SzczyptaSmaQ
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Jak zrobić domową mąkę i makę bezglutenową 7 lat, 6 miesięcy temu
Coraz większą popularnością cieszą się chleby i bułeczki wypiekane w domu. Wychodzimy z założenia, że jak sami je sobie upieczemy to wiemy co jemy. Okazuje się, że nie do końca jest to prawdą, bo na jakość domowego[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Bezblutenowa tarta z pieczonego jogurtu na spodzie z batatów 7 lat, 6 miesięcy temu
Bezglutenowa tarta z pieczonego jogurtu to nasza propozycja dla osób na diecie. Na spodzie z podpieczonych batatów wykładamy warzywa, u nas szpinak, brokuły i świeże zioła ale możecie użyć innych warzywnych[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Kanelbullar – szwedzkie bułeczki cynamonowe 7 lat, 6 miesięcy temu
Kanelbullar, drożdżowe bułeczki z dużą porcją cynamonu, zwinięte w ślimaczki i tradycyjnie polewane syropem cukrowym.Jak dla nas cukru w nich aż nadto wiec pieczemy je bez syropu i posypujemy super food -[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Sos mojo verde do jajek 7 lat, 7 miesięcy temu
O sosie mojo verde pisaliśmy już przy okazji Porcje: 10Czas przygotowania: 15 minutSkładniki:5 ząbków czosnku1 pęczek kolendry1 awokado 1 łyżka octu z białego wina100 ml oliwy½ łyżeczki mielonego kminku lub madras[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Mule z mango w mleku kokosowym 7 lat, 7 miesięcy temu
Pomysł na przepis „mule z mango” przywieźliśmy z Tajlandii. Prosto, szybko, aromatycznie i smakowicie. Jeśli tak jak my gustujecie w pikantnych potrawach dodajcie więcej chili. W wersji łagodnej z chili usuńcie[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Lemoniada rabarbarowa z grapefruitem i rozmarynem 7 lat, 7 miesięcy temu
Przed nami sezon rabarbarowy, który można sobie przedłużyć mrożąc odpowiedni zapas łodyżek tej cudownej rośliny. U nas pierwszy rabarbar co roku trafia do ciasta ucieranego i do lemoniady. Tak też będzie i w tym[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Sirocco Sabriny Ghayour. Ciasto – mus z gorzkiej czekolady z kawą i kardamonem. 7 lat, 8 miesięcy temu
Uwielbiamy kuchnię Bliskiego Wschodu za solidne i umiejętne używanie przypraw i ziół zmieniających zwykłe jedzenie w kulinarną przygodę, oraz za celebrowanie posiłków składających się z wielu potraw, które[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Gotujemy polski drób z Arturem Morozem i sethlui.com. Warsztaty kulinarne. 7 lat, 8 miesięcy temu
Pod koniec marca SzczyptaSmaQ została zaproszona przez Singapurczycy kochają jeść, ich kuchnia to efekt zetknięcia się wielu kultur gł. chińskiej, malajskiej i indyjskiej. Jak w całej Azji do późnych godzin nocnych[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Hotel od kuchni. New Wave w Wiśle 7 lat, 8 miesięcy temu
W połowie marca wybraliśmy się w głąb Beskidu Śląskiego do Położony na uboczu obiekt, otoczony rozległym terenem zielonym porośniętym wysokimi świerkami tworzy przyjazną przestrzeń do wypoczynku i rodzinnej zabawy[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Tongbaechu-kimchi (Kimchi z całych liści kapusty) 7 lat, 9 miesięcy temu
Tongbaechu-kimchi to sfermentowana kapusta pekińska, którą przygotowuje się z całych liści, najbardziej popularny rodzaj kimchi w Korei, a jest ich ponad 300, który w zależności od regionu a nawet domu, w którym[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Czy znacie dwumiesięcznik o zdrowym odżywianiu Food Forum? 7 lat, 9 miesięcy temu
To czasopismo w całości poświęcone tematom zdrowego i świadomego odżywiania, zapobiegania chorobom i ich leczenia za pomocą diety. Food Forum powstało z myślą o dietetykach oraz konsumentach świadomych żywieniowo,[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Świąteczna oferta win w sklepach Lidl 7 lat, 9 miesięcy temu
Na przedpremierowej degustacji przetestowaliśmy wina ze świątecznej oferty Lidl Polska, które będzie można kupić w sklepach już od 20 marca. Nam do gustu przypadło kilka butelek i chętnie postawimy je na stole nie[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Pad Thai by chef Pong Aroonsang 7 lat, 9 miesięcy temu
Kolejny przepis przygotowany na warsztatach House of Asia. Chef Pong Aroonsang przygotował podstawą wersję Pad Thai. Tak jak w każdym tajskim przepisie najpierw przygotowujemy wszystkie składniki a później kilka[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Chlebek bananowy orkiszowy z cynamonem i kurkumą 7 lat, 9 miesięcy temu
Chlebek bananowy z mąką orkiszową słodzony daktylami i cukrem kokosowym lub trzcinowym to dla nas zdrowsza wersja słodkiego pieczywa. Gdzie tylko możemy dodajemy przeciwzapalne przyprawy więc i w chlebku[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Bezglutenowa farinata z rozmarynem podana z marchewkami glazurowanymi dziką różą z białym makiem 7 lat, 10 miesięcy temu
Farinata to włoski placek z ciecierzycy, który znakomicie sprawdza się jako bezglutenowy zamiennik pieczywa, dodatek do sałatek, warzyw smażonych i pieczonych. Odrobina jogurtu z pastą tahini lub baba ghanoush i z[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Super food na śniadanie – budyń jaglany z rokitnikiem, galaretką z granatu, awokado i kurkumą 7 lat, 10 miesięcy temu
Słoneczne i zdrowe śniadania powinniśmy jadać przez cały rok, zwłaszcza zimą, kiedy słońca jak na lekarstwo a owoce i warzywa w sklepach pozostawiają wiele do życzenia. Jak więc je skomponować, żeby dostarczyć[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Fried Rice Chicken – smażony ryż po tajsku 7 lat, 10 miesięcy temu
Jakiś czas temu mieliśmy okazję uczestniczy w warsztatach kulinarnych dla finalistów konkursu dla blogerów House of Asia. Chef Pong Aroonsang pokazał nam kila tajskich klasyków i nie bylibyśmy sobą gdybyśmy się[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Zupa rybna z sosem Mojo Verde Canario 7 lat, 10 miesięcy temu
Zupy rybne i owoce morza kochamy i uwielbiamy 😉 i nie trzeba jakichś szczególnych talentów kulinarnych żeby ugotować sobie gar aromatycznej i rozgrzewającej zupy, która zadowoli najbardziej wymagające kubki[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Bułki dyniowe 7 lat, 11 miesięcy temu
Zimą tęsknimy za latem, kolorami i słońcem i choć za oknem szaro, buro i zimno to nie przeszkadza żeby wprowadzić trochę optymistycznych kolorów na talerz. Dziś proponujemy bułeczki dyniowe, bez których my nie[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Zupa z pieczonych boczniaków z puree z topinamburu, śmietana wędzona szyszką, pistacje 7 lat, 11 miesięcy temu
Nieskomplikowana i zarazem wyjątkowa potrawa, pełna smaków, aromatów i faktur, którą szybko przygotujecie przy pomocy odpowiedniego kuchennego pomocnika, i bez wątpienia zdobędziecie serca i kubki smakowe rodziny[…]
- Załaduj więcej