Kuchnia w kolorach lata
-
Kuchnia w kolorach lata dodał(a) nowy wpis, Migdałowe ciasto z jabłkami 4 lata, 9 miesięcy temu
To wspaniałe ciasto znalazłam u Izy, od siebie dodałam tylko cukier migdałowy (można zamienić na ekstrakt). Smak tego ciasta „powala”. Jest wilgotne i aromatyczne, a pracy przy nim niewiele.
S[…]
-
Kuchnia w kolorach lata dodał(a) nowy wpis, Pomidorowa zupa z warzywami i kiełbasą 4 lata, 9 miesięcy temu
Kiedy planuję drugie danie w wersji wegetariańskiej (naleśniki, leniwe czy kotlety ziemniaczane), gotuję wtedy często zupę z mięsną wkładką. Zupa ta, choć przygotowana na bazie kiełbasy, jest dość chuda, bo uży[…]
-
Kuchnia w kolorach lata dodał(a) nowy wpis, Wołowina po chińsku 4 lata, 9 miesięcy temu
Tworząc swój przepis, korzystałam z portalu FoodMagazine.pl. Dawno nie jedliśmy tak pysznej wołowiny.
Składniki:
½ kg polędwicy wołowej1 opakowanie mrożonych warzyw w stylu chińskim2-4 ząbki czosnku3-6[…]
-
Kuchnia w kolorach lata dodał(a) nowy wpis, Prosty chleb ziemniaczany 4 lata, 9 miesięcy temu
Przepis na ten chleb znalazłam w internecie kilka lat temu i tyle czasu musiał czekać na realizację. Dobrze, że sobie o nim przypomniałam, bo chleb jest pyszny i na pewno pieczenie powtórzę. Wystarczy tylko 100 g p[…]
-
Kuchnia w kolorach lata dodał(a) nowy wpis, Ciasto czekoladowe z pastą tahini i sezamkami 4 lata, 9 miesięcy temu
Już dawno nie jadłam tak pysznego ciasta czekoladowego. Wszystko doskonale się ze sobą łączy i wyraźnie czuć w cieście sezam czyli pastę sezamową. Polewa czekoladowa i sezamki czynią ciasto doskonałym. Zapraszam po[…]
-
Kuchnia w kolorach lata dodał(a) nowy wpis, Prosta surówka z kapusty pekińskiej z warzywami 4 lata, 9 miesięcy temu
Witajcie! Bez surówki nie wyobrażam sobie mięsa. W domu mam trzech mięsożerców, więc kreatywność w tworzeniu dodatków warzywnych bardzo się przydaję. Ta surówka powstała z tego, co było w lodówce i w lodówce zimow[…]
-
Kuchnia w kolorach lata dodał(a) nowy wpis, Zupa z cukinii z bazyliowym pesto 4 lata, 9 miesięcy temu
Cukinię można kupić przez cały rok, a więc zimą możemy ugotować zupę w kolorach lata…
Składniki:
2 małe cukinie
kawałek pora lub pół cebuli
pół selera korzeniowego
3-4 ząbki czosnku
1 mała[…]
-
Kuchnia w kolorach lata dodał(a) nowy wpis, Gulasz wołowy z chorizo i soczewicą 4 lata, 9 miesięcy temu
Witajcie Kochani. Pomyślałam sobie, że czas wrzucić na bloga jakieś pożywne, rozgrzewające danie na zimę, bo zimę mamy piękną tego roku, przyznacie? Padło zatem na gulasz z wołowiny z dodatkiem soczewicy. Z[…]
-
Kuchnia w kolorach lata dodał(a) nowy wpis, Pączki z ziemniakami 4 lata, 9 miesięcy temu
Zostało mi trochę ziemniaków z obiadu (mąż zawsze obiera więcej niż potrzebujemy). Dlatego pomyślałam, że przygotuję pączki widziane u Doroty Świątkowskiej z bloga Moje wypieki. Pączki bardzo nam smakowały, a c[…]
-
Kuchnia w kolorach lata dodał(a) nowy wpis, Sałatka z szynką, serem i warzywami 4 lata, 10 miesięcy temu
Witajcie! Dzisiaj na blogu prosta, szybka sałatka. Najlepiej smakuje oczywiście zimą, a w Rzeszowe teraz -5oC. Zapraszam po przepis…
Składniki:
3 plastry szynki
ok. 150 g sera żółtego
1 por
1[…]
-
Kuchnia w kolorach lata dodał(a) nowy wpis, Wytrawne ciasto z szynką, serem i oliwkami 4 lata, 10 miesięcy temu
Mój mąż namiętne kupuje duże słoiki oliwek. Po jednych takich zakupach, szukając dobrego przepisu z wykorzystaniem oliwek, znalazłam to wytrawne ciasto u Asi. Zamiast martini użyłam mleka. Polecam ten chlebek,[…]
-
Kuchnia w kolorach lata dodał(a) nowy wpis, Sałata z pieczonym batatem i szynką parmeńską 4 lata, 10 miesięcy temu
Moja propozycja na kolację przy świecach lub rodzinne spotkanie. Choć w przepisie są ziarna słonecznika, nie ma ich na zdjęciach bo zwyczajnie zapomniałam posypać nimi sałatkę (prażonymi z chili). Zamiast ba[…]
-
Kuchnia w kolorach lata dodał(a) nowy wpis, Pączki migdałowe z wiśniami 4 lata, 10 miesięcy temu
Przepis znalazłam na stronie mojewypieki.com. Od siebie dodałam wiśnie jako nadzienie i cukier migdałowy dla aromatu.
Składniki na około 15 sztuk:
550 g mąki pszennej14 g drożdży suchych lub 30 g drożdży[…]
-
Kuchnia w kolorach lata dodał(a) nowy wpis, Klopsiki mięsne z piekarnika 4 lata, 10 miesięcy temu
Pomysł mojego syna Juliana na pieczone klopsiki to strzał w dziesiątkę. Zwłaszcza dla dbających o linię mięsożerców. Z mięsa podczas pieczenia wylało się pół szklanki tłuszczu!
Do klopsików syn wymyślił sos na[…]
-
Kuchnia w kolorach lata dodał(a) nowy wpis, Ciasto czekoladowo-bananowe z budyniem i malinami 4 lata, 10 miesięcy temu
Dzisiaj zapraszam na bardzo smakowite ciasto. Jest mocno czekoladowe, z budyniem bananowym i malinami. Maliny co prawda na zdjęciu się schowały, ale jedząc ciasto, czuć pod zębami pesteczki. Poza tym owoce przeł[…]
-
Kuchnia w kolorach lata dodał(a) nowy wpis, Pikantna sałatka z tortellini 4 lata, 10 miesięcy temu
Oto jedna z lepszych sałatek, jakie ostatnio przygotowałam. Moi mężczyźni wsunęli ją migiem.
Składniki:
opakowanie tortellini z szynką lub mięsem
10 suszonych pomidorów odsączonych z oliwy
15[…]
-
Kuchnia w kolorach lata dodał(a) nowy wpis, Gołąbki siekane w sosie pomidorowym 4 lata, 10 miesięcy temu
To danie to już klasyk. Gołąbki w wersji przyspieszonej. Do ich przygotowania najlepiej użyć młodej kapusty oraz kleistego ryżu arborio. Gołąbki najlepiej smakują zanurzone w aromatycznym sosie pomidorow[…]
-
Kuchnia w kolorach lata dodał(a) nowy wpis, Czekoladowy sernik gotowany 4 lata, 11 miesięcy temu
Na Sylwestra i Nowy Rok przygotowałam sernik gotowany w wersji czekoladowej. Jest dość słodki, ale ciężko poprzestać na jednym kawałku…
Składniki:
1 kg sera półtłustego, dwukrotnie zmielonego lu[…]
-
Kuchnia w kolorach lata dodał(a) nowy wpis, Prosta sałatka z więta Bożego Narodzenia 4 lata, 11 miesięcy temu
Polecam na Wigilię i Święta Bożego Narodzenia.
Składniki:
2 puszki tuńczyka w kawałkach w wodzie
2/3 puszki kukurydzy
4 ogórki kiszone
300 g mrożonej marchewki z groszkiem
gruby szczypio[…]
-
Kuchnia w kolorach lata dodał(a) nowy wpis, Spaghetti z indyka, pomidorów i warzyw 5 lat temu
Dziś spaghetti z sosem bolońskim z dodatkiem warzyw: marchwi, selera i papryki. Danie przygotowałam z mięsa indyczego, więc jest delikatniejsze w smaku.
Składniki:
300 g makaronu spaghetti (użył[…]
- Załaduj więcej