Pociąg Do Kuchni
-
Pociąg Do Kuchni dodał(a) nowy wpis, Małe smażone rybki – girice albo gavun czyli ateryna 9 lat, 9 miesięcy temu
Małe smażone rybki – girice albo gavun czyli ateryna- na chrupko, panierowane tylko w mące i posolone, podawane z cząstkami cytryny. Większość z turystów odwiedzających kraje śródziemnomorskie, zwłaszcza Chorwację,[…]
-
Pociąg Do Kuchni dodał(a) nowy wpis, Twaróg domowy 9 lat, 9 miesięcy temu
Nie ma chyba lepszego białego sera niż twaróg domowy. Z prawdziwego mleka, bez chemii, wykonany własnoręcznie. Bardzo wilgotny, mleczny, delikatny. A do tego metoda przedstawiona tutaj jest bardzo prosta i szybka[…]
-
Pociąg Do Kuchni dodał(a) nowy wpis, Zupa bouillabaisse – marsylska zupa rybna 9 lat, 9 miesięcy temu
Zupa bouillabaisse – marsylska zupa rybna – jedna z najlepszych na świecie. Na tyle dobra, że resturacje w Marsylii zobowiązały się przestrzegać przepisu. Zupa bouillabaisse (wym. bujabez) opiera się na[…]
-
Pociąg Do Kuchni dodał(a) nowy wpis, Polędwiczki z kurczaka w panierce 9 lat, 9 miesięcy temu
Nie ma chyba prostszego dania niż polędwiczki z kurczaka w panierce (można także użyć filetów). Prawda jest taka, że to zwyczajne danie, dzięki cudownej panierce może stać się zupełnie niezwykłym daniem. Lekko[…]
-
Pociąg Do Kuchni dodał(a) nowy wpis, Kurczak panierowany po amerykańsku 9 lat, 9 miesięcy temu
Kurczak panierowany po amerykańsku czyli prawdziwy, chrupiący przysmak z południa USA. Southamerican buttermilk chicken to rasowa klasyka kuchni amerykańskiej. Soczysty, delikatny, kruchy, chrupiący. Kurczak[…]
-
Pociąg Do Kuchni dodał(a) nowy wpis, Makaron z sosem z kurka czerwonego 9 lat, 9 miesięcy temu
Makaron z sosem z kurka czerwonego czyli pasta e cocci – jedno z najbardziej włoskich dań, prosto z Neapolu czy Sorrento. Co prawda przekazaliśmy Wam już przepis na kurka pieczonego, ale opcja zrobienia z niego[…]
-
Pociąg Do Kuchni dodał(a) nowy wpis, Pasta rybna z makreli 9 lat, 9 miesięcy temu
Pasta rybna z makreli. Czy może być coś prostszego? Świetna na śniadanie i kolację, a także przekąskę. Zwłaszcza z ciepłym pieczywem. Jednak ta pasta rybna z makreli nie ma nic wspólnego z gotowymi, sklepowymi[…]
-
Pociąg Do Kuchni dodał(a) nowy wpis, Zupa krem z pieczonych buraków 9 lat, 9 miesięcy temu
Zupa krem z pieczonych buraków jest naprawdę niezwykła. Bardzo lekka, kremowa, w smaku nie przypomina barszczu, za to wręcz oszałamia kolorem. Delikatnie słodka od jabłek, lekko kwaskowa od balsamico, aromatyczna[…]
-
Pociąg Do Kuchni dodał(a) nowy wpis, Grillowane krewetki na ostro 9 lat, 9 miesięcy temu
Grillowane krewetki na ostro (ale nie tylko, marynatę można modyfikować), to świetna przekąska na letniego grilla, ale także na rozgrzewającą przekąskę zimą. Można je przygotować nie tylko latem na grillu (na[…]
-
Pociąg Do Kuchni dodał(a) nowy wpis, Confit z kaczki 9 lat, 9 miesięcy temu
Confit z kaczki to tradycyjny francuski sposób przygotowania kaczych nóżek, choć można w ten sposób przygotować także piersi kaczki, a nawet całą kaczkę. Confit, choć brzmi niezwykle elegancko, to tak naprawdę[…]
-
Pociąg Do Kuchni dodał(a) nowy wpis, Sałatka z matiasów z jajkiem i majonezem 9 lat, 9 miesięcy temu
Sałatka z matiasów z jajkiem i majonezem z dodatkiem jabłka i ogórków kiszonych to jedna z ciekawych kompozycji matiasowych. Szybka, bardzo wyraźna w smaku. My nie mogliśmy przestać jej jeść 🙂 Lekko słona,[…]
-
Pociąg Do Kuchni dodał(a) nowy wpis, Kanapka z wołowiną warstwowa 9 lat, 9 miesięcy temu
Chyba nie ma bardziej amerykańskiego przysmaku niż kanapka z wołowiną (no ok, kilka jeszcze innych by się znalazło 🙂 ). Niektórzy mówią, że jest trudna, wymagająca. Wcale tak nie jest! Owszem, dobrze zrobiona[…]
-
Pociąg Do Kuchni dodał(a) nowy wpis, Kurek czerwony pieczony w cytrynie 9 lat, 9 miesięcy temu
Kurek czerwony pieczony w cytrynie jest niezwykle delikatny. Ryba kurek czerwony nie jest bardzo popularna, ale coraz częściej można ją znaleźć w naszych sklepach – i całe szczęście. Jest bardzo smaczna –[…]
-
Pociąg Do Kuchni dodał(a) nowy wpis, Pączki – delikatne i puszyste 9 lat, 10 miesięcy temu
Pączki. Pączki z różą. Pączki z marmoladą. Pączki z konfiturą. Pączki z budyniem. Pączki z… no właśnie – z czym lubicie? Ja najbardziej lubie te lekkie, puszyste, z konfiturą, które jeszcze następnego dnia po[…]
-
Pociąg Do Kuchni dodał(a) nowy wpis, Skrzydełka po tajsku w miso, imbirze i grejpfrucie 9 lat, 10 miesięcy temu
Obłędne! To pierwsze, co przychodzi mi na myśl. Skrzydełka po tajsku pieczone w marynacie na bazie pasty miso, świeżego imbiru i soku z grejpfruta (można zamienić na cytrynę) są słonawe, słodkawe, fajnie „klejące”,[…]
-
Pociąg Do Kuchni dodał(a) nowy wpis, Żabie udka po francusku 9 lat, 10 miesięcy temu
Żabie udka po francusku wydają się z nazwy daniem straszliwie skomplikowanym i wykwintnym. Otóż jest zupełnie inaczej! Po pierwsze, są bardzo proste do zrobienia, a po drugie mimo, że są kanonem przystawek[…]
-
Pociąg Do Kuchni dodał(a) nowy wpis, Krem sułtański 9 lat, 10 miesięcy temu
Krem sułtański. Dla mojego pokolenia jeden z kultowych deserów PRL-u. Prosty, bardzo szybki, mega słodki, powrót do smaków dzieciństwa, kiedy szczytem marzeń był blok lubuski albo czekoladopodobny. Bita śmietana,[…]
-
Pociąg Do Kuchni dodał(a) nowy wpis, Galaretka z szampana z malinami 9 lat, 11 miesięcy temu
Galaretka z szampana to fantastyczne połączenie deseru z napojem alkoholowym. Szampańska galaretka to opcja nie tylko karnawałowa, ale doskonała odmiana na każde przyjęcie. Poza tym świetnie ochłodzi nas także przy[…]
-
Pociąg Do Kuchni dodał(a) nowy wpis, Sernik z truflą czekoladową 9 lat, 11 miesięcy temu
Niesamowity sernik z truflą czekoladową. Kremowy, wręcz satynowy. Smakuje, jak milion dolarów i jakby przygotowanie go trwało kilkanaście godzin, a tak naprawdę jest jednym z prostszych serników. Warstwa serowa[…]
-
Pociąg Do Kuchni dodał(a) nowy wpis, Potrawka z kurczaka w białym sosie 10 lat temu
Potrawka z kurczaka w białym sosie, z ryżem, z gotowaną marchewką z groszkiem… czy ktoś jej nie jadł w dzieciństwie? Mięciutkie mięso, delikatny sos, słodka marchewka. Prawdziwe comfort food w najlepszym[…]
- Załaduj więcej