Monika Piekarska
-
Monika Piekarska dodał(a) nowy wpis, Omlet z bokułem 7 lat, 2 miesiące temu
Na śniadanie lub kolację polecam omlet na bogato. Z kawałkami brokuła, fetą i pomidorkami. Same pyszności :)składniki:3 jajka2 łyżki mleka200 g różyczek brokuła1 łyżka masłasól,pieprz40 g fety5-6 pomidorków[…]
-
Monika Piekarska dodał(a) nowy wpis, Kociołek warzywny z mięsem mielonym 7 lat, 2 miesiące temu
Namieliłam ostatnio mięsa. Zrobiłam kotlety i zaczęłam swoją przygodę z szynkowarem o czym niebawem napiszę. Zostało mi trochę zmielonej łopatki i szynki więc trzeba było to wykorzystać. Do mięsa dorzuciłam sporo[…]
-
Monika Piekarska dodał(a) nowy wpis, Bananowe risotto 7 lat, 2 miesiące temu
Risotto robiłam niedawno po raz pierwszy, składniki:3/4 szklanki ryżu do risottook 3 szklanek mleka1/3 szklanki wody1 łyżka masła2 duże bananysok z cytryny lub limonki do skropienia bananów2 łyżki cukru waniliowego<br[…]
-
Monika Piekarska dodał(a) nowy wpis, Zupa grzybowa ze świeżych grzybów z ziemniakami 7 lat, 2 miesiące temu
Po dwóch sezonach bez grzybów wreszcie się doczekałam. W końcu są grzybki i mogę nacieszyć się ich smakiem. Od razu zrobiłam zupę grzybową. W zupce wylądowały rózże grzybki-prawdziwki, podgrzybki i koźlaki.<br[…]
-
Monika Piekarska dodał(a) nowy wpis, Kostka kawowo-malinowa 7 lat, 2 miesiące temu
Proste ciasto łączące dwa smaki-kawę i maliny. Masa kawowa jest z sera natomiast malinowa ze śmietanki z dodatkiem galaretki malinowej i malin. Przepis bierze udział w akcji „Zachowaj smak wakacji z Victorinox”[…]
-
Monika Piekarska dodał(a) nowy wpis, Zupa krem z brokuła i kalafiora 7 lat, 2 miesiące temu
Bardzo lubimy brokuła i kalafiora więc oba te warzywa wylądowały w garnku i powstała pyszna zupka krem. Do zupy podałam ulubione grzanki.składniki:1 średni brokuł (ok 600 g)1 mały kalafior (ok 600 g) 1, 5 l bulionu<br[…]
-
Monika Piekarska dodał(a) nowy wpis, Cukinia faszerowana brokułem i serami 7 lat, 2 miesiące temu
Kolejna wersja faszerowanej cukinii, bez mięsa. Łódeczki wypełniłam brokułem i różnymi serami, które miałam pod ręką. Polecam bo bardzo smaczne.składniki:2 średnie cukinie po ok 600 g1 brokuł ( ok 400 g gotowych[…]
-
Monika Piekarska dodał(a) nowy wpis, Sałatka z gillowanych warzyw z kuskusem 7 lat, 2 miesiące temu
Pyszna sałatka pełna warzyw. Świetnie smakuje sama ale również może być dodatkiem do obiadu czy do grilla. Można też do sałatki dodać grillowaną lub smażoną pierś z kurczaka czy indyka. Z podanych składników[…]
-
Monika Piekarska dodał(a) nowy wpis, Cukinia w cieście piwnym 7 lat, 2 miesiące temu
Cukinia w cieście piwnym to pyszna przekąska, smaczna na ciepło jak i na zimno. Cukinię można doprawić ulubionymi przyprawami, ja wybrałam czubrycę zieloną. Do cukinii podałam sos keczupowo-jogurtowy. Do[…]
-
Monika Piekarska dodał(a) nowy wpis, Naleśniki orkiszowe z serem i borówkami 7 lat, 2 miesiące temu
Była składniki:naleśniki3 szklanki mąki orkiszowej2 szklanki mleka1 szklanka wody, może być gazowana1 łyżka śmietany 18%2-3 łyżki cukru waniliowego2 łyżki oleju1 jajkoszczypta soli4-6 kostek czekolady, gorzkiej lub[…]
-
Monika Piekarska dodał(a) nowy wpis, Gęsta zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów 7 lat, 2 miesiące temu
O tej porze roku króluje u nas pomidorowa. Na polu pełno przepysznych pomidorów więc żal nie korzystać z tych dobroci. Na blogu jest już kilka przepisów na pomidorową ale polecam kolejną. Zupa jest pyszna i gęsta[…]
-
Monika Piekarska dodał(a) nowy wpis, Pizza orkiszowa z brokułem i serami 7 lat, 2 miesiące temu
Naszła nas ochota na pizzę bo dawno już jej nie było. Miałam akurat brokuła więc wylądował na pizzy w towarzystwie serów. Ciasto zrobiłam wyjątkowo z mąki orkiszowej. Robiłam ze swoich sprawdzonych proporcji, nieco[…]
-
Monika Piekarska dodał(a) nowy wpis, Kotlety mielone z brokułem 7 lat, 2 miesiące temu
Nasz ulubiony brokuł trafił do kotletów mielonych. Mięsne kotleciki z dodatkiem brokuła są proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Można podawać z różnymi dodatkami, na ciepło i na zimno.składniki:500 g mięsa[…]
-
Monika Piekarska dodał(a) nowy wpis, Bakłażany zapiekane z pomidorami i mozzarellą 7 lat, 3 miesiące temu
Bakłażany nadziane pomidorami i mozzarellą ciekawie prezentują się w postaci kolorowego wachlarza. Można je podać jako dodatek np. do pieczonego kurczaka czy kotleta lub po prostu same bo są bardzo sycące.<br[…]
-
Monika Piekarska dodał(a) nowy wpis, Grillowany camembert z brzoskwiniami na rukoli 7 lat, 3 miesiące temu
Pyszny rozpływający się camembert w towarzystwie słodkich brzoskwiń i rukoli. Po prostu prawdziwa uczta. Serek i brzoskwinie można grillować na tradycyjnym grillu lub patelni grillowej.składniki:2 serki camembert<br[…]
-
Monika Piekarska dodał(a) nowy wpis, Lody jeżynowe 7 lat, 3 miesiące temu
W tym roku jeżynka mi obrodziła i upały jej nie przysuszyły. Można było pojeść i na lody nawet starczyło. Polecam lody jeżynowe, są pyszne kremowe i w pięknym kolorze.składniki:600 g jeżyn1 puszka mleka[…]
-
Monika Piekarska dodał(a) nowy wpis, Mini caprese na rukoli 7 lat, 3 miesiące temu
Pyszna i znana sałatka w wersji mini. Wykorzystałam małe pomidorki jakie miałam pod ręką, w różnych kształtach i kolorach. Do tego małe kuleczki mozzarelli i nawet bazylia z maleńkimi listkami. Pomidorki i bazylia[…]
-
Monika Piekarska dodał(a) nowy wpis, Zupa cukiniowa 7 lat, 3 miesiące temu
Pyszna kolorowa zupa z cukinią w roli głównej. Aby zupa ładniej się prezentowałam dałam żółtą i zieloną. Cukinię dorzucamy na sam koniec gotowania aby się nie rozpadła tylko zachowała swój kształt.składniki:1 kg[…]
-
Monika Piekarska dodał(a) nowy wpis, Najprostsze szaszłyki – z kiełbasy i warzyw 7 lat, 3 miesiące temu
Szaszłyki z kiełbasą to najprostsze szaszłyki jakie mogą być. Razem z kiełbasą na patyczki można nadziać ulubione warzywa. Im więcej ich damy i w różnych kolorach tym apetyczniej będą prezentowały się nasze[…]
-
Monika Piekarska dodał(a) nowy wpis, Biszkopt z pianką i musem śliwkowym 7 lat, 3 miesiące temu
Dostałam sporo mocno dojrzałych letnich śliwek. Śliwki te miały fioletowo-wiśniową skórkę a w środku były żółte, w smaku bardzo przypominały brzoskwinie. Część przerobiłam na dżem a część przerobiłam na mus i[…]
- Załaduj więcej