ProstePesto

  • Kotleciki szu szu to łatwe i soczyste kotleciki drobiowe smażone na nieco głębszym tłuszczu. Przepis na nie różni się od przepisu na nuggetsy z kurczaka, chociażby tym że zamiast tradycyjnej kilkuetapowej panierki,[…]

  • Zorganizowanie imprezy urodzinowej dla dziecka wymaga od rodziców ogromnego zaangażowania. Warto zastanowić się przede wszystkim nad różnego rodzaju przekąskami, które z pewnością zasmakują najmłodszym istotom. Do[…]

  • Dzisiaj dzielę się przepisem na najszybsze i najsmaczniejsze ogórki małosolne. To stary i sprawdzony przepis z którego korzystamy w mojej rodzinie od lat. Do przepisu wykorzystaj świeże i chrupiące ogórki, konieczn[…]

  • Popcorn to przekąska, która uchodzi za ulubieńca miłośników kina. Owszem, maszyna do robienia popcornu kojarzy się głównie z salą kinową. Okazuje się jednak, że miłośnicy spędzania czasu z ulubionym filmem, bardzo[…]

  • Pożywna zupa z ziemniakami, tartą marchewką i kaszą jęczmienną. Krupniczek przygotowany w poniższy sposób zastąpi główne danie obiadowe, zupa jest treściwa i sycąca. Warto zaserwować ją wraz z obranym mięsem[…]

  • Zawsze kiedy przygotowuję ten sernik i częstuję nim kogoś, jestem proszona o podanie przepisu. To chyba świadczy o tym jaki jest pyszny. Poniżej znajdziesz przepis na sernik na zimno, bez pieczenia, na bazie jogur[…]

  • Sałatka o jakiej z pewnością nigdy w życiu nie słyszałaś/eś. Świeże i suszone pomidory, czerwone pomidorowe pesto, rukola, chrupiące pestki słonecznika i dyni. Ta sałatka to istny obłęd! Jeśli nie masz pomysłu na[…]

  • Rumsztyk jest to potrawa, którą prawidłowo przygotowuje się z polędwicy wołowej, ale można przygotować ją również z udźca, pręgi, ligawy czy też mieszanki dobrej jakości kawałków mięsa wołowego. Mięso cienko się k[…]

  • Syrniki to wywodzące się z kuchni rosyjskiej i bardzo popularne również na Ukrainie i Rosji placuszki na bazie białego sera, jajek i odrobiny mąki, podawane na słodko z kwaśną śmietaną, konfiturami lub świeżymi o[…]

  • Popcorn to pyszna przekąska z ziaren kukurydzy, które się praży w wysokiej temperaturze, po to aby “spuchły” i wyrzuciły z wnętrza miękką, chrupiącą, białkowo-skrobiową masę. W XIX w był on podawany w Ameryce[…]

  • Sałatka z papryki i buraków jest to idealna propozycja do słoików na zimę, ponieważ jest szybka i łatwa do zrobienia. Ponadto pasuje także na kanapki lub jako przekąska w ciągu dnia. Idealnie pasuje również d[…]

  • Pleśniak jest to ciasto, które składa się z ciasta kruchego, bezy, kakao i kwaskowatego dżemu np. z czarnej porzeczki, malin, wiśni lub powideł śliwkowych. W Polsce od lat cieszy się dużą popularnoś[…]

  • Ryba po grecku jest to klasyczna potrawa kuchni polskiej, która składa się głównie ze smażonych kawałków ryby lub filetów rybnych w sosie warzywnym. Podstawowymi składnikami takiego sosu są najczęściej tarta marche[…]

  • Sałatka a’la waldorf jest to pyszna i ciekawa sałatka owocowa połączona z orzechami włoskimi i majonezem. Tradycyjnie dodaje się także świeżego selera lub łodygi selera naciowego. Powstała w 1896 r. w Nowym Jorku.[…]

  • Sałatka łabędzi puch to danie kuchni ukraińskiej, które składa się z ziemniaków, kapusty pekińskiej, żółtego sera, piersi z kurczaka, jajek, marynowanej cebuli perłowej i majonezu. Ziemniaki można śmiało zastąp[…]

  • Umiejętne odżywianie się to jeden z kluczowych elementów zdrowego stylu życia. Jeśli chcesz podejść nowocześnie do tego tematu, zainteresuje Cię dieta pudełkowa, znana też jako catering dietetyczny. Dzięki niej[…]

  • Kogel mogel jest to pyszny deser z dzieciństwa, przekazywany z pokolenia na pokolenie. Podstawą są proste składniki takie jak dobrej jakości jajka kurze i cukier. Natomiast jeżeli chcemy nadać naszemu desero[…]

  • Sałatka cezar jest to bardzo popularna sałatka, która w tradycyjnej wersji zawiera głównie sałatę rzymską, grzanki, sos Worcestershire, czyli fermentowany sos o korzennym smaku i płynnej konsystencji oraz parmezan[…]

  • Jajko w koszulce jest to jajko gotowane bez skorupki w wodzie przez 3 min na wolnym ogniu, do momentu, aż białko się zetnie, a jednocześnie żółtko będzie płynne. Woda powinna być lekko osolona z dodatkiem octu. Pro[…]

  • Cordon bleu inaczej kotlet szwajcarski, to danie, które składa się z sera i szynki i owinięte jest sznyclem cielęcym. Zamiast cielęciny można użyć także mięsa z kurczaka lub schabu wieprzowego. Można śmiało stwi[…]

  • Załaduj więcej