Smaki na talerzu
-
Smaki na talerzu dodał(a) nowy wpis, Rafaello śniegowe siostry Anastazji 3 miesiące temu
Chciałam napisać, że to ciasto dla fanów kokosowych wypieków, ale… to ciasto jest praktycznie dla wszystkich łasuchów. Dwóch członków mojej rodziny nie przepada za kokosowymi wypiekami, a mimo to ciasto bardzo chwa[…]
-
Smaki na talerzu dodał(a) nowy wpis, Sałatka z makaronem i brokułem 3 miesiące temu
Prosta sałatka z kilku składników. Bazę stanowi drobny makaron oraz brokuł, zaś dodatkami są ogórki konserwowe, por i kukurydza.
Nam sałatka smakowała bardzo. To już jest chyba jakieś „skrzywieni[…]
-
Smaki na talerzu dodał(a) nowy wpis, Zapiekanka makaronowa Gyros II 3 miesiące temu
Na blogu znajdziecie przepis na zapiekankę Gyros w dwóch odsłonach – z ryżem i z makaronem. Wersja makaronowa jest z pieczarkami, dlatego dziś wersja, że tak powiem TYPOWA – z kurczakiem, ogórkiem, papryką i[…]
-
Smaki na talerzu dodał(a) nowy wpis, Kanapeczki z ciasta francuskiego na 2 sposoby 3 miesiące, 1 tydzień temu
Te „kanapeczki” z ciasta francuskiego to niewątpliwie jedna z ciekawszych propozycji na imprezowe przekąski. Są proste do przygotowania, pyszne i bardzo efektowne. Każdy od razu chce ich spróbować.
Ja zrobiłam[…]
-
Smaki na talerzu dodał(a) nowy wpis, Paszteciki z mielonym mięsem i chorizo 3 miesiące, 1 tydzień temu
Pikantne i bardzo wyraziste w smaku paszteciki z mięsem mielonym i chorizo.
Dla mnie może zbyt wyraziste w smaku, za to mojemu mężowi smakowały bardzo.
1 op. ciasta francuskiego xxl
500 g miel[…]
-
Smaki na talerzu dodał(a) nowy wpis, Kotlety mielone – przekładane mozzarellą i pomidorem 3 miesiące, 1 tydzień temu
Kotleciki mielone z frytownicy beztłuszczowej. Pyszne i mięciutkie. Już w podstawowej wersji są bardzo dobre i będą super opcją na obiad, ale jeśli chcesz wprowadzić pewne urozmaicenie, możesz tak jak ja upieczone[…]
-
Smaki na talerzu dodał(a) nowy wpis, Pijany Rodzynkowiec 3 miesiące, 1 tydzień temu
Ciasto Pijany Rodzynkowiec to ciasto, od którego wprost nie mogli oderwać się moi bliscy, zebrało mnóstwo pochwał, „ochów i achów”. Myślę, że zasłużenie
Mnie też smakowało. Jedyne czego nie lubię w tego typu[…]
-
Smaki na talerzu dodał(a) nowy wpis, Arancini – kulki z ryżu z mięsnym nadzieniem 3 miesiące, 1 tydzień temu
Arancini to potrawa wywodząca się z kuchni sycylijskiej, o której od dawna słyszałam wiele dobrego. Kilka lat temu postanowiłam przygotować je po raz pierwszy.
Wyszły faktycznie przepyszne, choć nie spodziew[…]
-
Smaki na talerzu dodał(a) nowy wpis, Rolada kokosowo-herbatnikowa 3 miesiące, 2 tygodnie temu
Gratka dla fanów kokosowych smaków. Rolada bez pieczenia. Z aromatyczną, pachnącą rumem i orzechami warstwą herbatnikową oraz warstwą mocno kokosową.
Do masy kokosowej polecam wybrać wiórki jak najdrobnie[…]
-
Smaki na talerzu dodał(a) nowy wpis, Śledzie pod pierzynką 3 miesiące, 2 tygodnie temu
Śledzie z jajkami, groszkiem, ogórkami i cebulką oraz dużą ilością tartego sera, który idealnie równoważy ich słoność. Dla mnie to smaczna propozycja, która aż prosi się, by podać ją z kromką ulubionego pieczyw[…]
-
Smaki na talerzu dodał(a) nowy wpis, Ciasto „Szyszkowy król” 3 miesiące, 2 tygodnie temu
Ciasto „Szyszkowy król” to miodowe ciasto z ryżem preparowanym. Jestem przekonana, że to będzie HIT tej zimy. Jest OBŁĘDNE! Serio, dawno już żadne ciasto nie smakowało mi AŻ TAK bardzo!
Za[…]
-
Smaki na talerzu dodał(a) nowy wpis, Ciasteczka Thumbprint cytrynowe 3 miesiące, 2 tygodnie temu
Ciasteczka Thumbprint to nic innego jak okrągłe ciasteczka, w których kciukiem robimy wgłębienie i wypełniamy je dowolnym nadzieniem. Coś jakbyśmy robili kluski śląskie (tyle, że na słodko i nadziewane ).
U mni[…]
-
Smaki na talerzu dodał(a) nowy wpis, Barszcz wigilijny 3 miesiące, 3 tygodnie temu
W jednym wpisie zawarłam dwa etapy, jakimi kieruję się przygotowując barszcz wigilijny.
Pierwszy krok, to nastawienie zakwasu. Należy go zrobić na około tydzień lub co najmniej kilka dni przed Wigilią. Drugi kr[…]
-
Smaki na talerzu dodał(a) nowy wpis, Zawijańce francuskie z makiem 3 miesiące, 3 tygodnie temu
Słodka, makowa przekąska do zrobienia „na szybko”. Wystarczy gotowa masa makowa z puszki oraz ciasto francuskie. Do masy makowej dodałam ubitą pianę z białek oraz kaszę mannę. Wyszło pysznie.
Jeśli marzy Ci się[…]
-
Smaki na talerzu dodał(a) nowy wpis, Bajaderki piernikowe 3 miesiące, 3 tygodnie temu
Jeżeli masz duże opakowanie lukrowanych pierniczków i nie wiesz jak, poza zjedzeniem ich prosto z paczki, jeszcze je wykorzystać, możesz przygotować z nich np piernikowe bajaderki. Pachnące rumem, z suszon[…]
-
Smaki na talerzu dodał(a) nowy wpis, Miodownik z masą grysikową i orzechami 3 miesiące, 3 tygodnie temu
Nie będzie przesadą jeśli napiszę, że to jeden z lepszych miodowników jakie jadłam.
Pyszne, idealnie słodkie miodowe blaty przełożone dżemem z czarnej porzeczki i masą grysikową. No i te karmelizowan[…]
-
Smaki na talerzu dodał(a) nowy wpis, Sałatka ryżowa z jabłkiem 3 miesiące, 3 tygodnie temu
Zapraszam Cię po przepis na bardzo prostą sałatkę ryżową z dodatkiem papryki, ogórka, czerwonej cebuli, kukurydzy oraz jabłka. Podałam do niej fantastyczny sos majonezowy z dodatkiem kaparów.
Sałatka wyszła lek[…]
-
Smaki na talerzu dodał(a) nowy wpis, Schab z pieczarkami inaczej 3 miesiące, 3 tygodnie temu
Przepis na ten schab zobaczyłam kiedyś w jednym z czasopism kulinarnych. Jako, że ja lubię testować nowe rozwiązania, zapisałam go sobie i miałam w planach wypróbować go przy najbliższej okazji.
Przy najbliższe[…]
-
Smaki na talerzu dodał(a) nowy wpis, Pulpety rybne w sosie chrzanowo-koperkowym 3 miesiące, 4 tygodnie temu
Dziś ryba w roli głównej, a dokładnie pulpety rybne w sosie chrzanowym z koperkiem. Klopsy przygotowałam z mrożonej miruny – jest to chyba moja ulubiona (obok łososia) ryba.
Z podanych ilości wychodzi ogromna p[…]
-
Smaki na talerzu dodał(a) nowy wpis, Rolada serowa z indykiem i szpinakiem 3 miesiące, 4 tygodnie temu
Rolada serowa to u nas w domu punkt obowiązkowy każdych Świąt. Najbardziej lubię wersję z mięsem mielonym, ale z kurczakiem czy polędwiczką również bardzo mi smakuje.
Dla mnie rolada serowa to coś takiego, po[…]
- Załaduj więcej