Miód i Pieprz
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, długo pieczona pierś z gęsi 9 lat, 7 miesięcy temu
długo pieczona pierś z gęsiSą dwa sposoby na upieczenie gęsiny, możemy piec ją bardzo krótko, albo bardzo długo.Pierwszy sposób opisałem już jakiś czas temu, a więc dziś pora na drugą metodę.Polecam ten sposób[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, malinowy sernik bez pieczenia 9 lat, 7 miesięcy temu
sernik malinowyPrzez kilka ostatnich dni pogoda była dla nas łaskawa, dlatego dziś przygotowałem deser który przypomina mi letnie upały ( które mam nadzieje już niebawem nadejdą).składniki1 kg twarogu z[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, paluszki kraba w sałatce z ananasem 9 lat, 7 miesięcy temu
sałatka z krabem i ananasemKompozycja kilku prostych składników daje nam posiłek lekki, szybki w przygotowaniu i niezwykle smaczny.składniki dla czterech osób1 dojrzały owoc ananasa1 szklanka ryżu155 g kukurydzy[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, filet ze szczupaka pieczony w pikantnym sosie 9 lat, 7 miesięcy temu
pieczony szczupak Od dawna wiadomo, iż ryby powinny gościć na naszych stołach jak najczęściej, dlatego dziś proponuję danie ze szczupaka, zapieczonego w sosie z pikaną papryczką chilli. składniki na danie dla[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, wątróbki dorszowe w sosie kaukaskim 9 lat, 7 miesięcy temu
dorszowe wątróbkiZ ostatniej morskiej wyprawy prócz dorodnego dorsza, przywiozłem ze sobą również rybie wątróbki. Jest to rarytas wysoko ceniony w wielu kuchniach, który nie wiedzieć czemu u nas jest mocno[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, domowa wątrobiana 9 lat, 7 miesięcy temu
wątrobianaDzisiaj przedstawię wyrób nieco odmienny od zwykłego pasztetu. Dawniej produkt ten wykonywano przy każdym porządnym wiejskim świniobiciu. Dziś już o wiele rzadziej słyszy się o wątrobianej. A szkoda bo[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, domowa parzona drobiowa kiełbasa 9 lat, 7 miesięcy temu
kiełbasa drobiowaDziś pragnę przedstawić przepis który mam nadzieję że znajdzie uznanie u miłośników delikatnych i dietetycznych wyrobów.Będzie to bowiem kiełbasa, ale jej skład w ogromnej większości stanowić[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, domowy syrop z kwiatów mniszka lekarskiego – miód z mniszka 9 lat, 7 miesięcy temu
miód z mniszkaWreszcie nadeszła wiosna, a w raz z jej przyjściem wszystkie okoliczne łąki pokryły się żółtym kwieciem. Warto pochylić się z uwagą i zebrać złote kwiaty. Bowiem w tej niepozornej roślinie matka[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, wiosenne ogórki małosolne 9 lat, 7 miesięcy temu
ogórki małosolneDzisiaj będąc na targu warzywnym wypatrzyłem gruntowe ogórki.Oczywiście pochodzą one ze szklarni, ale co tam. Po długiej zimie dobre i to. Nabyłem więc dwa kilo ( kilka zostało do razu zjedzonych) z[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, domowe moskaliki 9 lat, 7 miesięcy temu
moskalikiBędąc ostatnio w rybackim porcie wprost nie mogłem się powstrzymać, od zakupu solidnej partii naszego niewielkiego bałtyckiego śledzia.Osobiście uważam ze śledź świeży, taki prosto z rybackiego kutra jest[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, kotlety z białej fasoli 9 lat, 7 miesięcy temu
kotlety z fasoli Pożywne i smaczne kotlety to propozycja na nieco inne danie w sam raz na pierwsze dni wiosny.składniki dla czterech osób300 g białej fasoli1 cebula1 ząbek czosnku2 łyżki oliwy3 łyżki bułki Czytaj dalej
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, aromatyczne warzywne leczo 9 lat, 7 miesięcy temu
aromatyczne leczoKiedy zima jest już tylko wspomnieniem, to możemy się pokusić o przywołanie w naszej kuchni smaków bliższych cieplejszym porom roku. Niewątpliwie taką daniem będzie aromatyczna potrawka z[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, solianka z dorszem 9 lat, 7 miesięcy temu
solianka z dorszemWiele osób zna tą zupę z jej mięsnej wersji, ja jednak pragnę wszystkich zachęcić do przyrządzenia jej w wersji z delikatnym dorszem. Białe mięso ryby, niezrównany aromat, oraz jej wyborny smak[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, marnowane śledzie w sosie tatarskim 9 lat, 7 miesięcy temu
śledzie w tatarskim sosieDania ze śledzi są nie tylko smaczne, ale tez ich przyrządzenie nie wymaga zbyt wiele zachodu. Dlatego warto by jak najczęściej gościły na naszych stołach.składniki500 g filetów śledziowych[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, szarlotkowa tarta 9 lat, 7 miesięcy temu
tarta szarlotkowaKrucha i delikatna tarta wypełniona aromatycznym jabłkowym nadzieniem to deser wprost idealny.składniki135 g miękkiego masła300 g mąki1 jajko2 łyżki cukru waniliowego500 g jabłkowej marmolady ([…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, jaja w sosie tatarskim 9 lat, 8 miesięcy temu
jajka w tatarskim sosieSos tatarski należy to tego rodzaju dodatków, które równie dobrze komponują się z rybą mięsem czy też w końcu z jajem.Dlatego dziś pragnę przedstawić prostą propozycję, na danie szybkie,[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, peklowana wieprzowa łpatka, wędlina pieczona w niskiej temperaturze 9 lat, 8 miesięcy temu
wędlina długo pieczona z łopatkiW dzisiejszym przepisie chciałbym pokazać że wyrób z niedocenianej łopatki, może śmiało konkurować z innymi ( często uważanymi za szlachetniejsze) , mięsami takimi jak szynka,[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, sernikowy tort z wiśniami i bitą śmietaną 9 lat, 8 miesięcy temu
Tort sernikowy z bitą śmietanąKażdy z nas lubi torty i mam cichą nadzieję że jego lżejsze wersje z owocami bitą śmietaną, oraz kakao przypadną do waszego gustu.składnikibiszkopt5 jajek1 szklanka mąki tortowej1/2[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, pasta jajeczna z tuńczykiem 9 lat, 8 miesięcy temu
pasta jajeczna z tuńczykiemProsta jajeczna pasta, która urozmaici każde śniadanie i nada mu nowy, oryginalny smak.składniki dla czterech osób6 jajekpuszka tuńczyka w oleju1/2 pęczka szczypioru 2 łyżki oleju2 ząbki[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, drobiowe wątróbki ze smażonymi gruszkami 9 lat, 8 miesięcy temu
wątróbki z gruszkamiTo proste i bardzo wyraziste w smaku danie, jest poprzez bogactwo cennych składników szczególnie warte polecenia.składniki dla trzech osób700 g wątróbki drobiowej2 cebule4 duże twarde gruszki2[…]
- Załaduj więcej