Miód i Pieprz
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, parzona domowa kiełbasa krakowska 8 lat, 5 miesięcy temu
kiełbasa krakowskaDzisiejszy post jest kierowany to miłośników domowych wędlin.Nie wiem z jakich powodów, wiele osób co prawda robi samodzielnie cienkie kiełbasy nadziewane w jelita wieprzowe, lecz z pewną[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, czekoladowo jagodowy torcik sernikowy 8 lat, 5 miesięcy temu
sernik czekoladowo jagodowyLeśne soczyste jagody i gorzka czekolada, a wszystko to połączone z delikatną i lekką serową masą. Czy można sobie wyobrazić lepszy deser na letnie dni?składniki1 kg twarogu Czytaj dalej
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, konfitura z czarnej porzeczki 8 lat, 5 miesięcy temu
konfitura z czarnej porzeczkiJeśli chodzi o przetwory na zimę to muszę szczerze przyznać, iż czarna porzeczka, to obok czerwonej, jeden z moich ulubionych owoców. Uważam, że właśnie w domowych konfiturach idealnie[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, kotlety ze schabu pieczone z papryką i pomidorem 8 lat, 5 miesięcy temu
kotlety ze schabuKotlety upieczone z aromatycznymi warzywami, nie tylko nabiorą wspaniałego aromatu papryki i pomidorów, lecz staną się również kruche i soczyste.składniki dla czterech osób4 ładnie wykrojonych[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, filet pstrąga zapieczony z młodymi ziemniakami i szparagową fasolką 8 lat, 5 miesięcy temu
pstrąg z fasolką szparagową i ziemniakamiWyraziste filety z pstrąga zapieczone z fasolką i młodymi ziemniakami to propozycja na lekki obiad wprost idealny na tę porę roku.składniki dla czterech osób3 pstrągi ( lub[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, cukinie faszerowane pieczarkarni i czerwoną fasolą 8 lat, 5 miesięcy temu
faszerowane cukinieTaki lekki warzywny posiłek da nam w letnie dni, nie tylko niezbędny zastrzyk pozytywnej energii, lecz także urzeknie swoim niecodziennym smakiem.składniki dla czterech osób4 średnie cukinie2/3[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, konfiturowa galaretka z wiśni 8 lat, 5 miesięcy temu
konfiturowa galaretka z wiśniW tym roku wiśnie obrodziły wyjątkowo dobrze, usmażyłem z nich już powidła, nastawiłem nalewki, pora więc na kolejny żelazny punkt wiśniowego sezonu, delikatną konfiturę, idealną jako[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, pieczarki faszerowane konserwową szynką, zapieczone z ryżem i żółtym serem 8 lat, 5 miesięcy temu
pieczarki zapiekane z szynką i seremTo danie, nie dość że jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, to jeszcze smakuje wręcz wyśmienicie. składniki dla czterech osób12 dużych pieczarek300 g konserwowej szynki1[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, ozory w musztardowym sosie 8 lat, 5 miesięcy temu
ozory w musztardowym sosieOczywiście wiem o tym iż są tacy, którzy krzywią się na samą myśl o potrawach wykonanych z wieprzowych ozorów. Ci niech od razu porzucą lekturę poniższego tekstu. Bowiem przepis ten, jest[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, nalewka z nektarynek 8 lat, 5 miesięcy temu
nalewka z nektarynek Soczyste owoce nektarynek o delikatnym aromacie i smaku, poddane procesowi niespiesznego leżakowana odwdzięczą nam się delikatnym wyrobem o harmonijnym smaku. A jeżeli nasz wyrób[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, kalafiorowo ziemniaczana zapiekanka z podwędzanym boczkiem i serem 8 lat, 5 miesięcy temu
zapiekanka z boczkiem i kalafioremZapieczone warzywa, pod kołderką z sera, połączone z przesmażonym boczkiem. To propozycja posiłku, który świetnie się sprawdzi w te deszczowe dni.składniki dla czterech osób200 g[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, wiśniowe powidła 8 lat, 5 miesięcy temu
Powidła z wiśniGotowe powidłaWiśnie to jedne z moich ulubionych owoców. Świetnie sprawdzają się w nalewkach, kompotach, czy konfiturach. Dlatego już dziś rozpocznę wiśniowy sezon i wykonam przepyszne powidła.<br[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, zupa krem z cukinii i młodych ziemniaków 8 lat, 5 miesięcy temu
krem z cukinii Dodatek ziemniaków do zupy z cukinii sprawi, iż stanie się ona nie tylko smaczniejsza i bardziej sycąca, lecz również nabierze niezwykle ” puszystej” i gładkiej konsystencji.Składniki dla czterech[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, humus z bobu – domowa pasta 8 lat, 5 miesięcy temu
humus – pasta z bobu O zaletach zdrowotnych bobu, nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Warto więc połączyć bogate w witaminy i minerały nasiona z równie zdrową oliwą z oliwek ( najlepiej wybrać tę tłoczoną na[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, konfiturowa galaretka z czerwonej porzeczki 8 lat, 5 miesięcy temu
konfiturowa galaretka z czerwonej porzeczkiGotowa konfituraW moim domu, od wielu lat właśnie z owoców czerwonej porzeczki robię pierwsze przetwory na zimę. Osobiście uważam, że właśnie w konfiturach porzeczka[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, bób z cukinią w miodowo sojowym sosie 8 lat, 5 miesięcy temu
Bób z cukiniąJest to typowe danie z rodzaju „lepiej smakuje niż wygląda”. dlatego apeluję by nie zważać na lekko „szrekowy” wygląd potrawy i gorąco zachęcam do przygotowania tej nie tylko zdrowej, lecz również[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, pieczone cukinie faszerowane boczkiem i wieprzową łopatką 8 lat, 5 miesięcy temu
faszerowane cukinie Gorące dni to czas na obiady w nieco lżejszej wersji, dlatego dziś pragnę zaproponować danie z cukinią w roli głównej.składniki dla czterech osób4 średnie wielkości cukinie2/3 szklanki[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, blok konserwowy z łopatki – domowy wyrób spod kamienia 8 lat, 5 miesięcy temu
drobiowa wędlina konserwowaWieprzowa łopatka, to gatunek mięsa nieco pomijany przy wyrobie domowych wędlin. Może dzieje się tak dlatego, że po wytrybowaniu z niej kości, uzyskujemy kawałki mięsa nadające się co[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, sernik na zimno z mascarpone, wiejskim twarogiem i czekoladą 8 lat, 5 miesięcy temu
sernik z mascarpone i wiejskim twarogiemPołączenie wiejskiego twarogu z kremowym serkiem mascarpone stworzy deserową kompozycję, która zachwyci wszystkich miłośników sernikowych wyrobów. A jeżeli jeszcze dodamy do[…]
-
Miód i Pieprz dodał(a) nowy wpis, strogonow z wieprzowej polędwiczki 8 lat, 6 miesięcy temu
strogonow z polędwiczkąMięso wołowe nigdy nie należało do najtańszych, lecz to co wyprawia się za jego cenami od pewnego czasu, jest w stanie przyprawić o zawrót głowy nawet największych amatorów wołowiny.Dlatego[…]
- Załaduj więcej