[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, III Targi Książki Kulinarnej 10 lat, 4 miesiące temu
Kolejna ciekawa impreza – III Targi Książki Kulinarnej, organizowane przez Martę Gessler i Dla wielu książek można było stracić głowę i portfel ;). Nas urzekli Yotam Ottolenghi i Sami Tamimi w „Jerozolima”, Gastón[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Syrop jarzębinowy 10 lat, 4 miesiące temu
Jarzębina to znakomity surowiec do wyrobu dżemów, konfitur i leczniczych wywarów. Ogólnie dostępna, bezpłatna, doskonałe źródło witaminy C i beta-karotenu. Należy do tych roślin, które leczą i wzmacniają organizm.[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Hotel od kuchni. SPA Dr Irena Eris Krynica Zdrój 10 lat, 4 miesiące temu
Dzięki Krynica to niezwykłe uzdrowisko leżące na terenie Popradzkiego Parku Krajobrazowego. Po 5 godzinach spędzonych w samochodzie wjeżdżamy wyciągiem na Jaworzynę Krynicką (1114 m n.p.m.), zaciągamy się[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Zielony falafel z bobu, zielonej soczewicy i kaszy jaglanej z sosem tahini 10 lat, 4 miesiące temu
Falafele to propozycja pysznej przekąski nie tylko dla wegan. Zazwyczaj robię je z ciecierzycy jednak na sklepowych półkach zieleni się bób więc polecam także zielone falafele przygotowane z bobu, zielonej[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Ciasto lawendowe z jagodami i sosem truskawkowym 10 lat, 4 miesiące temu
Placek z jagodami zawsze jest pyszny 🙂 Najczęściej aromatyzujemy go wanilią, dla odmiany proponuję wanilię zastąpić kwiatami lawendy. Można to zrobić dodając do ciasta domowy cukier lawendowy lub suszone kwiaty[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Wakacyjny obiad w 15 minut. Farfalle w rustykalnym stylu. 10 lat, 4 miesiące temu
Najlepsze kurki to te świeże i najlepiej prosto z lasu :). Już są więc pora na kilka prostych przepisów z tymi pysznymi grzybami. Dziś pierwsza propozycja – rustykalna pasta z kurkami, dynią Hokkaido, prosciutto,[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Pasta z czarnych oliwek i bobu 10 lat, 4 miesiące temu
Proste i bardzo udane połączenie domowej tapenady z czarnych oliwek z bobem. Świetnie się sprawdza przy niezapowiedzianych gościach, na śniadanie, kolację i jako przystawka.Przygotowanie:Oliwki wypestkować[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Lawendowa jaglanella z jaglaną czekoladą i jagodami 10 lat, 4 miesiące temu
Jaglanella to aksamitny krem z kaszy jaglanej do podania na ciepło lub zimno z dowolnymi dodatkami, na słodko lub w wersji wytrawnej. Znakomity deser i/lub śniadanie ze świeżymi lub suszonymi owocami, orzechami,[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Wegańskie ceviche z pieczarek 10 lat, 4 miesiące temu
Podróżując po Peru miałam okazję poznać wiele egzotycznych roślin jadalnych, ciekawe odmiany ogólnie znanych warzyw, oraz jeść znakomite potrawy, m.in. peruwiańskie ceviche de corvina przygotowywane z surowych ryb.[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Wakacyjny obiad. Dziki ryż z młodymi warzywami i łosoś z sosem agrestowym 10 lat, 4 miesiące temu
Kolejna propozycja lekkiego,wakacyjnego dania, dziki ryż z młodymi warzywami i sosem agrestowym. Można go podać z dowolnymi dodatkami, w przepisie z łososiem gotowany na parze ale mogą to być inne ryby, chuda[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Tatar z kaszy gryczanej i karmelizowanych buraków, truskawki, mozzarella di bufala 10 lat, 5 miesięcy temu
Lekkie, pełne smaków i zdrowe danie. Letnia przekąska na zimno, ciepły lunch lub kolacja. Kasza gryczana ugotowana na sypko z dodatkiem oliwy z pierwszego tłoczenia podana ze słodkimi buraczkami, najpierw[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Crème de cassis, likier z czarnych porzeczek 10 lat, 5 miesięcy temu
Wyjątkowy domowy trunek, polska wersja słynnego Crème de cassis, likieru produkowanego w Burgundii. Znakomity upominek dobry na różne okazje, nie tylko na gwiazdkę. Jest podstawą wielu koktajli ale można też go[…]
- Załaduj więcej