Miód i Pieprz
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, żołądki z kurczaka w pikantnym gulaszu 8 lat, 2 miesiące temu
gulasz z żołądkówOstatnio trochę się ochłodziło, ale to przecież jeszcze nie jesień ( przynajmniej w pogodzie). Dlatego dziś proponuję danie adekwatne do właśnie takiej aury.Bowiem gulasz z drobiowych podrobów z[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, galantyna z pikantnym farszem z domowego ajwaru 8 lat, 2 miesiące temu
galantyna z kurczakaJest to danie które wymaga odrobiny pracy, ale smak gotowej potrawy z nawiązką zrekompensuje nam włożony w przygotowanie posiłku trud.Zwłaszcza kiedy, jako dodatku do farszu, użyjemy domowej[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, kotlety ze schabu z kurkami 8 lat, 3 miesiące temu
schab z kurkamiOstatnio w lesie koło mego domu „wysypały się” kurki.Miłośnikom leśnych darów nie muszę tłumaczyć, co taki fakt oznacza dla każdego grzybiarza.Wybrałem się wiec skoro świt w pobliskie zagajniki, by[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, dorsz z domowej wędzarni 8 lat, 3 miesiące temu
dorsz wędzonyDelikatne, chude i kruche mięso dorsza nadaje się do wędzenia wprost idealnie.Wprawdzie trochę trwało zanim się przekonałem o tym oczywistym fakcie, lecz teraz z zapałem nadrabiam swoje zaległości i[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, kaczka z gruszkami 8 lat, 3 miesiące temu
kaczka z gruszkami Każda pora roku jest dobra aby na obiad podać kaczkę.A końcówka lata daje nam dodatkowo okazję, aby nasze danie nafaszerować owocami, które właśnie dojrzały w sadzie. Tak też uczyniłem i z[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, wiejska podsuszana kiełbasa 8 lat, 3 miesiące temu
kiełbasa podsuszanaZ reguły wystarczy kilka dni gorszej pogody i już moi domownicy rozglądają się za jakimś treściwym mięsiwem. A jako że wędzonki nalezą w moim domu do najchętniej konsumowanych wyrobów, to też[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, pasztet z czerwonej fasoli i pieczarek 8 lat, 3 miesiące temu
pasztet z fasoli Dodatek smażonych grzybów, zmieni pasztet z fasoli w iście wykwitnie danie.składniki dla czterech osób400 g czerwonej fasoli3 cebule2 ząbki czosnku250 g pieczarek100 ml słodkiej śmietany 30%2[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, szczupak pieczony w aromatycznym pomidorowo czosnkowym sosie 8 lat, 3 miesiące temu
szczupak pieczony w sosie pomidorowo czosnkowymPełnia lata, to również pełnia sezonu na szczupaka.Dlatego nie powinno nikogo dziwić, iż dziś pragnę przedstawić kolejny przepis z tą rybą w roli głównej. składniki[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, wiejski kurczak z domowej wędzarni 8 lat, 4 miesiące temu
wędzony kurczakDelikatne mięso kurczaka ma niesłychanie wiele zastosowań w kuchni. Ja dziś proponuję wykorzystanie drobiu w wędzarni, możne niektórzy skrzywią się czytając te słowa, ale naprawdę uważam że kurczak[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, pstrąg wędzony z domowej wędzarni 8 lat, 4 miesiące temu
pstrąg wędzonyLato w pełni a więc również pełnia sezonu na ryby ( zresztą w moim domu sezon na rybę trwa okrągły rok). A jeżeli ryba to najlepiej wędzona.A wśród wędzonych ryb poczesne miejsce zajmuje pstrąg, tym[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, wieprzowa wątróbka z patelni 8 lat, 4 miesiące temu
wątróbka wieprzowa z cebuląJest wiele osób które skrzywią się na samą myśl o smażonej wątróbce i oczywiście poniższy tekst nie jest dla nich.Wszystkim pozostałym proponuję przygotowanie tego prostego posiłku, który[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, pasta z wędzonej ryby 8 lat, 4 miesiące temu
pasta z wędzonej rybyKilka składników i parę minut pracy wystarczy by na kanapkach poczuć wyborny smak własnoręcznie przygotowanej pasty z wędzonej ryby. Dziś pastę wykonam z piklinga ( zawsze zdumiewa mnie[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, po prostu pstrąg z patelni 8 lat, 4 miesiące temu
Smażony filet z pstrągaKilka dni temu podałem na obiad pstrągi z masłem, chilli, oraz czosnkiem i ryba tak wszystkim zasmakowała iż zostałem szybko „przymuszony” do sporządzenia kolejnego pstrągowego dania. Tym[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, korniszonki z ostrą papryczką na zimę 8 lat, 4 miesiące temu
korniszony na zimęNawet niewielki dodatek ostrej papryki całkowicie odmieni poczciwe korniszony, nadając im nowy ostry charakter.Składniki 2 kg ogórków4 ząbki czosnku4 strąki ostrej paprykizalewa 4 szklanki wody3/4[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, soczysta pieczona szynka 8 lat, 4 miesiące temu
szynka pieczonaDziś czas na kolejny przepis z szynką wieprzową w roli głównej.Aromatyczne przyprawione mięso zrumienione przed pieczeniem na maśle będzie tak soczyste i kruche, iż będzie musiało spotkać się z[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, tarta z brzoskwiniami i mascarpone 8 lat, 4 miesiące temu
Tarta z brzoskwiniami i mascarpone Może i nasze krajowe brzoskwinie są mniejsze i mniej słodkie od swych południowych kuzynek, ale jako dodatek do tarty sprawdzają się wprost idealnie. A dodatek w postaci[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, pierś kaczki z żurawinowym sosem 8 lat, 4 miesiące temu
pierś kaczki z żurawinąKacza pierś to delikatny rodzaj mięsa i należy się z nim obchodzić z pewną starannością.Generalnie w przyrządzaniu takiego mięsa obowiązuje jedna mówiąca, że mięso takie przygotowujemy w[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, boczek długo pieczony – domowa wędlina z piekarnika 8 lat, 4 miesiące temu
boczek długo pieczonyDziś pragnę przedstawić przepis na kolejny domowy wyrób, tym razem wykonany z wieprzowego boczku. Wszystkim miłośnikom takich specjałów, nie trzeba wyliczać oczywistych walorów własnoręcznych[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, śledzie z zieloną papryką i prażonym nasionami 8 lat, 4 miesiące temu
śledzie z zieloną paprykąŚledzie jest na moim stole zawsze miłym gościem, dlatego dziś zaprezentuję kolejne danie z jego udziałem tym razem wzbogacone o wspaniały smak i aromat parzonych nasion lnu, słonecznika i[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, maślano czosnkowy pstrąg z patelni i odrobina chilli 8 lat, 4 miesiące temu
smażony pstrąg Pstrąg jest, moim zdaniem gatunkiem ryby który na patelnię nadaje się wprost idealnie.Może dzieję się tak dlatego, że jego delikatne mięso poddane jedynie krótkotrwałej obróbce termicznej w całości[…]
- Załaduj więcej