gotuję na co dzień
-
gotuję na co dzień dodał(a) nowy wpis, Deser chia z mango 5 lat temu
Składniki :
400 ml mleka kokosowego2,5 łyżki nasion chia1 łyżeczka miodu1 – 2 dojrzałe mango Do miski wlewamy mleko kokosowe, dodajemy nasiona chia i miód. Mieszamy, odstawiamy na kilka minut aż nasiona[…] -
gotuję na co dzień dodał(a) nowy wpis, SAŁATKA ''EAT COBB'' 7 lat temu
Świetna sałatka rodem z Ameryki ;podobno dawno temu wymyślił ją niejaki Robert Cobb przygotowując sobie sałatkę z tego co miał w lodówce ;czyli tzw.resztek 😉 Sama nazwa ”EAT COOB” to skrócona lista składników[…]
-
gotuję na co dzień dodał(a) nowy wpis, ''PTASIE MLECZKO WANILIOWO-KAWOWE''-oryginalny przepis 7 lat, 4 miesiące temu
Najlepsze!Oryginalne i niepowtarzalne w smaku-domowe ptasie mleczko!Przepis sprawdzony od lat ;pochodzi z zeszytu mojej mamy.W oryginale jest smak kakaowy ;ja zastąpiłam kakao kawą rozpuszczalną.Polecam na deser.<br[…]
-
gotuję na co dzień dodał(a) nowy wpis, LEMONIADA ARBUZOWA 7 lat, 4 miesiące temu
Super pomysł na upalne dni;taka lemoniada ugasi pragnienie i orzeźwi każdego.Przepis znaleziony tu ; Czytaj dalej
-
gotuję na co dzień dodał(a) nowy wpis, OGÓRKI KONSERWOWE OSTRE -wg S.Anastazji 7 lat, 4 miesiące temu
Przepis z książeczki ; ” Przetwory Siostry Anastazji ”Składniki:małe ogórki strąk świeżej papryki ostrejczosnekziarna ziela angielskiegoliście lauroweSkładniki na zalewę:1 i 1/2 szklanki octu2 szklanki wody20 dag[…]
-
gotuję na co dzień dodał(a) nowy wpis, KOLOROWE ZAPIEKANKI Z CUKINIĄ 7 lat, 4 miesiące temu
Nie ma jak domowe zapiekanki .Często serwujemy sobie na kolację z przeróżnymi dodatkami.Dziś będą z aromatyczną kolorową cukinią ;w dwóch wersjach z pieczarkami lub szynką. Polecam!!Składniki na ok 16 sztuk:8[…]
-
gotuję na co dzień dodał(a) nowy wpis, ''KARKÓWKA ZAPIEKANA Z PIECZARKAMI I SOSEM POMIDOROWYM'' -idealnie krucha 7 lat, 8 miesięcy temu
Chyba najlepsza wersja ulubionego mięsa mięsożerców;lepszej nie jadłam! Można się zakochać w smaku od pierwszego kęsa.Mięso dosłownie rozpływa się w ustach,a sosik ma oryginalny posmak pieczarek i pomidorów.Przepis[…]
-
gotuję na co dzień dodał(a) nowy wpis, ''SERNIK Z MALINAMI I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ'' wg S.Anastazji 7 lat, 8 miesięcy temu
Sernik Anastazji zawsze się udaje.Ten robiłam po raz pierwszy;wyszedł bardzo delikatny ,aksamitny i rozpływający się w ustach.Przepis pochodzi z książki ”102 ciasta z owocami Siostry Anastazji ”Sera użyłam[…]
-
gotuję na co dzień dodał(a) nowy wpis, ''PASZTET Z KRÓLIKA Z WIŚNIAMI'' 7 lat, 8 miesięcy temu
Pomysł na pasztet z dodatkiem wiśni okazał się strzałem w dziesiątkę.Polecam;Składniki:mięso z 1 królika 3 wątróbki drobiowe lub królicze15 dag słoniny 1-2 cebule1 marchewka1 pietruszkakawałek selerabułka namoczona[…]
-
gotuję na co dzień dodał(a) nowy wpis, ''CIASTO KRÓWKOWE Z PIANKĄ CYTRYNOWĄ'' wg S.Anastazji 7 lat, 8 miesięcy temu
Pyszne ,delikatne ciasto z mocnym akcentem masy krówkowej ;z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom słodkich ciast.Ciasto łatwe i szybkie w przygotowaniu;Przepis pochodzi z najnowszego kalendarza Siostry[…]
-
gotuję na co dzień dodał(a) nowy wpis, NATURALNE BARWNIKI DO JAJEK 7 lat, 8 miesięcy temu
JAJKA ŻÓŁTE : Kolor żółty jajek uzyskamy farbując je w wodzie z kurkumą lub curry .Zagotować 0,5 l wody i wsypać ok 40 g kurkumy ;gotować na wolnym ogniu ok 15 min.Następnie włożyć jajka i ugotować na twardo.JAJKA[…]
-
gotuję na co dzień dodał(a) nowy wpis, NAPÓJ POMARAŃCZOWO-MARCHEWKOWY DOMOWEJ ROBOTY 7 lat, 9 miesięcy temu
Ten napój jest moim wspomnieniem smaku z dzieciństwa.Zawsze na święta robiło się u nas duuużo takiego soku .Z czasem stało się to tradycją ;-)Piliśmy go do śniadania,do obiadu …o każdej porze dnia.Schłodzony[…]
-
gotuję na co dzień dodał(a) nowy wpis, ''PĄCZKI ''- PUSZYSTE I MIĘKKIE -JAK ZROBIĆ 7 lat, 10 miesięcy temu
Składniki na pączki powinny mieć temperaturę pokojową ok 20 st C jajka należy roztrzepać na parzew pomieszczeniu również powinno być ciepło ,bez przeciągówPączki z tego przepisu wychodzą puszyste i miękkie w[…]
-
gotuję na co dzień dodał(a) nowy wpis, ''PĄCZKI WIEDEŃSKIE '' 7 lat, 10 miesięcy temu
Domowe pączki wiedeńskie !Pączki wiedeńskie robi się z ciasta parzonego takiego jak na karpatkę lub ptysie.Są łatwe w przygotowaniu.Polecam !Z podanych składników wychodzi dość spora ilość małych pączków ( ok 40[…]
-
gotuję na co dzień dodał(a) nowy wpis, ''BURACZKI DO OBIADU '' wg E.Wachowicz 7 lat, 10 miesięcy temu
Wyjątkowe w smaku ,oryginalne i aromatyczne buraczki jako dodatek do dań głównych.Od razu przypadły mi do gustu ;polecam na każdą okazję!Składniki dla ok 6-8 os:6-8 buraczków średniej wielkości1 marchewka1[…]
-
gotuję na co dzień dodał(a) nowy wpis, ''BABECZKI POMARAŃCZOWO-CYTRYNOWE'' 7 lat, 10 miesięcy temu
Lekkie orzeźwiające i aromatyczne…łatwe w przygotowaniu. Te babeczki będą świetną dekoracją świątecznego stołu oraz wielkanocnego koszyczka ;)Są idealne na różne okazje;robiłyśmy już na święta,na Dzień dziecka[…]
-
gotuję na co dzień dodał(a) nowy wpis, ''BISZKOPT Z MASĄ Z KRYSZTAŁKAMI'' 7 lat, 10 miesięcy temu
To ulubione ciasto dzieci.Kolorowe galaretki i masa a’la ptasie mleczko i wyjątkowy biszkopt rozpływają się w ustach .Ciasto od wielu lat gości na naszym stole.Przepis z zeszytu mamy.Także sprawdzony .Polecam<br[…]
-
gotuję na co dzień dodał(a) nowy wpis, ''CIASTO KUBANKA '' 7 lat, 10 miesięcy temu
Ciasto co raz częściej pojawia się na blogach wiec i ja musiałam je wypróbować.Zachęciło pięknym wyglądem i ciekawym połączeniem smaków.Ciasto nie jest skomplikowane,warto spróbować .Najlepiej smakuje na drugi[…]
-
gotuję na co dzień dodał(a) nowy wpis, ROGALIKI KRUCHO-DROŻDŻOWE wg S.Anastazji 7 lat, 11 miesięcy temu
Przepis pochodzi z książki ”Wielka księga ciast Siostry Anastazji” sprawdzony;polecam!Składniki:1 kg mąki50 dag margaryny10 dag drożdży1 proszek do pieczenia4 jajka1/2 szklanki letniego mleka5 łyżek śmietany5[…]
-
gotuję na co dzień dodał(a) nowy wpis, TARTA W WIEJSKIM KLIMACIE 7 lat, 11 miesięcy temu
Kolejna propozycja wytrawnej tarty .Tym razem kiełbaska i cebula w roli głównej.Połączone z kremowym sosem śmietanowo-serowym tworzą niebanalną tartę .Polecam gorąco!Spód do tarty: Czytaj dalej
- Załaduj więcej