Milion Smaków
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Prosty kotlet serowy 10 lat, 2 miesiące temu
Kolejne z dań, które pamiętam z dzieciństwa i o którym zapomniałem później na lata. Co prawda nie jadałem go w domu, ale obowiązkowo trafiało się na koloniach i obozach w czasie wakacji. Później przypomniałem sobie[…]
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Pieczone pierogi z dynią i miętą 10 lat, 2 miesiące temu
Uwielbiam pierogi – prawie we wszystkich postaciach i z dowolnym nadzieniem. Tym razem wybór padł na pieczone z nadzieniem z dyni, sera typu rokpol i świeżej mięty.
Połączenie wyjątkowo dobre już jako idea okazało[…] -
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Ostry żółty sos chilli 10 lat, 2 miesiące temu
Żółty i prosty. Ten sos to podstawowy ostry sos prawie z samych papryk, który świetnie nadaje się do wzmacniania smaku kanapek, obiadów, a nawet innych sosów.
Jest dość wydajny, dlatego nie trzeba robić go dużo. Z[…] -
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Pierś kurczaka w sezamie 10 lat, 2 miesiące temu
Pierś kurczaka to mięso lekkie i delikatne dlatego warto włączyć je do swojego jadłospisu, zwłaszcza jeżeli macie dostęp do mięsa z ekologicznej produkcji lub od znajomego rolnika. Żeby nie było nudno smażone[…]
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Jaglanka z jabłkiem i cynamonem 10 lat, 2 miesiące temu
Jaglanka często zastępuje owsiankę na moim stole w porze śniadania. Jest dobrą alternatywą i tak samo jak owsianka jest dobrą bazą do owocowego śniadania.
Dziś klasyka – jabłko z delikatną nutą cynamonu z[…] -
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Bogate w witaminę C smoothie ananas – mango 10 lat, 2 miesiące temu
Warto pamiętać o witaminie C. A jeśli już o niej pamiętamy to lepiej przyswajalna jest ze świeżych owoców i warzyw niż z tabletek, które w Polsce są tak popularne, zwłaszcza w okresach przeziębień.
Mango i ananas[…] -
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Rydze z ziemniakami 10 lat, 3 miesiące temu
Uwielbiam rydze, tak więc korzystając z krótkiego sezonu kiedy można je znaleźć w lesie lub kupić staram się zrobić z nich jak najwięcej różnych dań (lub parę razy kilka sprawdzonych).
Większość dań z rydzy, które[…] -
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Winny sos kurkowo-szczypiorkowy 10 lat, 3 miesiące temu
Sosy grzybowe są świetnie do makaronów, ryżu, ale przede wszystkim stanowią doskonały dodatek do dobrych mięs.
W sezonie na kurki, ten sos naprawdę warto wypróbować w swojej kuchni. Ma dominujący smak kurek,[…] -
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Pieczony patison nadziewany serem kozim i mięsem 10 lat, 3 miesiące temu
W sezonie na dynie nie warto zapominać o patisonie. Można z niego zrobić wiele różnych dań, ale ze względu na swoją twardą skórkę i wielkość świetnie nadaje się do nadziewania.
W zależności od wielkości patisona[…] -
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Podgrzybki w occie 10 lat, 3 miesiące temu
Klasyka polskiej kuchni. Grzybki marynowane w occie pojawiały się na polskich stołach obowiązkowo na wszystkich świętach, imieninach i innych uroczystościach. Idealne do zimnej wódeczki i do przegryzania między[…]
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Szakszuka z chorizo i fasolą 10 lat, 3 miesiące temu
Szakszuka to danie kuchni tunezyjskiej, którego nazwa w dosłownym tłumaczeniu znaczy wielki bałagan. Nazwa dobrze opisuje to danie, które oryginalnie składa się z pomidorów, kiełbasy merguez, papryki i cebuli,[…]
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Dżem gruszkowy z imbirem 10 lat, 3 miesiące temu
Dżem gruszkowy jest wyjątkowym dżemem, bo zachowuje smak świeżych gruszek prawie idealnie. Dodatek imbiru sprawia, że smak jest bardziej wyrazisty i odświeżający. Pycha!
Trudno sobie wyobrazić lepsze śniadanie w[…] -
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Zielony napój multiwitaminowy 10 lat, 3 miesiące temu
Ulepszona wersja napoju pietruszkowego, który był wypróbowany wcześniej i jest już na naszym blogu. Ten ma jeszcze więcej witamin, a smak jest przyjemniejszy dzięki dodatkowi soczystych gruszek. Pomimo tego, że nie[…]
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Fasola z ciecierzycą w sosie barbecue 10 lat, 3 miesiące temu
Sos BBQ to jeden z moich ulubionych sosów. Doskonale pasuje do mięs, zwłaszcza z grilla.
Jak się okazuje, pasuje też do dania wegetariańskiego dając fasoli i ciecierzycy ten charakterystyczny pomidorowy słodki[…] -
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Risotto dyniowo-pieczarkowe 10 lat, 3 miesiące temu
W sezonie na dynię można zrobić też risotto. Wyszło pyszne – nie zabrakło w nim niczego z klasycznego risotto: ryżu arborio, bulionu, wina i parmezanu. Pojawiły się też składniki nietypowe jak dynia.
[…] -
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Pieczone figi z kozim serem 10 lat, 3 miesiące temu
Figi pieczone i ser kozi to naprawdę doskonałe połączenie. Wyraźny i ostry smak sera równoważy słodycz świeżych fig.
Ta przekąska najlepiej smakuje podawana na ciepło, wręcz na gorąco, od razu po wyjęciu z[…] -
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Omlet light z białek ze szpinakiem 10 lat, 3 miesiące temu
Można powiedzieć, że omlet z białek to wersja light mojego „omletu light”, który dość często robię na śniadanie.
W składzie są w zasadzie same jajka i przyprawy, oraz, oczywiście, nadzienie. W dziejszym omlecie[…] -
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Fasolka szparagowa smażona z czosnkiem 10 lat, 3 miesiące temu
Fasolę szparagową je się u nas w kraju najczęściej gotowaną i polaną bułką tartą z masłem. To pyszne połączenie, ale z fasolki można zrobić znacznie więcej.
Na przykład posmażyć ją lekko na oliwie z czosnkiem.[…] -
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Placki z cukinii 10 lat, 3 miesiące temu
Placki z cukinii są lżejsze i bardziej wartościowe niż placki ziemniaczane i robi się je szybciej 😉
Smakują podobnie do placków z kabaczka, ale są wyraźniejsze. Lekkie i sycące, czyli dobre połączenie jak na[…] -
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Zapiekanka z kabaczka i mięsa mielonego w sosie pomidorowym 10 lat, 3 miesiące temu
Uwielbiam kabaczki i co roku staram się przygotować jakieś nowe danie z ich udziałem. Tym razem zapiekanka w raczej klasycznym połączeniu: mięsa mielonego, kabaczka i sosu pomidorowego z małą ilością dobrze[…]
- Załaduj więcej