Kuchnia w kolorach lata
-
Kuchnia w kolorach lata dodał(a) nowy wpis, Wątróbka z królika z jabłkiem 6 lat temu
Po raz pierwszy przygotowałam wątróbkę z królika. Bardzo nam smakowała, choć jest nieco twardsza niż z kurczaka. Wątróbkę usmażyłam z cebulą i plastrami jabłek.
Składniki:
600 g wątróbki z królika
1[…]
-
Kuchnia w kolorach lata dodał(a) nowy wpis, Fasolka po bretońsku II 6 lat, 1 miesiąc temu
Fasolka po bretońsku to jedna z ulubionych potraw jednogarnkowych w mojej rodzinie. Fasolka jest gęsta dzięki passacie pomidorowej, którą zawsze mam na kuchennej półce. Dodaję ją zarówno do lecza, jak i zupy[…]
-
Kuchnia w kolorach lata dodał(a) nowy wpis, Rosół z makaronem naleśnikowym 6 lat, 1 miesiąc temu
Składniki:
2 ćwiartki z kurczakakawałek wołowiny (łata lub szponder)1 skrzydło z indyka2 marchewki1 duży seler1 pietruszkabiała część pora1 średnia cebula4 ząbki czosnkukilka suszonych grzybów3 listki[…]
-
Kuchnia w kolorach lata dodał(a) nowy wpis, Roladki z karkówki duszone w kapuście z pomidorami 6 lat, 1 miesiąc temu
Myślę, że moje danie zasmakuje szczególnie mężczyznom. Przygotowana w ten sposób karkówka wprost rozpływa się w ustach.
Składniki:
pół główki białej kapusty
2 cebule
2-3 ząbki czosnku
2 puszki krojonych[…] -
Kuchnia w kolorach lata dodał(a) nowy wpis, Sałatka jarzynowa z pieczarkami i fasolą 6 lat, 2 miesiące temu
Czekam na poprawę jesiennej aury i na sobotnie grzybobranie. Tymczasem proponuję konkretną sałatkę z dodatkiem marynowanych pieczarek, idealną na zimne dni…
Składniki:
woreczek mrożonej marchewki z[…]
-
Kuchnia w kolorach lata dodał(a) nowy wpis, Zupa dyniowa z czipsem z szynki parmeńskiej 6 lat, 2 miesiące temu
W sklepach pojawiły się już dynie. Dlatego na początek sezonu dyniowego zapraszam na aromatyczną zupę dyniową z dodatkiem chipsów z szynki parmeńskiej.
Składniki:
500 g świeżej dyni 1 mały seler pokrojony[…]
-
Kuchnia w kolorach lata dodał(a) nowy wpis, Koktajl z żółtych owoców 6 lat, 2 miesiące temu
Przed jesiennymi infekcjami bronimy się, pijąc koktajle. A ten jest w barwach i smakach lata, które odeszło…
Składniki:
1 gruszka
1 mango
1 świeży ananas
2 banany
2 szklanki świeżo wyciskanego[…]
-
Kuchnia w kolorach lata dodał(a) nowy wpis, Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym 6 lat, 2 miesiące temu
Zapiekankę polecam o każdej porze roku. Koniecznie z surówką z kiszonej kapusty.
Składniki:
1 kg średniej wielkości ziemniaków
500 g mielonego mięsa wołowego
2 cebule
kilka ząbków[…]
-
Kuchnia w kolorach lata dodał(a) nowy wpis, Kremowa zupa z batatów i kalafiora z mlekiem kokosowym i curry 6 lat, 2 miesiące temu
Delikatna i kremowa zupa z batatów i kalafiora z pewnością zachwyci każde podniebienie. To mała odskocznia od tradycyjnych zup, które niedawno gotowałam czyli grochowej, pomidorowej czy fasolowej…
1 duży[…]
-
Kuchnia w kolorach lata dodał(a) nowy wpis, Papryka faszerowana kaszą jęczmienną i salami 6 lat, 3 miesiące temu
W sezonie paprykowym polecam Wam te słodkie warzywa z farszem z kaszy jęczmiennej, salami, pieczarek i fety.
Składniki:
2 duże czerwone papryki
100 g kaszy jęczmiennej
120 g salami w kawałku
1/2[…]
-
Kuchnia w kolorach lata dodał(a) nowy wpis, Tort czekoladowy z kremem waniliowym i borówkami 6 lat, 3 miesiące temu
Jutro mam imieniny, a pojutrze mój starszy syn kończy 15 lat. Jak to zleciało… W nastroju imieninowo-urodzinowym chcę Was uraczyć tortem, który przygotowałam na poprzednie urodziny syna. Sprawdzony przepis na[…]
-
Kuchnia w kolorach lata dodał(a) nowy wpis, Penne z czerwonym pesto z Ajvarem 6 lat, 3 miesiące temu
Zrobiłam sobie małe wakacje od blogowania i gotowania, chlapiąc się na węgierskich basenach. Jednak czas powrócić do rzeczywistości i podzielić się przepisem na pikantne penne z czerwonym pesto z dodatkiem[…]
-
Kuchnia w kolorach lata dodał(a) nowy wpis, Potrawka z boczniaków, soczewicy i pomidorów 6 lat, 4 miesiące temu
Składniki:
ok. 250 g boczniaków
3/4 szklanki czerwonej soczewicy
2 puszki pomidorów krojonych bez skóry wraz z sokiem
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka ziół śródziemnomorskich
1 łyżka[…]
-
Kuchnia w kolorach lata dodał(a) nowy wpis, Zupa w stylu azjatyckim z kalarepą i fasolką szparagową 6 lat, 4 miesiące temu
Zupy z nutką orientalnym posmakowały mojej rodzinie, więc dzisiaj na blogu kolejna odsłona azjatyckiej kuchni. Ponadto fasolka szparagowa jest tematem naszego wspólnego gotowania z[…]
-
Kuchnia w kolorach lata dodał(a) nowy wpis, Placuszki na maślance z borówkami 6 lat, 4 miesiące temu
Dzisiaj w Kuchni w kolorach lata nie tylko letnie kolory, ale przede wszystkim smaki.
Placuszki na maślance truskawkowej z dodatkiem borówek amerykańskich polane miodem wielokwiatowym.
Składniki:
1[…]
-
Kuchnia w kolorach lata dodał(a) nowy wpis, Ciasto bananowo-serowe z czereśniami 6 lat, 4 miesiące temu
Jeśli lubicie wilgotne ciasta z owocami, to jest to wypiek dla Was. Sernik zatopiony w wilgotnym cieście z bananami i słodkimi czereśniami zniknął momentalnie. Udało mi się zjeść tylko dwa kawałki. Resztę[…]
-
Kuchnia w kolorach lata dodał(a) nowy wpis, Sałatka z bobem, ogórkiem małosolnym i fetą 6 lat, 4 miesiące temu
Lubię bób, ale gotowanie i obieranie bobu nie należy do moich ulubionych zajęć. Specyficzny zapach i odklejanie łupki z ziaren to dla mnie koszmar. Postanowiłam jednak włożyć trochę trudu, by przygotować kolorową[…]
-
Kuchnia w kolorach lata dodał(a) nowy wpis, Muffiny pełnoziarniste z serkiem i malinami 6 lat, 5 miesięcy temu
Składniki:
2 szklanki mąki pełnoziarnistej
2/3 szklanki cukru
220 g serka typu Danio
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 szklanki oleju
2 łyżeczki cukru waniliowego
150 g świeżych[…]
-
Kuchnia w kolorach lata dodał(a) nowy wpis, Zapiekanka ziemniaczana z chorizo 6 lat, 5 miesięcy temu
Można było spokojnie włączyć piekarnik, bo znacznie się ochłodziło. Dzisiaj na obiad jedliśmy zapiekankę z ziemniaków oraz kiełbasy. Wybrałam aromatyczne chorizo i naszą kiełbasę śląską. Smaku i aromatu dodały[…]
-
Kuchnia w kolorach lata dodał(a) nowy wpis, Surówka z czerwonej kapusty z porem 6 lat, 5 miesięcy temu
Sałatka na urozmaicenie letniego obiadu, zwłaszcza dla tych, którzy nie potrafią zrezygnować z mięsa w upały…
Składniki:
pół niedużej główki czerwonej kapusty1/2 porałyżka cukrupłaska łyżeczka[…]
- Załaduj więcej