Milion Smaków
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Dżem z rabarbaru z ouzo 10 lat, 7 miesięcy temu
Rabarbar ma smak nieco kwaśny i według mnie dlatego może być podstawą pysznego dżemu. Do tego rabarbar jest doskonałym źródłem błonnika, witamin A, C i E, kwasu foliowego, potasu, wapnia, fosforu oraz magnezu.
Tak[…] -
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Kark z jelenia duszony w winie 10 lat, 7 miesięcy temu
Jeżeli szukacie czegoś wyjątkowego, czym zachwycicie swoich gości wybierzcie dziczyznę. Ja od czasu do czasu przygotowuję swoją ulubioną dziczyznę po myśliwsku (przepis oczywiście znajdziecie na blogu). Tym razem[…]
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Tartletki z szynką i jajkiem 10 lat, 7 miesięcy temu
Pomysł na te tartletki przyszedł mi do głowy kiedy spodziewałem się gości i chciałem zrobić jakąś prostą przekąskę. Wybór padł na wersję słoną i z mięsem.
W domu były jeszcze nieużywane silikonowe formy na[…] -
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Kwiaty bzu lilak w cieście 10 lat, 7 miesięcy temu
Wszyscy wiemy o tym, że wiele z polskich kwiatów jest jadalnych. Mimo to dość rzadko pojawiają się w naszej kuchni. Szkoda, bo można z nich skomponować dania, które mają wyjątkowy i niepowtarzalny smak.
Ostatnio w[…] -
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Sałatka z jajka i szparagów 10 lat, 7 miesięcy temu
Prawdziwa wiosna na talerzu! Świeżutkie zielone szparagi, rzodkiewka, sałata… Całość posypana sezamem i skropiona dressingiem na bazie oliwy i octu winnego. Prosta do przygotowania i bardzo smaczna.
[…] -
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Polędwica z dorsza pieczona z pieprzem cytrynowym w folii 10 lat, 7 miesięcy temu
Bardzo szybki, prosty i niezwykle smaczny przepis. W zasadzie do przygotowania smacznego dania z dorsza wystarczy tylko jedna przyprawa, która łączy w sobie kilka ciekawych smaków, oraz niecała godzina[…]
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Cytrusowa sałatka z krewetkami 10 lat, 7 miesięcy temu
Orzeźwiające połączenie smaku pomarańczy z bazą z rukoli i krewetkami. Sałatka, która w sam raz sprawdza się jako lunch podczas zajętego dnia.
Można ją śmiało przygotować w 20 minut rano, więc będzie idealnie[…] -
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Pizza razowa z szynką i brokułami 10 lat, 7 miesięcy temu
Uwielbiam pizze, zwłaszcza te przygotowywane w domu na pełnoziarnistym cieście. To pyszne, włoskie danie możecie z powodzeniem wykorzystać jako bazę do przemycenia zdrowych warzyw do swojego jadłospisu – jeżeli[…]
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Vol-au-vent z serem brie i orzechami włoskimi 10 lat, 7 miesięcy temu
Vol-au-vent to klasyczne danie kuchni francuskiej, które powstaje z nałożenia na siebie kilku krążków ciasta francuskiego tworzących mały kubeczek czy komin, który można wypełnić dowolnym nadzieniem. Nazwa[…]
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Tortille z pikantnym nadzieniem z fasoli i kukurydzy 10 lat, 7 miesięcy temu
Tortille z nadzieniem meksykańskim z tajskim sosem, czyli połączenie kultur z dwóch różnych stron świata. W zasadzie jeśli nie lubicie ostrych potraw, to sos można pominąć i danie będzie pasowało do kuchni[…]
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Wiosenna surówka z sosem miodowo – musztardowym 10 lat, 7 miesięcy temu
Surówka, która jest symbolem wiosny. Świeże warzywa, które pojawiają się o tej porze roku i których brakowało nam przez całą zimę oraz delikatny słodko-ostry sos, który podkreśla ich smak. Świetnie się sprawdza[…]
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Sos serowo – szczypiorkowy 10 lat, 7 miesięcy temu
Sos, który u mnie w kuchni zawitał pierwszy raz do steku filet mignon jako uzupełnienie lekko słodkiego smaku mięsa.
Sprawdził się lepiej niż się spodziewałem. Klasyczny sos jogurtowo-majonezowy ze świeżym[…] -
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Kotleciki jajeczne z pieczarkami 10 lat, 7 miesięcy temu
Czy pyszne obiadowe kotleciki muszą być mięsne? Niekoniecznie. Oprócz coraz bardziej popularnych sojowych, warto również pokombinować z innymi składnikami – na przykład jajkami. Ugotowane jajka łączymy z[…]
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Pieczony bażant nadziewany wątróbką i wołowiną 10 lat, 7 miesięcy temu
Bażant mimo, że jest jednym z największych polnych ptaków Europy jest dość mały. Dorosła sztuka waży niewiele więcej niż kilogram. Z tego powodu najlepiej przyrządzić go w wersji nadziewanej, żeby daniem mogły[…]
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Kurczak z kuskusem i warzywami po grecku 10 lat, 7 miesięcy temu
Grecka kuchnia kojarzy mi się z latem i powolnym delektowaniem się kolorowymi, warzywnymi daniami w promieniach słońca. To danie idealnie wpasowuje się w klimat ciesząc oko feerią kolorów.
Piersi z kurczaka[…] -
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Stek z polędwicy wołowej na pieczonych szparagach 10 lat, 7 miesięcy temu
Pyszny soczysty stek z polędwicy wołowej w wersji średnio wysmażonej a jako dopełnienie upieczone na chrupiąco szparagi i mieszanka świezych warzyw z truflowym sosem balsamicznym.
Całość tworzy wyjątkowo smacze[…] -
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Muffinki z karmelizowanymi bananami 10 lat, 7 miesięcy temu
Wszelkie rodzaje muffinek to dobra propozycja nie tylko na smaczny podwieczorek ale również słodkie śniadanie czy przekąska do pracy. W tych muffinkach wyraźnie wyczujecie czekoladową nutę – dzięki dodaniu białej,[…]
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Tagliatelle z pomidorami i oliwkami 10 lat, 7 miesięcy temu
Bardzo prosty i szybki przepis na pyszny makaron. To przykład tego, że z zaledwie kilku składników można zrobić smaczny obiad, lunch czy kolację.
Połączenie niczym nie zaskakuje, bo oliwa, czosnek, pomidory i[…] -
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Potrawka z muflona 10 lat, 7 miesięcy temu
Dania z muflona nie goszczą często na naszych stołach a mięso jest trudne do kupienia nawet w sklepach myśliwskich i specjalizujących się w dziczyźnie.
Smakuje podobnie do baraniny i nic dziwnego bo muflon jest[…] -
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Krem z zielonych szparagów 10 lat, 8 miesięcy temu
Bardzo delikatny krem z zielonych szparagów, bez dodatku innych warzyw. Porywający smak i interesujący kolor – żywy zielony z ciemniejszymi odcieniami.
Idealnie komponuje się z grzankami i dodatkiem sera[…] - Załaduj więcej