Miód i Pieprz

  • śledź po litewskuŚledź, to obowiązkowy gość na wigilijnym stole.Dlatego dziś, pragnę podzielić się jeszcze jednym sposobem na przyrządzenie tej pysznej ryby.składniki 350-400 g filetów śledziowych z zalewy1 spora[…]

  • kapusta z suszonymi grzybamiW bardzo wielu domach na wieczerzy wigilijnej zagości kapusta z grzybami. Tak będzie również i u mnie, dlatego dziś pragnę podzielić się swoim przepisem na to danie.Potrawa ta jest[…]

  • śledź w sosie chrzanowymŚledź jest przykładem tej ryby w naszej kuchni, której nie straszne są przejściowe mody i dietetyczne trendy. W końcu poddali się nawet i domorośli dietetycy, którzy jeszcze kilka lat temu[…]

  • śledzieChyba nie będzie w naszym kraju wigilijnego stołu na którym nie będzie choć jednego dania ze śledzi.Ja również z przyjemnością podaję kolejny przepis na tę pyszną rybęskładniki 500 g filetów śledziowych z solnej zalewy

  • przyprawa do piernikaWiem, że dziś bez trudu można kupić przyprawę do piernika dosłownie w każdym sklepie.Lecz ja pragnę podzielić się przepisem pamiętającym jeszcze czasy mojej babki.Wtedy to przed świętami w[…]

  • łopatka z pończochyWielu z nas podchodzi ze sporym dystansem do wyrobu wędlin z wołowiny.Osobiście uważam, iż jest to ogromny błąd, gdyż umiejętnie przygotowany wyrób z mięsa wołowego, możne stać się prawdziwym[…]

  • karp w galarecieCo prawda do świąt zostało jeszcze trochę czasu, ale ja pragnę podzielić się jednym ze świątecznych przepisów już teraz.Powód dla którego to robię jest banalne prosty.Otóż karp w esencjonalnej i[…]

  • bograczOstatnio zapanowała iście zimowa aura, więc i potrawy serwowane w mojej kuchni są bardziej treściwe.Niewątpliwe do takich właśnie dan należny madziarski bogracz. Smak długo duszonego mięsa przesycony słodką[…]

  • pieczona makrelaMakrela zdaje się być tym gatunkiem ryb, do którego podchodzimy z pewną rezerwą. Zresztą, jak będę chciał wykazać w niniejszym tekście, całkowicie niesłusznie. Bowiem pieczona, pachnąca[…]

  • duszony porAromat papryki i pomidorów w połączeniu z duszonym porem, daje nam potrawę. Która nie tylko świetnie pasuje, jako dodatek do wszelkiego rodzaju mięs. Ale równie dobrze może stanowić samodzielne danie<br[…]

  • tortilla z awokado Przygotowanie tego posiłku zajmuję dosłownie chwilą, w dodatku jest nie tylko sycące i smaczne ale również bardzo zdrowe.składniki4 tortille2 dojrzałe awokadosok z 1/4 cytryny1 ząbek czosnku<br[…]

  • śledź składniki 4-5 szt filetów śledziowych 1 cebula3-4 łyżki dobrego oleju2 ogórki kiszone1 papryka żółta ( lub czerwona)1 łyżka koncentratu pomidorowegosok z ćwiartki cytrynygarść oliwek zielonych szczypta cukru

  • obsuszona wieprzowa łopatkaCo rok w moim domu, równo z początkiem grudnia miejsce wędzonek zajmują wyroby obsuszane. Zresztą czas ten jest przez domowników wyczekiwany z niecierpliwiącą, gdyż właśnie taki rodzaj[…]

  • gulasz z łopatkiZa oknem pogoda pod psem.Dlatego nie powinno nikogo dziwić, iż dziś na obiad pragnę zaproponować, mocno przyprawiony gulasz.składniki dla czterech osób1 kg łopatki wieprzowej 3 niewielkie cebule <br[…]

  • sałatka z cieciorką, porem i paprykąSzybka i prosta sałatka o smaku, który z pewnością znajdzie uznanie, wśród wszystkich domowników.składniki dla czterech osób1 niewielki por4 ugotowane jajka1 papryka żółta200 g[…]

  • domowy kawior Muszę szczerze przyznać iż kawior wykonany podanym tu sposobem przyrządziłem już jakiś czas temu, a przepis ten po prostu zawieruszył się w mych notatkach. Dopiero ostatnio porządkując spiżarnię[…]

  • surówka z marchewki i białej rzodkwiSzybka surówka, która może się stać idealnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju mięsiw. Jak również dań z ryb.składniki dla czterech osób1 biała rzodkiew5-6 marchewek2 łyżki[…]

  • zupa z leszcza Nikt pewnie nie wie, czemu świat jest tak urządzony, iż często przyrządzając nasze dania, sięgamy po zagraniczne składniki. Zapominając o tym, co można znaleźć tuż obok.Tak wiec przyrządzając zupy[…]

  • łopatka z pończochyDziś przestawię domową wędlinę, wykonaną w jeden z najprostszych sposobów.Przy czym sposób wykonania jest prosty, lecz smak i aromat wręcz niepowtarzalny.składniki 3-4 ładnie wykrojone łopatki,[…]

  • kiełbasa podpiekanaTrzask łamanego w pół pęta wędzonej kiełbasy, jest prawdziwą muzyką dla uszu, wszystkich amatorów domowych wyrobów.Do uzyskania owego efektu, należy pod koniec wędzenia nasz specjał podpiec ([…]

  • Załaduj więcej