Pociąg Do Kuchni
-
Pociąg Do Kuchni dodał(a) nowy wpis, Policzki wieprzowe duszone w pomidorach i winie 10 lat temu
Policzki wieprzowe duszone (tutaj w pomidorach i winie) – wciąż dość rzadkie danie na naszych stołach. A szkoda. Mięso jest niezwykle kruche, delikatne, wilgotne. Dobrze przyrządzone wręcz rozpływa się w ustach.[…]
-
Pociąg Do Kuchni dodał(a) nowy wpis, Racuchy drożdżowe 10 lat temu
Racuchy drożdżowe. Z jabłkami. Albo konfiturami – z malin, porzeczek, jagód. Racuchy z samym cukrem pudrem. Albo takie, które zawsze kojarzą mi się z najlepszymi wakacjami dzieciństwa – z jagodami i bitą śmietaną,[…]
-
Pociąg Do Kuchni dodał(a) nowy wpis, Placki ziemniaczane 10 lat temu
Placki ziemniaczane. U nas w Poznaniu mówimy na nie plędze. Proste, szybkie, sycące. Mogą być wytrawne, z cebulką, sosem myśliwskim, cygańskim, pomidorowym, albo z kiełbaski (taki lubimy najbardziej). Albo na[…]
-
Pociąg Do Kuchni dodał(a) nowy wpis, Gniazdka spaghetti z mozzarellą 10 lat temu
Uwielbiacie spaghetti? Cudowny makaron al dente, niesamowity sos z pomidorów (zapomnijcie o tym z paczki), genialnie roztopiona mozzarella, akcent oliwek. Kawałek Włoch na Waszym stole. Gniazdka spaghetti z[…]
-
Pociąg Do Kuchni dodał(a) nowy wpis, Zupa tajska z krewetkami 10 lat temu
Zupa tajska z krewetkami to klasyka kuchni tajskiej. Niezwykła, rozgrzewająca. Lekko pikantna (stopień możecie dopasować sami), słodkawa od mleka kokosowego, lekko orzechowa od curry. Aromatyczna, kolorowa. Nie da[…]
-
Pociąg Do Kuchni dodał(a) nowy wpis, Pieczeń rzymska 10 lat temu
Pieczeń rzymska to pieczone mielone mięso – możecie wybrać Wasze ulubione. Można ją przygotować nie tylko na Wielkanoc (na ten czas bardziej proponuję pasztet), ale jako codzienne danie – obiadowe, przekąskę,[…]
-
Pociąg Do Kuchni dodał(a) nowy wpis, Limoncello – likier cytrynowy 10 lat, 1 miesiąc temu
Limoncello – likier cytrynowy z Włoch. Najlepszy jest z cytryn z upraw ekologicznych, ale nie martwicie się – ze zwykłych cytryn też można go zrobić. Jest bardzo prosty w wykonaniu i gotowy dość szybko, jak na[…]
-
Pociąg Do Kuchni dodał(a) nowy wpis, Clam chowder – gulasz z małży z Nowej Anglii 10 lat, 1 miesiąc temu
Clam chowder – gulasz z małż z Nowej Anglii to prawdziwa klasyka amerykańskiej kuchnii. Clam chowder ma jeszcze kilka odmian (nowojorski, z Rhode Island), ale to właśnie ten z Nowej Anglii uważany jest za[…]
-
Pociąg Do Kuchni dodał(a) nowy wpis, Prawdziwe domowe burgery 10 lat, 1 miesiąc temu
Lubicie czasem zgrzeszyć fast-foodem? A potem średnio się czujecie? Mamy alternatywę! 😉 Pyszne, prawdziwe domowe burgery. Z mięsa wiadomego pochodzenia, niesmażonego na starym tłuszczu, ze starannie dobranymi[…]
-
Pociąg Do Kuchni dodał(a) nowy wpis, Sałata z gruszek i fig z sosem z sera pleśniowego 10 lat, 1 miesiąc temu
Sałata z gruszek i fig z sosem z sera pleśniowego połączona z orzechami to prawdziwa symfonia i zarazem klasyka smaku. Pomijamy już fakt, że to prawdziwy afrodyzjak 🙂 Chrupka, słodkawa gruszka, delikatna kremowa[…]
-
Pociąg Do Kuchni dodał(a) nowy wpis, Kurczak w pomarańczowo-miodowej marynacie 10 lat, 1 miesiąc temu
Kurczak w pomarańczowo-miodowej marynacie łączy niezwykłe słodko-kwaśne smaki, ale nie idzie w klimaty azjatyckie. Jeśli nie przepadacie za kuchnią Dalekiego Wschodu, ale chcecie połączyć właśnie te dwa smaki, to[…]
-
Pociąg Do Kuchni dodał(a) nowy wpis, Pierś kaczki marynowana w imbirze i pomarańczach 10 lat, 1 miesiąc temu
Pierś z kaczki marynowana w imbirze i pomarańczach z dodatkiem sosu sojowego i rybnego z sezamem to klasyka kuchni azjatyckiej. Aromatyczna, soczysta, rozpływa się w ustach. My podajemy ją na naszym ostatnim[…]
-
Pociąg Do Kuchni dodał(a) nowy wpis, Sałatka ryżowa mozaika 10 lat, 1 miesiąc temu
Sałatka ryżowa mozaika – bardzo efektowna, kolorowa, wieloskładnikowa, z uzupełniającymi się różnymi smakami. U nas na stole, mimo, że bliscy znają ją już doskonale, nadal wywołuje efekt „wow”. Składniki proste,[…]
-
Pociąg Do Kuchni dodał(a) nowy wpis, Sałatka krabowa z grejpfrutem 10 lat, 1 miesiąc temu
Sałatka krabowa z grejpfrutem, a tak naprawdę oczywiście z paluszków krabowych, no chyba, że macie dostęp do prawdziwego mięsa krabowego – wtedy nawet nie się zastanawiajacie i zmieniajcie składnik 🙂 Sałatka jest[…]
-
Pociąg Do Kuchni dodał(a) nowy wpis, Szarlotka ucierana na maślance 10 lat, 1 miesiąc temu
Szarlotka to chyba jedno z najpopularniejszych ciast. U mnie co prawda najczęściej występuje w formie kruchej bądź półkruchej tarty, ale poproszona zostałam o skompilowanie przepisu na prawdziwą ucieraną szarlotkę,[…]
-
Pociąg Do Kuchni dodał(a) nowy wpis, Gołąbki z sosem pomidorowym 10 lat, 1 miesiąc temu
Gołąbki z sosem pomidorowym to chyba jedno z najpopularniejszych dań w Polsce. Ale ile kucharek, tyle wersji. Z białą albo włoską kapustą, bardziej i mniej mięsne, gotowane i zapiekane, z sosem ledwo pomarańczowym[…]
-
Pociąg Do Kuchni dodał(a) nowy wpis, Małże duszone w winie – moules marinieres 10 lat, 1 miesiąc temu
Małże duszone w winie – moules marinieres to klasyka kuchni francuskiej. Cudownie aromatyczne, podawane z bagietką, z niesamowitym sosem własnym. Bardzo proste i szybkie do wykonania. Nieprzekombinowane, „a must[…]
-
Pociąg Do Kuchni dodał(a) nowy wpis, Zupa gulaszowa węgierska 10 lat, 2 miesiące temu
Prawdziwa zupa gulaszowa węgierska. Przepis przywieziony z ósmej (wg TripAdvisora) najlepszej restauracji w Budapeszcie. Lekko pikantna (ale ust nie wypala), aromatyczna, mimo, że ze sporą ilością mięsa – lekka (my[…]
-
Pociąg Do Kuchni dodał(a) nowy wpis, Spaghetti puttanesca 10 lat, 2 miesiące temu
Spaghetti puttanesca to jeden z klasyczny włoskich przepisów na makaron, czyli pastę. Aromatyczny pomidorowy sos, z kaparami, anchois i oliwkami, gęsto opatulający makaron. Do dziś nie wiadomo, czy spaghetti[…]
-
Pociąg Do Kuchni dodał(a) nowy wpis, Ciasto drożdżowe ze śliwkami 10 lat, 3 miesiące temu
Placek drożdżowy ze śliwkami to jeden z moich ulubionych. Ciasto drożdżowe ze śliwkami- lekkie, ale wilgotne, nie przesuszone i nieprzerośnięte, ekstremalnie chrupka kruszonka pachnąca masłem. I dojrzałe śliwki. To[…]
- Załaduj więcej