Kuchnia w kolorach lata
-
Kuchnia w kolorach lata dodał(a) nowy wpis, Zupa botwinkowo-pomidorowa 6 lat, 5 miesięcy temu
W tym roku tylko raz kupiłam botwinkę i ugotowałam zupę pomidorową z jej dodatkiem. Jakoś z zupami podczas upałów nie jest mi po drodze. Ratuję siebie i rodzinę szybkimi daniami z dużą ilością warzyw, jednak[…]
-
Kuchnia w kolorach lata dodał(a) nowy wpis, Zapiekanka warzywna z polędwiczką wieprzową 6 lat, 5 miesięcy temu
Dzisiaj mam dla Was kolorową zapiekankę z polędwiczką wieprzową. Można ją podać zarówno z ryżem, jak i kaszą czy młodymi ziemniakami.
Składniki:
1 duża polędwiczka wieprzowa
1 brokuł
po pół dużej[…]
-
Kuchnia w kolorach lata dodał(a) nowy wpis, Zupa brokułowa z makaronem 6 lat, 6 miesięcy temu
Zupę brokułową przeważnie serwuję w postaci zmiksowanej lub z dodatkiem ziemniaków. Ta wersja brokułowej jest niestandardowa, bo z makaronem.
Składniki:
2 litry bulionu lub wody1/2 selera1 duża marchew3[…]
-
Kuchnia w kolorach lata dodał(a) nowy wpis, Makaron z młodą kapustą i kiełbasą 6 lat, 6 miesięcy temu
Składniki:
opakowanie makaronu (kokardki, łazanki, kolanka, muszelki lub wstążki z falbanką) pół młodej kapusty1 duża cebula 1 laska dobrej kiełbasy, np. głogowskiej 1 łyżeczka kminku sól i pieprz, cukier do[…]
-
Kuchnia w kolorach lata dodał(a) nowy wpis, Ciastka francuskie z ricottą i truskawkami 6 lat, 6 miesięcy temu
Ekspresowe ciastka francuskie z ricottą i truskawkami, które upiekłam z okazji urodzin męża. Zniknęły momentalnie
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
250 g ricotty
2 małych szklanki[…]
-
Kuchnia w kolorach lata dodał(a) nowy wpis, Surówka z kapusty z marchewką i kukurydzą 6 lat, 6 miesięcy temu
Młodą kapustę mogłabym jeść codziennie. Zwłaszcza w postaci surówki. Jest szybka w przygotowaniu, można manewrować dodatkami, a ja mam do niej sprawdzony od last sos słono-słodko-kwaśny. Dzisiaj na blogu wersja z[…]
-
Kuchnia w kolorach lata dodał(a) nowy wpis, Koktajl truskawkowo-bananowy 6 lat, 6 miesięcy temu
Składniki:
2 banany
250 g truskawek
2 szklanki kefiru
Truskawki umyć, oderwać szypułki, banany obrać ze skórki. Owoce umieścić w wysokim naczyniu i zmiksować na gładki mus z zimnym kefirem. Przelać[…]
-
Kuchnia w kolorach lata dodał(a) nowy wpis, Sałatka z rukoli z warzywami, fetą i kabanosami 6 lat, 6 miesięcy temu
Witajcie Kochani. Kończy się maj, a ja zaczęłam myśleć o liftingu diety naszej rodziny. Co powiecie na sałatkę, którą można potraktować jak obiad?
Składniki:
80 g umytej i osuszonej rukoli ½ kostki[…]
-
Kuchnia w kolorach lata dodał(a) nowy wpis, Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką 6 lat, 6 miesięcy temu
Klasyczne, ale też ekspresowe ciasto, niewymagające wyrabiania. Połowę mąki pszennej zastąpiłam pełnoziarnistą.
Składniki:
250 g mąki pszennej tortowej250 g mąki pszennej pełnoziarnistej1 szklanka cukru3[…]
-
Kuchnia w kolorach lata dodał(a) nowy wpis, Twarożek z czosnkiem niedźwiedzim 6 lat, 6 miesięcy temu
Składniki:
1 kostka lub klinek twarogu
mały kubek chudej kwaśnej śmietany
6-7 liści czosnku niedźwiedziego (bez łodyżek)
sól i pieprz
Twarożek ugnieść widelcem na gładką masę, dodać śmietanę i drobno[…]
-
Kuchnia w kolorach lata dodał(a) nowy wpis, Bigos z młodej kapusty i cukinii 6 lat, 6 miesięcy temu
Bigos powstał w ramach domowej akcji pt. gotowanie z resztek. Do bigosu użyłam mięso z żeberek wieprzowych pozostałych po gotowaniu wywaru na zupę ogórkową oraz środków kapust, które użyłam 2 dni wcześniej do[…]
-
Kuchnia w kolorach lata dodał(a) nowy wpis, Kremowa zupa ze szparagów i brokuła 6 lat, 6 miesięcy temu
Duży pęczek szparagów podzieliłam na dwie porcje. Jedną wykorzystałam do przygotowania makaronu z grzybami i boczkiem, a resztę wrzuciłam do zupy razem z różyczkami brokuła. Zupa jest kremowa i aksamitna, pachnąca[…]
-
Kuchnia w kolorach lata dodał(a) nowy wpis, „Wiewiórka” z rabarbarem i orzechami 6 lat, 6 miesięcy temu
Dzisiaj na blogu przepis na popularne ciasto „Wiewiórka” zwane również „Ciastem amerykańskim”. Zamiast jabłek użyłam rabarbaru. To połączenie słodkiego ciasta z cynamonem i orzechami z kwaskowatym[…]
-
Kuchnia w kolorach lata dodał(a) nowy wpis, Makaron ze szparagami, boczkiem i grzybami 6 lat, 7 miesięcy temu
Macie jakieś ciekawe pomysły na szparagi? U nas była już zupa szparagowo-brokułowa oraz danie makaronowe, które bardzo nam smakowało. Robiłam je już dwa razy, drugie podejście udało mi się sfotografować zanim[…]
-
Kuchnia w kolorach lata dodał(a) nowy wpis, Spaghetti po bolońsku z wołowiną 6 lat, 7 miesięcy temu
Miało już być wiosenne, a w Rzeszowie pochmurno, zimno i pada. Prognozy też nie są optymistyczne. Dlatego zaszywam się w kuchni i gotuję. Jutro powstanie jakieś danie wiosenne ze szparagami. Na razie coś na[…]
-
Kuchnia w kolorach lata dodał(a) nowy wpis, Pasta kanapkowa z pstrąga 6 lat, 7 miesięcy temu
Składniki:
1 opakowanie wędzonego pstrąga
3 łyżki kukurydzy
3 kiszone ogórki
szczypior z 2 cebuli lub 1/2 pęczka grubego szczypioru
2 łyżki majonezu
sól i pieprz do smaku
Pstrąga podzielić na[…]
-
Kuchnia w kolorach lata dodał(a) nowy wpis, Ciasto „Malinowy obłoczek” 6 lat, 7 miesięcy temu
Zachciał mi się lekkiego ciasta owocowego. Dlatego powstał „Malinowy obłoczek”.
Ciasto kruche:
300 g mąki pszennej, nieco mniej krupczatki
150 g masła
80 g cukru pudru
1 jajko (rozmiar M)
1[…]
-
Kuchnia w kolorach lata dodał(a) nowy wpis, Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowo-serowym 6 lat, 7 miesięcy temu
Najczęściej placki ziemniaczane serwuję ze śmietaną i keczupem oraz z twarogiem wymieszanym ze śmietaną. Najbardziej jednak lubię placki ziemniaczane z gulaszem wołowym, w którym oprócz wołowiny są papryka i[…]
-
Kuchnia w kolorach lata dodał(a) nowy wpis, Zupa w stylu azjatyckim z kurczakiem 6 lat, 7 miesięcy temu
Składniki:
duża garść suchego cienkiego makaronu ryżowego 1 łyżeczka tajskiej pasty curry (zielonej lub czerwonej)1 nieduża pojedyncza pierś kurczaka1 udko z kurczaka1/2 niewielkiej marchwi i ćwiartkę selera1/2[…]
-
Kuchnia w kolorach lata dodał(a) nowy wpis, Sałatka grecka z tuńczykiem 6 lat, 7 miesięcy temu
Lekka propozycja po obfitych daniach wielkanocnych…
Składniki:
1 sałata rzymska mini
1 puszka tuńczyka w kawałkach w wodzie
ok. 10 małych pomidorków
1 krótki ogórek szklarniowy
1/2 czerwonej[…]
- Załaduj więcej