gotuję na co dzień
-
gotuję na co dzień dodał(a) nowy wpis, ''ORKISZOWE AMONIACZKI Z KOKOSEM'' 9 lat, 7 miesięcy temu
Odmienione nieco tradycyjne ciasteczka na amoniaku.Dodałam mąkę orkiszową wymieszaną z pszenną ;dzięki temu ciasteczka są bardziej odżywcze .Kokos również dodał im charakteru i aromatu .Ogółem ;ciasteczka są[…]
-
gotuję na co dzień dodał(a) nowy wpis, ''MINI BABECZKI PIKNIKOWE Z SZYNKĄ,SZPINAKIEM I SEREM FETA'' 9 lat, 7 miesięcy temu
Mini przekąski świetnie sprawdzają się na piknikach czy spotkaniach przy grillu;polecam moje wytrawne szpinakowe babeczki z dodatkami ;smakują na ciepło jak i na zimno;Składniki na ok 10 szt:20 dag szpinaku[…]
-
gotuję na co dzień dodał(a) nowy wpis, ''CYNAMONOWE CIASTO Z RABARBAREM '' 9 lat, 7 miesięcy temu
Ciasto stworzone na potrzebę wykorzystania rabarbaru ,który po prostu musiał trafić do placka;)Chciałam ,żeby było trochę oryginalnie ,więc cynamon dałam tym razem do ciasta ,a nie do owoców.Wyszło wyjątkowo ;)[…]
-
gotuję na co dzień dodał(a) nowy wpis, ''CIASTO BIAŁY LION '' 9 lat, 7 miesięcy temu
Ciasto jak moje ulubione batoniki ;białe liony -z warstwą ryżu preparowanego w karmelu,biszkoptem z białą czekoladą ,kremową masą oraz orzeszkami na wierzchu ;delikatnie oblanymi białą czekoladą;takie ciasto udało[…]
-
gotuję na co dzień dodał(a) nowy wpis, JAK ZROBIĆ SPÓD TORTOWY KOKOSOWY 9 lat, 7 miesięcy temu
Ciasto kokosowe jest bardzo fajną wkładką do przełożenia tortu;można je wykorzystać zarówno na spód tortu jak również w środek ;pomiędzy warstwy ciasta biszkoptowego i kremuCiasto kokosowe będzie najlepsze[…]
-
gotuję na co dzień dodał(a) nowy wpis, ''KRÓLIK W POTRAWCE'' wg S.Anastazji 9 lat, 7 miesięcy temu
Kolejna propozycja podania królika;w mojej ulubionej wersji z mojej ulubionej książki ”Specjały Siostry Anastazji”.Polecam.Składniki:1 królik1 marchew1 pietruszka1/2 selera1 mała cebula1 szklanka słodkiej[…]
-
gotuję na co dzień dodał(a) nowy wpis, JAK UŻYWAĆ FOREMEK SILIKONOWYCH DO CIAST; '' BABECZKI – MURZYNKI '' 9 lat, 7 miesięcy temu
Formy silikonowe stały się coraz bardziej popularne.Moc kształtów i kolorów do wyboru oraz przystępna cena sprawiły ,że w kuchni zyskują coraz większe uznanie.jak prawidłowo korzystać z form silikonowych ;-przed[…]
-
gotuję na co dzień dodał(a) nowy wpis, ''CIASTO Z JABŁKAMI I MUSEM TRUSKAWKOWYM '' wg S.Anastazji 9 lat, 8 miesięcy temu
Ciasto bardziej wymagające.Połączenie musu truskawkowego i bitej śmietany ;czego chcieć więcej!Przepis pochodzi z nowej książki S.Anastazji ”Ciasta z owocami ”Składniki na ciasto jabłkowe:30 dag mąki2 jajka5 dag[…]
-
gotuję na co dzień dodał(a) nowy wpis, ''MAZUREK ŚLIWKA W CZEKOLADZIE '' 9 lat, 8 miesięcy temu
Tradycyjne ciasto wielkanocne ;moja propozycja to mazurek ze śliwką akcentowaną alkoholem i czekoladą.Składniki ciasto:2 szklanki mąki0,5 szklanki cukru1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1 margaryna2 żółtkacukier[…]
-
gotuję na co dzień dodał(a) nowy wpis, ''KOTLETY Z KAPUSTY WŁOSKIEJ'' wg.S.Anastazji 9 lat, 8 miesięcy temu
Zamiast ziemniaków;jako dodatek do dania głównego sięgnęłam po kotlety z kapusty.Świetnie się sprawdziły w towarzystwie sosu grzybowego .Nieco pracochłonne ,ale warto;) Bardzo pożywne;polecam!Przepis pochodzi z[…]
-
gotuję na co dzień dodał(a) nowy wpis, ''TORT JAGODOWY Z PŁATKAMI RÓŻ '' 9 lat, 8 miesięcy temu
Tort zainspirowany pomysłem Zapraszam na inne torty z masy cukrowej :tort z kokardą tort komunijny z różami i kielichemtort z literkami z masy cukrowej Czytaj dalej
-
gotuję na co dzień dodał(a) nowy wpis, ''MAZUREK CYTRYNOWY '' 9 lat, 9 miesięcy temu
Pomału zbliżają się Święta ,czas więc pomyśleć o menu;polecam wyrazisty w smaku,orzeźwiający mazurek cytrynowy.Przepis znaleziony u Czytaj dalej
-
gotuję na co dzień dodał(a) nowy wpis, ''ZAJĄCZKI DROŻDŻOWE'' 9 lat, 9 miesięcy temu
Drożdżowe zajączki to doskonała ozdoba wielkanocnego koszyczka oraz stołu.Trzeba poświęcić im trochę czasu ,ale efekt zadowoli każdego ;Składniki na ciasto:250 ml mleka2 jajka8 dag masła10 dag cukru60 dag mąki1/2[…]
-
gotuję na co dzień dodał(a) nowy wpis, ''POLĘDWICZKA Z LEŚNYMI GRZYBAMI'' 9 lat, 9 miesięcy temu
Polędwiczka z grzybami to bardzo aromatyczny obiad.Polecam na każdą okazję;Składniki:1 polędwiczka wieprzowa30 dag leśnych grzybów ( mogą być mrożone )1,5 l bulionu grzybowego1 cebula1 ząbek czosnkupieprz[…]
-
gotuję na co dzień dodał(a) nowy wpis, ''ROLADA SZPINAKOWA Z KREMEM BRZOSKWINIOWYM'' wg Anastazji 9 lat, 10 miesięcy temu
Przepis z najnowszej książki Siostry Anastazji ; ”Ciasta z owocami”Nowoczesny biszkopt szpinakowy z delikatnym kremem z mascarpone podkreślony dżemem brzoskwiniowym tworzy pyszną roladę.Świetne połączenie smaków[…]
-
gotuję na co dzień dodał(a) nowy wpis, ''JAK ZROBIĆ RÓŻE Z JABŁEK'' 9 lat, 10 miesięcy temu
Efektowne i oryginalne różyczki z jabłka są piękną dekoracją stołu .Zrobienie ich wbrew pozorom jest bardzo proste;wystarczy odrobinę zaangażowania ;)Oryginalny przepis jest z ciastem francuskim.Ja robiłam z[…]
-
gotuję na co dzień dodał(a) nowy wpis, ''WYBORNA TARTA Z CUKINIĄ I PIECZARKAMI '' 9 lat, 10 miesięcy temu
Uwielbiam wytrawne tarty.Przypadły do gustu nawet drugiej połówce;)a to już coś ;)Świetnie sprawdzają się jako ciepła kolacja,na ciepło czy na zimno na imprezę okolicznościową…PolecamSkładniki na ciasto:2[…]
-
gotuję na co dzień dodał(a) nowy wpis, ''JABŁECZNIK Z GALARETKĄ'' 9 lat, 10 miesięcy temu
Przepis na ciasto pochodzi z najnowszej książki S.Anastazji ; ”Ciasta z owocami”,lecz w oryginalnym przepisie jest masa z brzoskwiń ;ja zastąpiłam jabłkami i dodałam od siebie bezę na wierzch.Ciasto jest łatwe i[…]
-
gotuję na co dzień dodał(a) nowy wpis, ''PTYSIE KARNAWAŁOWE NA SŁONO Z DWOMA KREMAMI'' 9 lat, 11 miesięcy temu
Wykwintne mini ptysie są doskonałą przystawką na każdą imprezę.Delikatne kremowe nadzienie z serka mascarpone oraz ulubionymi dodatkami;łososiem wędzonym oraz szynką zadowoli każde podniebienie;Z podanych[…]
-
gotuję na co dzień dodał(a) nowy wpis, ''KRUCHE CIASTO Z JABŁKAMI I BITĄ ŚMIETANĄ''wg Siostry Anastazji 9 lat, 11 miesięcy temu
Mega delikatne ciasto z ulubioną bitą śmietaną.Delicja dla miłośników ciast z jabłkami;Przepis na małą kwadratową blaszkę.Składniki:0,5 kg mąki2 jajka80 dag masła lub margaryny2 łyżeczki amoniaku3/4 szklanki[…]
- Załaduj więcej