Milion Smaków
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Żółte curry z kurczakiem 10 lat, 1 miesiąc temu
Curry po tamilsku znaczy po prostu „sos”. Dania nazywane dziś curry to gęste sosy z dodatkiem warzyw, mięsa lub ryb, no i oczywiście przypraw charakterystycznych dla kuchni Indii.
Dziś wersja z kurczakiem.[…] -
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Sałatka z kurczakiem, szpinakiem, fasolą i dressingiem z tahini 10 lat, 2 miesiące temu
Tahini jest bardzo zdrowe i na szczęście może posłużyć do przygotowania wielu różnych dań.
Sprawdza się także jako dip do sałatki, które składa się z nietypowego połączenia składników takich jak kurczak, szpinak[…] -
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Makaron penne ze świeżymi borowikami i cukinią 10 lat, 2 miesiące temu
Sezon grzybowy już prawie się kończy warto więc wykorzystać ostatnie znalezione w lesie egzemplarze. Do tego dania możecie również wykorzystać grzyby suszone – będzie równie smaczne.
Do tego dania wykorzystałam[…] -
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Muflon pieczony w winie 10 lat, 2 miesiące temu
W zasadzie każde mięso smakuje dobrze, jeśli przez kilka godzin pieczemy je powoli w winie. Przesiąka powoli aromatem wina i przypraw, nie wysusza się, więc staje się miękkie i kruche. Przy lekkim nakłuciu zaczyna[…]
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Smoothie pomarańczowo – jabłkowe 10 lat, 2 miesiące temu
Odświeżające smoothie o wyrazistym smaku jabłek i pomarańczy. Po zrobieniu jest płynne i powoli gęstnieje z czasem kiedy len wchłania wodę z napoju.
Po wstawieniu do lodówki na kilka godzin można z niego zrobić[…] -
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Makaron z oliwą, pomidorami i parmezanem 10 lat, 2 miesiące temu
Prosty, wakacyjny przepis na szybki obiad, który pokazuje, że czasem wystarczy zaledwie kilka składników, by zjeść coś naprawdę smacznego.
Pomidory podgrzane na oliwie dodane do makaronu i posypane parmezanem dają[…] -
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Deser bananowy z orzechami w karmelu 10 lat, 2 miesiące temu
Prosty deser, który dobrze sprawdza się jako słodka przekąska w czasie dnia oraz jako podwieczorek.
Klasyczne połaczenie lekkiego jogurtu naturalnego z owocami z dodatkiem nietypowego składnika, czyli orzechami[…] -
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Klasyczna bruschetta 10 lat, 2 miesiące temu
Bruschetta to tradycyjna przekąska z kuchni włoskiej. Jej historia sięga aż do XV wieku, a samo danie przetrwało do dziś w prawie nie zmienionej formie.
Jest wyjątkowo proste, bo składa się zaledwie z kilku[…] -
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Biała kaszanka z cebulką i czosnkiem 10 lat, 2 miesiące temu
Białą kaszankę udało mi się kupić w koszalińskiej Manufaktorii. Nie spotkałem się wcześniej z kaszanką bez krwi, więc postanowiłem spróbować.
Różnica między białą a tradycyjną kaszanką jest jeszcze taka, że ta[…] -
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Zupa z gruszki i z pietruszki 10 lat, 2 miesiące temu
Na fali eksperymentów z kuchnią wegańską przyszła kolej na zupę z gruszki i pietruszki z Jadłonomii Marty Dymek – w mojej interpretacji. Gęsta, kremowa zupa na pewno Was rozgrzeje w te coraz chłodniejsze, jesienne[…]
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Cytrynowe carpaccio wołowe z rukolą 10 lat, 2 miesiące temu
Osobiście wyjątkowo lubię dania z surowego mięsa takie jak tatar czy właśnie carpaccio. Warto czasem zmienić oryginalną recepturę i przygotować potrawę nieco inaczej, żeby poznać nowe smaki – zwłaszcza że tego typu[…]
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Klasyczna zapiekanka z pieczarkami i serem 10 lat, 2 miesiące temu
Chciałoby się powiedzieć – klasyka polskiej kuchni, ale to raczej klasyka polskiego fast foodu. Niegdyś królowa jedzenia w budkach przy ulicach teraz zdetronizowana przez zachodnie hamburgery i hot dogi i wschodnie[…]
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Frittata z boczkiem i serem 10 lat, 2 miesiące temu
Taka frittata to doskonały zamiennik tradycyjnej jajecznicy na boczku. Pyszne danie śniadaniowe, które w dodatku jest bardziej sycące i na dłużej zaspokaja uczucie głodu.
Trudność zrobienia jest taka sama jak[…] -
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Zupa ze świeżych grzybów 10 lat, 2 miesiące temu
Rzadko kiedy udaje mi się wybrać na grzyby ale w sezonie przynoszę całe koszyki z pobliskiego rynku. Uwielbiam je w każdej postaci więc są one nieodłącznym elementem mojego jesiennego menu.
Jadłam kiedyś pyszną[…] -
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Crostini z wątróbką 10 lat, 2 miesiące temu
Klasyka włoskiej kuchni – prosta przekąska z zaledwie kilku składników, która sprawdzi się również na całkiem sycące śniadanie. Jeśli lubicie wątróbkę to danie na pewno przypadnie wam do gustu.
Oczywiście tą bazę[…] -
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Zupa krem z marchwi i soczewicy 10 lat, 2 miesiące temu
Oczywiście zupy typu krem to zdecydowanie moje ulubione zupy. Ta jest wyjątkowo sycąca dzięki dodatkowi soczewicy, oraz pełna witamin i składników odżywczych dzięki marchewce, cebuli, pietruszce i olejowi[…]
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Nalewka jarzębinowa 10 lat, 2 miesiące temu
Znudziły wam się już trochę tradycyjne polskie nalewki: wiśniowe, malinowe, jagodowe, itp. Może warto zrobić coś zupełnie innego – nalewkę z jarzębiny. Można ją znaleźć dziko rosnącą w całej Polsce, więc powinno[…]
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Suflet z brokułów 10 lat, 2 miesiące temu
Brokuł, podobnie jak wszystkie zielone warzywa, jest naszpikowany przeróżnymi korzystnymi dla naszego organizmu fitoskładnikami i przeciwutleniaczami. Jego spożywanie chroni przed chorobami takimi jak rak, wrzody[…]
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Wołowina z woka z sosem hoisin 10 lat, 2 miesiące temu
Dania z woka są szybkie, zdrowe i smaczne. Nie inaczej jest w tym przypadku. Doskonałą polędwica wołowa połączona z klasycznymi dodatkami jak: papryka, czerwona cebula i peperoni daje za każdym razem dobry efekt.[…]
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Wegańskie burgery z buraków 10 lat, 2 miesiące temu
Jestem aktualnie na etapie wnikliwej lektury książki Marty Dymek Jadłonomia. Autorka prezentuje w niej przepisy na dania wegańskie aczkolwiek daleko im do mdłych, warzywnych papek, z którymi kojarzy się weganizm[…]
- Załaduj więcej