Milion Smaków
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Pasta z awokado i rabarbaru 8 lat, 5 miesięcy temu
To w zasadzie klasyczna pasta kanapkowa z awokado, ale z niecodziennym dodatkiem rabarbaru. Ten składnik sprawia, że pasta nie ciemnieje w kontakcie z powietrzem, oraz (przede wszystkim) dodaje jej interesującą[…]
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Nalewka z jeżyn 8 lat, 5 miesięcy temu
Kolejna w naszej kolekcji nalewek – tym razem z jeżyn. Idea przygotowania tej nalewki bardzo przypomina nalewkę z malin – nic dziwnego, bo owoce są podobne, a w zasadzie należą nawet do jednej rodziny.
Tym razem[…] -
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Dżem z białych porzeczek 8 lat, 5 miesięcy temu
Dżem z białej porzeczki to coś, co obiecywałem sobie że zrobię przez kilka lat z rzędu nim w końcu się udało (uwielbiam białą porzeczkę).
Jak można się było spodziewać smakuje bardzo podobnie do dżemu z czerwonej[…] -
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Wątróbka z kurczaka z cebulką 8 lat, 5 miesięcy temu
Wszyscy, którzy dobrze mnie znają wiedzą, że od lat jestem miłośniczką podrobów. Ostatnio zdziwiło mnie, że na blogu nie ma przepisu na klasyczną wątróbkę drobiową podsmażoną z cebulką. Ta cebulka właśnie jest tu[…]
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Stek z jelenia marynowany w białym winie, rozmarynie i czerwonej porzeczce 8 lat, 5 miesięcy temu
Stek z jelenia według niektórych jest zdecydowanie lepszy niż z wołowiny. No cóż, to kwestia gustu, ale trzeba przyznać, że steki z dziczyzny mają swoje miejsce na moim stole.
Najczęściej preferuje steki, które[…] -
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Papryka szpiczasta nadziewana serkiem Philadephia i selerem naciowym 8 lat, 5 miesięcy temu
Papryka ramiro to gatunek słodkiej papryki, który ma podłużny kształt a przez to idealnie nadaje się do nadziewania.
Tym razem nadziejemy ją kremowym serkiem i selerem naciowym tworząc ciekawą kompozycję. Seler[…] -
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Turecki chlodnik ogórkowy 8 lat, 5 miesięcy temu
Turecki chłodnik, który można przygotować w 15 minut. Szybko i smacznie, czyli w sam raz na gorące lato, gdy nie chce się stać w kuchni a ma się ochotę na coś smacznego.
Zupa swoim składem i konsystencją[…] -
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Klasyczny kompot z czerwonej porzeczki 8 lat, 5 miesięcy temu
Kolejny przepis z serii Smaki Dzieciństwa. Kompoty towarzyszyła nam przez większość okresu PRL jako dodatek do obiadów lub po prostu orzeźwiający napój gdy było upalnie.
Legenda miejska głosi, że Coca-cola na[…] -
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Kurczak zapiekany w serowym sosie 8 lat, 5 miesięcy temu
To klasyczne danie kuchni polskiej przygotujecie w kilka chwil. Jest bardzo wygodne przy większej ilości gości – można przygotować je wcześniej a przed podaniem zapiec i gotowe. Dodatkowy plus to fakt, że mało kto[…]
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Czekoladowy omlet biszkoptowy z sosem z białej czekolady i borówką amerykańską 8 lat, 6 miesięcy temu
Prawdziwa uczta na śniadanie, także dla oczu. Czekoladowy omlet biszkoptowy z białym sosem jogurtowo-czekoladowym z niebieskim akcentem borówek.
Żadna z trzech części tego dania nie jest bardzo słodka (jeśli[…] -
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Turlu z warzyw bulwiastych i brukselki 8 lat, 6 miesięcy temu
To danie pochodzi z kuchni tureckiej, choć spotyka się je również w kuchni greckiej. Turlu po turecku znaczy różnorodność i dobrze oddaje charakter tej potrawy.
Tradycyjnie jest to forma gulaszu z warzyw[…] -
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Dżem agrestowo-malinowo-truskawkowo-rabarbarowy 8 lat, 6 miesięcy temu
Wszystko co najlepsze o tej porze roku. Pyszny dżem połaczony aż z czterech sezonowych przysmaków: agrestu, malin, truskawek i rabarbaru.
Owoce są na tyle słodkie, że nie trzeba ich za bardzo dosładzać. Trzeba[…] -
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Owsianka z miodem i jeżynami 8 lat, 6 miesięcy temu
Sezonowa owsianka. W sam raz na śniadanie. O smaku decyduje w niej połączenie lekko kwaśnych jeżyn ze słodyczą miodu, który też dostarcza energi, żeby zacząć nowy dzień.
Jak każda owsianka, ta również ma ten[…] -
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Risotto z cukinią i boczkiem 8 lat, 6 miesięcy temu
To risotto robię latem dość często, kiedy w sklepach pojawiają się polskie cukinie. Wyjątkowo odpowiada mi połączenie tych delikatnych warzyw z wyrazistym boczkiem w towarzystwie kremowego risotto i koniecznie z[…]
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Placki na bazie mascarpone z malinami 8 lat, 6 miesięcy temu
Bardzo kremowe i puszyste placuszki, które można zrobić w miarę szybko rano na śniadanie. Najwięcej czasu zajmuje smażenie, ale jak chcecie to można je robić równolegle na dwóch patelniach.
Placki są lekko[…] -
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Zupa krem z pomidorów z mlekiem kokosowym 8 lat, 6 miesięcy temu
Lato to idealny sezon na pyszne zupy ze świeżych pomidorów. Jeżeli znudziła się już Wam klasyczna pomidorówka, warto poeksperymentować.
Przepis na krem z pomidorów z mlekiem kokosowym znalazłam w Jadłonomii Marty[…] -
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Pieczony schab z baraniny 8 lat, 6 miesięcy temu
Kruchy i aromatyczny schab z baraniny to danie, które będzie smakować każdemu kto nie jest zagorzałym przeciwnikiem baraniny. Warto więc poświęcić ponad dwie godziny, żeby przygotować coś wyjątkowego, zwłaszcza, że[…]
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Grzanki z kozim serem, tymiankiem i miodem 8 lat, 6 miesięcy temu
Kiedyś połączenie wytrawnych składników takich jak ser (z już tym bardziej kozi) z miodem było nie do pomyślenia. Dziś coraz częściej sięga się po tego typu kontrasty, które okazują się wcale nie być kontrastami.[…]
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Curry z fasolki szparagowej i ziemniaków 8 lat, 6 miesięcy temu
Dania curry lubię za prostotę przygotowania i uniwersalność – nadają się do zabrania ze sobą na lunch do pracy, jak również na kolację w domu. Urozmaicać możemy też dodatki podając różne rodzaje ryżu lub chlebki[…]
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Prosty koktajl z jagód 8 lat, 6 miesięcy temu
To prosty, domowy koktajl z jagód, który można przygotować w mniej niż 10 minut. Wspaniale będzie smakował jeśli składniki będą prosto z lodówki w gorący letni dzień.
Lekko kwaśny, lekko słodki o wyraźnym smaku[…] - Załaduj więcej