SzczyptaSmaQ
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Mule w tajskim sosie kokosowym z sosem chili 10 lat, 10 miesięcy temu
Owoce morza i kokosy to produkty ogólnie dostępne w Tajlandii, stąd też połączenie bardzo popularne i lubiane. Z dodatkiem aromatycznych ziół i pikantnych przypraw dają ciekawe wrażenia smakowe. Tajskie potrawy z[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Sałatka z mozarelli z karmelizowaną gruszką i pesto z buraka 10 lat, 10 miesięcy temu
Zimowa sałatka w żywych kolorach. Bardzo udane połączenie słodkich buraczków, słonego sera, pikantnych gruszek i aksamitnej oliwy. Czas przygotowania:60 minutPorcje: 4 Czytaj dalej
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Dekorowanie kawy, inspiracje z Tajlandii 10 lat, 10 miesięcy temu
Spacerując promenadą nad sztucznym jeziorem, w małym miasteczku Phayao na północy Tajlandii, można trafić do uroczej kawiarenki serwującej chińskie herbaty i pyszną kawę. Zamawiając late w gratisie dostaje się[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Fasolowa truflowa z kiełkami pora i prosciutto 10 lat, 10 miesięcy temu
Fasola jest bogatym źródłem białka, witamin i minerałów, na niedobór których jesteśmy narażeni zwłaszcza jesienią i zimą. Utrzymuje w organizmie równowagę kwasowo-zasadową, wzmacnia serce, układ nerwowy i mózg,[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Łosoś z kaparami w sosie winno-maślanym 10 lat, 10 miesięcy temu
Banalnie proste i szybkie danie, pachnący kaparami i tymiankiem łosoś otulony sosem winno-maślanym.Doskonale smakuje z lampką nowo zelandzkiego Mount Riley, którego użyłam do przygotowania sosu. Łosoś smażony ze[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Muffiny Monini, kozi ser i maliny 10 lat, 11 miesięcy temu
Muffinki przyśpieszające metabolizm, bardzo przydatne nie tylko po świątecznym kulinarnym rozpasaniu ;)Wilgotne babeczki z oliwą, wędzonym łososiem, oliwkami i chili znakomicie uzupełnia słodko-kwaśny sos z malin i[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Ryba pieczona pod ziołową kruszonką – czarniak 10 lat, 11 miesięcy temu
Ryba pod kruszonką. Użyłam czarniaka ale można go zastąpić inną np. łososiem.Czas przygotowania:40 minutPorcje: 2 Składniki:filet z czarniaka Czytaj dalej
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Polędwiczki dzika konfitowane w gęsim tłuszczu 10 lat, 11 miesięcy temu
Confit to stara metoda przygotowywania i konserwowania żywności w tłuszczu, pochodząca z Francji. Była znana także w kuchni staropolskiej. Dawniej korzystali z niej głównie ubodzy dziś to wykwintna metoda[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Przegrzebki w sosie śmietanowym z mocnym akcentem estragonu – Chorwacja 10 lat, 11 miesięcy temu
Pokochałam ten kraj od pierwszej wizyty na targu rybnym. Ilość i różnorodność świeżych ryb i owoców morza (pachnących morzem nie rybą) przyprawiała o zawrót głowy, a motylki w żołądku mówiły TO JEST TO! […]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Aromatyczna ryba na ostro – czarniak 10 lat, 11 miesięcy temu
Co zamiast ryby po grecku? Może szybka, lekka i aromatyczna ryba pieczona pod warzywną salsą? Duża oszczędność czasu :)Czas przygotowania:25 minutPorcje: 2
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Krem batataowy ze szpinakiem, dzikim krwawnikiem i pigwą w towarzystwie młodej gęsi owsianej 10 lat, 11 miesięcy temu
Przepis zdobył I miejsce w konkursie „Bataty w blogosferze”, organizowanym przez Telewizję Kuchnia+.Słodkie ziemniaki po raz pierwszy jadłam w formie deseru, w Aguas Calientes, małym miasteczku położonym u stóp[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Muffiny cassis z różanym pudrem 10 lat, 11 miesięcy temu
Muffiny z czarnymi porzeczkami macerowanymi w alkoholu z laską wanilii. Takie wspaniałe owoce zostają po przygotowaniu domowego cassisa :).Poza ciastami można je dodawać do mięs, sosów, sałatek, deserów oraz napoi[…]
-
SzczyptaSmaQ zmienił/a swoje zdjęcie profilowe 10 lat, 12 miesięcy temu
-
SzczyptaSmaQ stał się zarejestrowanych użytkownikiem 10 lat, 12 miesięcy temu
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Roladki z indyka nadziewane papają z salsą z papai i ogórka 10 lat, 12 miesięcy temu
Dietetyczny i smaczny obiad. Soczysty indyk z papają, opiekane ziemniaki i kalafior gotowany na parze oraz salsa z papai i korniszonów z sosem sojowym.Czas przygotowania:50 minutPorcje: 5
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Sałatka śledziowa w pieczonych ziemniakach, na Święta 10 lat, 12 miesięcy temu
Prosta… i estetyczna sałatka śledziowa 🙂 podane w pieczonych skórkach ziemniaczanych na grillowanych jabłkach.Śledzie zamarynowane w przyprawach korzennych, oleju rydzowym i Czas przygotowania: 40 minut+[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Ocet estragonowo-cytrynowy z nutą cynamonu, na święta 10 lat, 12 miesięcy temu
Podstawą smacznych potraw są dobre produkty. Nie wyobrażam sobie gotowania bez octów ziołowych przygotowanych na bazie Składniki:ocet Czytaj dalej
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Polędwiczki wieprzowe z konfiturą pomarańczowo-jabłkową zaprawione cydrem lubelskim 11 lat temu
Uniwersalne danie, sprawdzi się na świątecznym stole i podczas codziennego obiadu. Dietetyczna forma wieprzowiny w zestawieniu konfiturą pomarańczowo-jabłkową (do przygotowania w 20 minut) oraz sezonowymi[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Jak zjeść papaję 11 lat temu
Dojrzałe owoce papai (melonowca właściwego) są pomarańczowe lub ciemnożółte, o lekko słodkim i lekko korzennym smaku. Jadalne są całe owoce, skórka, miąższ i okrągłe, czarne nasion. Niedojrzałe owoce muszą poleżeć[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Karnawałowe Limoncello 11 lat temu
Limoncello – sycylijski specjał, symbol włoskich świąt Bożego Narodzenia. Wyjątkowy likier cytrynowy, prosty w przygotowaniu i nie wymagający wielkich nakładów finansowych. Nie trzeba też jakoś specjalnie się[…]
- Załaduj więcej