SzczyptaSmaQ
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Hotel od kuchni. SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie. 10 lat, 5 miesięcy temu
Trochę relaksu w hotelowym spa, jakieś zabiegi, dużo zwiedzania i kuchnia regionalna. Tak zapowiadał się weekendowy wypad na Mazury do Po niecałych trzech godzinach w samochodzie dotarliśmy do Parku Krajobrazowego[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Chłodnik błyskawiczny i aromatyczny 10 lat, 5 miesięcy temu
Jak zrobić aromatyczny chłodnik w 10 sekund? To bardzo proste 🙂 Wystarczy przygotować zapas cudownej mikstury – Składniki:kwas z buraka,jogurt, kefir i/lub zsiadłe mleko,posiekane warzywa i zioła (opcjonalnie),sól[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Sernik brzoskwiniowo-lawendowy na spodzie oreo 10 lat, 5 miesięcy temu
Pyszny i aromatyczny deser wakacyjny na zimno. Soczyste owoce, subtelny aromatem lawendy, lekka konsystencja sernika i chrupiący, mocno kakaowy spód oreo. Bardzo udane połączenie, znakomite na upalne dni oraz żeby[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Lemoniada lawendowa z ogórkiem 10 lat, 5 miesięcy temu
Ciepło, bardzo ciepło :)Dla ochłody bardzo orzeźwiająca lemoniada z ogórków, macierzanki i lawendy, która nie tylko pięknie wygląda i pachnie ale też jest ziołem, którym można aromatyzować napoje, desery, makarony,[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Humus z bobu 10 lat, 5 miesięcy temu
Rewelacyjne połączenie bobu z sezamem i curry. Znakomita pasta śniadaniowa lub przystawka do podania z pieczywem, podpłomykami, chlebkami naan lub nachosami. Świetnie smakuje także jako pasta do makaronu i dip do[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Lipówka, nalewka na kwiatach lipy 10 lat, 5 miesięcy temu
Taka sielska naleweczka 😉 dobra na przeziębienie, poprawę humoru, bezsenność i inne dolegliwości. Czytaj dalej
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Odwrócone ciasto jogurtowe z czereśniami i kwiatami lipy 10 lat, 5 miesięcy temu
No i stało się, mamy wakacje 🙂 Na sezon letni polecam numer 1 wypieków wakacyjnych w moim domu: pyszne, lekkie, zdrowe i nie wymagające ciasto jogurtowe z owocami sezonowymi. Ciasto, które obowiązkowo powinno[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Ziemniaczki hasselback 10 lat, 5 miesięcy temu
Ziemniaczki hasselback to nic innego jak pieczone ziemniaki z dodatkiem ziół, przed pieczeniem ponacinane w cienkie plastry. Kochamy je za smak i efektowny wygląd :).Do przygotowania ziemniaczków potrzebne będą:[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Lody akacjowe z sosem truskawkowym 10 lat, 5 miesięcy temu
Wiosna za nami, choć z tą pogodą nadal różnie bywa. Miejmy nadzieję, że fala wyższych temperatur niebawem do nas dotrze ;)Kolejny mrożony deser idealny na letnie upały – lody akacjowe zrobione na bazie śmietanki i[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Panna Cotta z czereśniami w syropie z kwiatów cazrnego bzu 10 lat, 5 miesięcy temu
Tradycyjna panna cotta waniliowa z dodatkiem jogurtu oraz czereśniami w syropie z kwiatów czarnego bzu. Pyszny i prosty deser, ciekawe smaki.Ilość porcji: 6Składniki:300 ml śmietany 30%,300 ml gęstego jogurtu[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Golonka w glazurze z miodu lipowego i pestek dyni, piana jogurtowa z chrzanem i puder z kwiatów lipy. Natura Kuchni Polskiej. 10 lat, 5 miesięcy temu
Kolejny przepis inspirowany „Naturą Kuchni Polskiej” Wojciecha Modesta Amaro, w wersji homemade. Szef kuchni poleca: „Golonka z glazurze z miodu lipowego i pestek dyni, pure z dyni i moreli, piana jogurtowa z[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Lody jogurtowo-morelowe 10 lat, 5 miesięcy temu
Lody można przygotować z owoców pozostałych po wyrobie Składniki:owoce pozostałe po przygotowaniu nalewki (ok. 250 g),400 g gęstego jogurtu.Przygotowanie bez maszynki do lodów:Morele zmiksować z jogurtem, wstawić[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Morelówka, nalewka z moreli 10 lat, 5 miesięcy temu
Pyszna nalewka deserowa lub dodatek do deserów (lodów, kremów, ciast itp) oraz owoców. Niestety pyszna więc zimy nie przetrwała. Wpis będzie uzupełniany o nowe zdjęcia w trakcie procesu produkcji :).Prosta metoda[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Jadalne kwiaty – chaber bławatek 10 lat, 5 miesięcy temu
Chaber bławatek (zwany też wawrem, modrakiem, macoszką) to pospolity chwast, który można znaleźć na polach uprawnych, przy drogach i na ugorach. Charakterystyczne szafirowo niebieskie kwiaty często zdobią łany[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Sorbet z pokrzyw Wojciecha Modesta Amaro – Natura Kuchni Polskiej 10 lat, 6 miesięcy temu
Polska kultura kulinarna zdołała przetrwać historyczne zawieruchy, „przemieszczające” się granice państwa, i silne (często wrogie) oddziaływanie sąsiadów. Kuchni nie przeszkadzały słupy graniczne i dziś podróżując[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Bloger tygodnia – wywiad 10 lat, 6 miesięcy temu
Zapowiada się upalny dzień, ogarnia mnie fala ciepłego powietrza i błogiego lenistwa, które to trzymają mnie z dala od kuchni…Dziś zapraszam Was do serwisu gotujmy.pl, gdzie możecie przeczytać krótki wywiad ze[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Syrop z kwiatów czarnego bzu i imbiru, najlepszy 10 lat, 6 miesięcy temu
Nie wyobrażam sobie jesieni i zimy bez przetworów z czarnego bzu. Znaczną część spiżarni zawsze zajmuje „syrop kwiatowy” bo poza walorami zdrowotnymi jest znakomitym dodatkiem chyba do wszystkich potraw. Tchnie[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Akacjówka, nalewka na płatkach akacji 10 lat, 6 miesięcy temu
Nalewkę na płatkach akacji można przygotować w wersji wytrawnej lub słodkiej, a dodając odpowiednią ilość wody dostosować zawartość alkoholu do własnych potrzeb :). Ubiegłoroczna nalewka akacjowa nie przetrwała[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Akacjówka, nalewka na płatkach akacji 10 lat, 6 miesięcy temu
Nalewkę na płatkach akacji można przygotować w wersji wytrawnej lub słodkiej, a dodając odpowiednią ilość wody dostosować zawartość alkoholu do własnych potrzeb :). Ubiegłoroczna nalewka akacjowa nie przetrwała[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Serowe chmurki z akacją 10 lat, 6 miesięcy temu
Kwiaty akacji (Robinii akacjowej) są cennym surowcem zielarski i znakomitym produktem spożywczy. Chyba wszyscy znamy pyszny miód akacjowy o mocnym zapachu, który prawie się nie krystalizuje, znakomity specyfik[…]
- Załaduj więcej