SzczyptaSmaQ
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Tarta Limoncello z persymoną 11 lat temu
Persymona, zwana też kaki, szaronem, hebanowcem, hurmą, śliwką daktylową… to słodki i galaretowaty owoc. Mało wyczuwalne aromaty dobrze łączą się z innymi owocami w deserach, sałatkach lub dżemach. Kupując owoce[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Zimowa zupa z topinamburu, selera i pasternaku na kozim serku 11 lat temu
Z mojego eksperymentalnego poletka zostało wykopane ostanie warzywko – pasternak (można wykopywać po przymrozkach).Po dodaniu topinamburu i selera wyszła szybka, zimowa zupa z dużą ilością przypraw. Polecam tą[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Polędwica wołowa w sosie kawowo-czekoladowym, zapiski z Gwatemali 11 lat temu
Gwatemala produkuje znakomitą kawę, jedną z lepszych na Świecie. Jak na ironię kawa serwowana w tamtejszych lokalach przypomina raczej popłuczyny fusów. Powód? Kawa wysokogatunkowa to towar eksportowy, niedostępny[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Korzenne ciasto z batatów z kremem bezowym 11 lat temu
Bataty w formie deseru cd.Ciekawe ciasto z korzennymi nutami, idealne na świąteczny stół.Czas przygotowania:40 minut SkładnikiKrem bezowy:
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Czekoladowe naleśniki gryczano-orkiszowe na Razowym Kwasie Chlebowym z musem cytrusowym 11 lat temu
Były już naleśniki z szampanem i piwem, teraz pora na kwas chlebowy, który całkowicie odmienia naleśniki przygotowywane z „cięższych” mąk.W cieście czekoladowym, gryczano-orkiszowym sprawdził się doskonale.[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Tarta szpinakowa z czerwoną fasolą i granatem aromatyzowana truflą 11 lat temu
Kolejne udane połączenie granatu z fasolą.Tarta na kruchym spodzie faszerowana szpinakiem, czerwoną fasolą i granatem, w sosie z gorgonzoli i parmezanu.Czas przygotowania: 40 minut + chłodzenie ciasta Porcje: 8
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Sałatka z białej fasoli i granatu 11 lat temu
Prosta, jesienna sałatka. Biała fasola z granatem to idealne połączenie. Miękka i kremowa kontrastuje z chrupiącymi i soczystymi pestki granatu. Do tego żywo zielone blanszowane warzywa oraz dresing podkręcony[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Sajgonki party 11 lat temu
Szybka, smaczna i zdrowa przekąska. Tradycyjne sajgonki w nowoczesnej, odchudzonej i kolorowej wersji. Sprawdzą się także przy niezapowiedzianych gościach, bo czasu na ich przygotowanie nie trzeba zbyt wiele. <br[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Królik w sosie musztardowym z suszonymi śliwkami 11 lat temu
Królik to kruche, białe mięso z dużą zawartością łatwo przyswajalnego białka (więcej o 30% od wołowiny). Charakteryzuje się niską zawartością cholesterolu (mniej niż w mięsie drobiu), polecane przez dietetyków i[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Serniczki Chia z mango 11 lat temu
Nasiona szałwii hiszpańskiej, popularnie zwane „chia”, co w języku Majów oznacza „siła”, zalicza się do SuperFood, tj. produktów roślinnych o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych. W tym przypadku mamy kwasy[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Newelliny fit, bez cukru, bez mąki 11 lat temu
Szybki i zdrowy deser bez białego cukru i mąki, z dużą zawartością białka, zdrowych tłuszczy, witamin i cukrów prostych. Do wyboru, z wiórkami kokosowymi lub uszczęśliwiającym kakao -podnoszącym poziom serotoniny w[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Zapiekanka z gęsi 11 lat temu
Prosty sposób na zagospodarowanie mięsa, które pozostało z gęsi pieczonej w całości. Na zapiekankę nadają się tylko soczyste kawałki. Jeśli udało się wam wysuszyć ptaka na wiór, mięso nie nadaje się na zapiekankę[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Jak obrać mango 11 lat temu
Zgodnie z obietnicą kolejny egzotyczny owoc do obrania – mango – bogate źródło witamin i przeciwutleniaczy, zaliczane do tzw. owoców młodości.Zanim jednak przystąpicie do obierania wybierzcie odpowiedni egzemplarz[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Jeleń w sosie czekoladowy cassis 11 lat temu
Mięso z jelenia to bogate źródło chudego białka. Cechuje go bardziej czerwony kolor i mniejsza zawartość cholesterolu.Walory smakowe również przemawiają za tym, żeby dziczyznę wprowadzić do naszego menu, tym[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Warsztaty kawowe z Anią Starmach 11 lat temu
Finalistki konkursu Jacobs miały okazję gotować, parzyć, mieszać, stylizować i fotografować pod czujnym okiem Ani Starmach, która nadawała niezwykle pozytywny ton całemu spotkaniu.Dwa dni spędzone w Cook Up[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Kawablanca – kawa na długie wieczory 11 lat temu
Mocna i aromatyczna kawa, idealna na długie wieczory kiedy za oknem zimno :)Przepis trafił do finału konkursu „Przygotuj i fotografuj”, organizowanego przez markę Jacobs. Na stronie Czas przygotowania:5 minutPorcje: 2
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Jak obrać granat 11 lat temu
Granat jest zaliczany do super produktów roślinnych z uwagi na wyjątkowe właściwości zdrowotne. Chyba sam wie jak jest cenny bo stawia duży opór przy każdej próbie wyłuskania ziarenek. Podczas ostatniej wizyty u[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Tiramisu pomidorowe z prosciutto 11 lat temu
Wytrawna wersja tiramisu z grillowanymi pomidorkami koktajlowymi, prosciutto, suszonymi pomidorami i kremowym serkiem z bazylią i pomidorami. Ekspresowa i pyszna przekąska. Czas przygotowania:15 minut + chłodzenie
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Newella w kieszonkach z prosciutto w sezamowym dresingu 11 lat temu
Newella to białko w czystej postaci i nowy produkt na rynku. Bardzo uniwersalne zastosowanie w kuchni, do sałatek, zup, dań głównych i deserów. Jeśli interesuje cię zdrowe odżywanie, uprawiasz sport lub jesteś na[…]