gotuję na co dzień
-
gotuję na co dzień dodał(a) nowy wpis, ''STAROPOLSKIE PIERNICZKI'' 7 lat, 6 miesięcy temu
Staropolskie pierniki piecze się z ciasta dojrzewającego .Proces produkcji zaczyna się już na początku adwentu ;ok 4- 5 tygodni przed świętami.Składniki:0,5 kg miodu35 dag cukru20 dag smalcu1 kg mąki3 jajka3[…]
-
gotuję na co dzień dodał(a) nowy wpis, ''DOMOWA PRZYPRAWA DO PIERNIKA '' – ''Pierniczki czeskie''wg Anastazji 7 lat, 6 miesięcy temu
Przygotowanie domowej przyprawy do piernika wcale nie jest skomplikowane;a pierniczki czy ciasto z taką przyprawą zyskają na smaku,aromacie i oryginalności .Dla wielbicieli tradycji polecam skomponować taką właśnie[…]
-
gotuję na co dzień dodał(a) nowy wpis, ''SAŁATKA PAPRYKOWA '' na zimę 7 lat, 6 miesięcy temu
Prosta ,smaczna i aromatyczna.Taką paprykę warto mieć w zapasie ;)Składniki:1 kg papryki0,5 kg cebulisólZalewa:18 dag cukru1 szklanka wody2/3 szklanki octukilka ziaren ziela angielskiegokilka listków[…]
-
gotuję na co dzień dodał(a) nowy wpis, ''PAPRYKA W POMIDOROWYM SOSIE'' na zimę 7 lat, 6 miesięcy temu
Nowość w mojej spiżarce;wypróbowuję nowy przepis S.Anastazji z książki ”Przetwory” ;zapowiada się smacznie.Taka papryka będzie idealna jako przystawka,dodatek do dań głównych,do dań z grilla,do sosów czy do[…]
-
gotuję na co dzień dodał(a) nowy wpis, ''SAŁATKA Z CUKINII -KOLOROWA '' na zimę 7 lat, 6 miesięcy temu
Kolejny przepis S.Anastazji z książki ”Przetwory” ;sałatka jest wyborna ;delikatna w smaku,słodkawa i pięknie się prezentuje na talerzu ;Składniki:1 kg młodej cukinii1/2 kg kolorowej papryki1/2 kg ogórków5[…]
-
gotuję na co dzień dodał(a) nowy wpis, ''SURÓWKA Z PEKINKI Z BRZOSKWINIĄ '' 7 lat, 9 miesięcy temu
Nowa odmieniona,autorska surówka z pekinki do obiadu .Pasuje do każdego dania ;dzięki brzoskwince jest słodkawa i oryginalna w smaku.Polecam!Składniki:1/2 małej kapusty pekińskiej1 brzoskwinia1 mały porpomidorki[…]
-
gotuję na co dzień dodał(a) nowy wpis, ''BURACZKI Z CUKINIĄ NA ZIMĘ ''wg S.Anastazji 7 lat, 9 miesięcy temu
Bardzo fajny przepis na aromatyczne,słodziutkie buraczki do obiadu.W zimie na pewno będą miłym wspomnieniem lata na talerzu..Polecam sprawdzony przepis z książki Siostry Anastazji ”Przetwory Siostry Anastazji”<br[…]
-
gotuję na co dzień dodał(a) nowy wpis, ''OGÓRKI KONSERWOWE ŁAGODNE''wg przepisu Siostry Anastazji 7 lat, 10 miesięcy temu
Ogórki konserwowe to doskonały dodatek do drugiego dania ,kanapek ,sałatek czy śledzi.Są nie zastąpione ;więc warto je mieć w domowej spiżarce ;polecam nowy przepis z książki :”Przetwory Siostry Anastazji”<br[…]
-
gotuję na co dzień dodał(a) nowy wpis, ''OGÓRKI KISZONE'' wg Siostry Anastazji 7 lat, 10 miesięcy temu
Ogórki kiszone są już tradycją chyba w każdym polskim domu.Ja robię co roku .Warto spróbować tego przepisu z nowej książki Siostry Anastazji ”Przetwory Siostry Anastazji”Ogórki kiszone są niezastąpione do zupy[…]
-
gotuję na co dzień dodał(a) nowy wpis, ''SERNIK NA ZIMNO JAGODOWY '' 7 lat, 10 miesięcy temu
Sezon na jagody w pełni więc musi być i taki serniczek ; koniecznie z galaretką i na ciasteczkowym spodzie.Jagody świetnie się sprawdzają jako naturalny barwnik;do tego sernika można użyć również mrożonych owoców.<br[…]
-
gotuję na co dzień dodał(a) nowy wpis, ''PATISONY MARYNOWANE'' 7 lat, 10 miesięcy temu
Patisony marynowane są fajną przystawką,zakąską lub dodatkiem do dań mięsnych.Przepis pochodzi z książki ”Przetwory Siostry Anastazji ”Składniki :młode patisonykoperczosnekZalewa:4 szklanki wody1/2 szklanki[…]
-
gotuję na co dzień dodał(a) nowy wpis, ''NALEWKA Z CZARNEJ PORZECZKI ŚWIĄTECZNA'' 7 lat, 10 miesięcy temu
Moje ulubione owoce letnie tym razem zamykam w słoju z alkoholem.Myślę ,że dobrze im to zrobi i na Święta będę mogła rozkoszować swoich gości cudowną ,aromatyczną nalewką.Składniki:owoce czarnej[…]
-
gotuję na co dzień dodał(a) nowy wpis, ''SURÓWKA MOC WITAMIN Z MŁODEJ KAPUSTY '' 7 lat, 10 miesięcy temu
Moja ulubiona surówka do obiadu.Od kiedy tylko pojawi się młoda kapusta sięgam po nią tak często jak tylko możliwe .Uwielbiam surówki ze świeżych warzyw;w tej znajdziemy mnóstwo witamin ;polecamSkładniki:1/4 główki[…]
-
gotuję na co dzień dodał(a) nowy wpis, ''SURÓWKA Z MARCHEWKI I ANANASA '' -dla dzieci idealna 7 lat, 10 miesięcy temu
Świetna surówka do obiadu ;na pewno posmakuje każdemu maluchowi i nie tylko ;jest słodka i aromatyczna.Składniki na ok 2 porcje:2 plastry ananasa z puszki 1 jabłko1 marchewka2 -3 łyżeczki śmietanyMarchew obrać[…]
-
gotuję na co dzień dodał(a) nowy wpis, ''WŁOSKIE KULKI RYŻOWE Z PIECZARKAMI '' 7 lat, 10 miesięcy temu
Świetne kuleczki ryżowe;bardzo sycące i oryginalne.Idealne zamiast ziemniaków do drugiego dania lub jako przystawka.Doskonale smakują na ciepło jak i na zimno.Na naszej imprezie okolicznościowej były hitem ;)[…]
-
gotuję na co dzień dodał(a) nowy wpis, ''SZNYCLE Z INDYKA Z PIECZARKAMI'' 7 lat, 10 miesięcy temu
Prosty i szybki przepis na mięso z indyka;Składniki:5 plastrów sznycli z indyka5 pieczarek1 cebulaprzyprawa do indykapieprz cayenneolejmąkaSznycle oprószyć przyprawami,obtoczyć w mące,obsmażyć na oleju.Cebulę[…]
-
gotuję na co dzień dodał(a) nowy wpis, ''PIEROGI ORKISZOWE Z TRUSKAWKAMI'' 7 lat, 10 miesięcy temu
Mąka orkiszowa ostatnio często gości u nas w kuchni .Tym razem dodaję do ciasta pierogowego;nowego przepisu z dodatkiem mleka ;wyszło super.PolecamSkładniki na ciasto pierogowe:25 dag mąki orkiszowej25 dag mąki[…]
-
gotuję na co dzień dodał(a) nowy wpis, CIASTO JOGURTOWE Z OTRĘBAMI I TRUSKAWKĄ 😉 7 lat, 11 miesięcy temu
Świetne ,delikatne ,wilgotne ciasto jogurtowe z nutą cytryny i zdrowym akcentem otrąb żytnich oraz świeżych truskawek.Wreszcie mi się udało ;bez zakalca 😉 Przepis znalazłam Czytaj dalej
-
gotuję na co dzień dodał(a) nowy wpis, ''SAŁATKA Z TORTELLINI I KOPERKIEM '' 8 lat temu
Jedna z najłatwiejszych ,najszybszych i najlepszych sałatek na każdą okazję.Składniki:1 op.makaronu tortellini ( uszka) z dowolnym nadzieniem;u mnie nadzienie serowe1 duży ogórek świeży1 puszka kukurydzy2 sosy[…]
-
gotuję na co dzień dodał(a) nowy wpis, Co zrobić by ciasto drożdżowe dłużej zachowało świeżość ; ''CEBULARZE Z CUKINIĄ'' 8 lat temu
Domowe pieczywo ;własnoręcznie pieczone bułki czy chleb dłużej zachowają świeżość gdy -będziemy przechowywać je w szczelnie zamkniętych torebkach papierowych lub foliowych czy pojemnikach na żywność -natomiast[…]
- Załaduj więcej