ola-w-kuchni

  • Zielona, brokułowa zupa z dodatkiem prażonego słonecznika i jajka to moja propozycja na sycącą zupę.Porcja dla 4 osóbCzas przygotowania: 45 minSkładniki:2 ząbki czosnku,2 małe ziemniaki,0,5 cebuli,60 g marchwi,50 g[…]

  • Zapach drożdżowego ciasta unoszący się w kuchni pamiętam od dzieciństwa. Zaczęło się u babci na wsi, kiedy na nasz przyjazd piekła pyszną, puszystą drożdżową bułkę. Na początku bałam się wyrabiać ciasto drożdżowe.[…]

  • Mając w lodówce jogurt naturalny postanowiłam zmiksować go z bananem i gruszką. Dodałam do niego łyżeczkę gorzkiego kakao. Wyszedł pyszny, kakaowy koktajl.Porcja dla 1 osobySkładniki:1 dojrzały banan,1 gruszka,4[…]

  • Małe chrupiące mini pizze. Posmarowane sosem pomidorowym z czosnkiem i bazylią. Zapiekane z dodatkami, które aktualnie macie w lodówce. Ja użyłam tarty ser i pieczarki. Idealne na imprezę lub obiad.Składniki: Na[…]

  • Mając dużo wolnego czasu ekperymentuję w kuchni. Coraz częściej jem na śniadanie owsianki gotowane, dlatego dziś postanowiłam dla odmiany zrobić pieczoną. Z dodatkiem gruszki, pomarańczy oraz jeżyn. Banan zastąpił[…]

  • Zima trwa w najlepsze. Pomimo iż mróz odpuścił, śnieg nadal leży . Trwa sezon na przeziębienia, dlatego warto robić rozgrzewające zupy. Jeśli w zamrażalniku lub piwnicy macie resztki dyni to koniecznie zróbcie z[…]

  • Kęski z dorsza podane z frytkami i lekką sałatką z rukoli i pomidorów suszonych. Pomysł na piątkowy obiad lub przekąskę.Składniki:500 g filetów z dorsza,pieprz, sól,sok z połowy cytryny,1/2 łyżeczki mielonej[…]

  • Kolejne muffiny na słono – tym razem z boczkiem i jarmużem. Jako zamiennik kanapek do szkoły lub pracy.Składniki:6 plasterków boczku,2 łyżeczki oleju,375 g mąki pszennej,2 łyżeczki proszku do pieczenia,szczypta[…]

  • Ugotowana kasza jaglana, zmiksowana na kremowy mus z dodatkiem szczypty cynamonu i sokiem pomarańczowym. Tak oto powstał pyszny jaglany krem, do którego dodałam karmelizowaną marchewkę. Nieco pracochłonne, ale[…]

  • Już od miesiąca razem z 15 blogerkami kulinarnymi postanowiłyśmy zebrać najsmaczniejsze świąteczne przepisy w jednym miejscu. Tak o to powstał wspaniały e-book, dzięki któremu myślenie o świątecznych wypiekach[…]

  • Zapach przyprawy korzennej roznoszący się w całej kuchni zwiastuje pierniczki,lecz nie dziś. Pyszne, pachnące i puszyste muffiny piernikowe to zapowiedź zbliżających się świąt. Nie zawsze każdy ma czas aby upiec[…]

  • ” Z moim kuchennym pomocnikiem zmiksuję guacamole”Guacamole to pyszna zielona pasta, a raczej masło z awokado. Można je nazwać bezmlecznym masełkiem, ponieważ aż 30% miąższu stanowi zdrowy i łatwo przyswajalny[…]

  • Gołąbki to pyszne, lecz bardzo pracochłonne danie. Samo gotowanie kapusty zajmuje mnóstwo czasu i dochodzi do tego gotowanie mięsa oraz ryżu. Dlatego te osoby, które uwielbiają gołąbki i nie mają zbyt dużo czasu […]

  • Batat to warzywo wszechstronne. Można z niego zrobić frytki, zupę. a także słodkie muffinki. Miękkie, aromatyczne dzięki dodatkowi cynamonu i imbiru. Jeśli w waszej lodówce znajduje się kawałek batata i nie,[…]

  • Niedzielne śniadanie kojarzy mi się z chrupiącymi grzankami z jajkiem. Świeże, pokrojone bułki maczane w masie z jajek i mleka, doprawione pieprzem i solą, a następnie usmażone. Chrupiące, miękkie w środku.[…]

  • Kasza jaglana ma delikatny smak i świetnie komponuje się ze słodkimi buraczkami, delikatnym filetem z indyka oraz jarmużem. Dla równowagi kolorów dodałam fioletowy jarmuż. To danie sprawdzi się jako obiad oraz[…]

  • Słodki burak, kwaśna pomarańcza, marchewka i jabłko. Oto składniki świeżo wyciskanego i bardzo smacznego soku. Burak jest warzywem, które można wykorzystać zarówno do sałatek, obiadu czy w tym przypadku do picia.[…]

  • Moim ulubionym dodatkiem do obiadu jest surówka. Kapusta pekińska, starta słodka marchewka i kwaśne jabłko to główne składniki wielu surówek. Dlatego dziś postanowiłam ją wzbogacić o świeżego ananasa, słonecznik,[…]

  • Kaloryczny krem z mascarpone i śmietanką kremówką, słodkie gruszki, kwaśne jeżyny i cynamon. Tą tartę przygotowałam na urodzinowy wieczór z przyjaciółkami. Jeśli macie jesienną chandrę koniecznie upieczcie taką[…]

  • Pigwa nazywana jest polską cytryną, a to ze względu na zawartość w niej witaminy C. Dzięki tej witaminie wzmacnia odporność. Ponadto zawiera pektyny, które cechują się właściwościami żelującymi. Pigwa jest owocem,[…]

  • Załaduj więcej