metztil

  • Ostre ogórki marynowane w zalewie z chilli. Zamiast suszonego chilli można użyć świeżych papryczek. Ogórki idealnie pasują do piwa i pikantnych sałatek.Składniki:3 kg ogórków1 główka czosnku4 łyżki solicebulaliście[…]

  • Twarożek można przygotować w zasadzie z każdym dodatkiem. Jeden z najbardziej popularnych jest twarożek z rzodkiewką. Ilość rzodkiewki którą użyjemy do przygotowania twarożku zależy od naszych upodobań.Składniki:1[…]

  • Mój syn na trzecie urodziny zażyczył sobie tort traktor. Zrobiłam więc tort w kształcie traktora z tradycyjnego biszkoptu i masy maślanej, który stał na niskim torcie czekoladowym z masą chałwową i[…]

  • Mając domowe ogórki kiszone, nie może zabraknąć zupy ogórkowej. To jedna z podstawowych zup. Niestety ponieważ bardzo ciężko jest kupić prawdziwe kiszone ogórki (nie kwaszone), robię ją dość rzadko.<br[…]

  • Słodka a zarazem pikantna galaretka. Dzięki kurkumie ma ładny, żółty kolor. Świetnie nadaje się jako dodatek do wędlin i mięs. Tak samo dobrze pasuje do jajek.Składniki:250 g korzenia chrzanu125 ml octu[…]

  • Jak co roku w sezonie na ogórki nie może zabraknąć ogórków kiszonych. Zrobienie ich nie wymaga wiele pracy a są o wiele lepsze niż jakiekolwiek kupne ogórki.Ogórki można kisić w specjalnych naczyniach, ale również[…]

  • Dziczyzna to rewelacyjne mięso. Jakiś czas temu dostałam piękny kawałek sarniny. Mięso było zamrożone (podobno dziczyznę warto zamrozić bo wtedy kruszeje) więc nie miałam presji żeby od razu coś z niego zrobić. Po[…]

  • Tartę tą szczególnie polecam miłośnikom wyrazistych smaków i kolendry. Ciasto francuskie można przygotować samemu, jednak jest to bardzo pracochłonne więc wykorzystałam gotowe ciasto francuskie.Składniki:500 g[…]

  • Sałatkę tą ostatnio po raz pierwszy jadłam u mojej mamy. Tak mi posmakowała, że postanowiłam też ja zrobić. Sałatka jest pyszna, polecam.Składniki:500 g bobu2 średnie pomidory1 średnia cebula2 jajka½ pęczku[…]

  • Ziemniaki przygotowane w ten sposób równie dobrze można zrobić w zwykłym garnku na gazie, jednak najlepiej smakują przygotowane w kociołku na ogniu.W przepisie podaję przybliżoną ilość składników na kociołek o[…]

  • Domowe lody można robić w zasadzie ze wszystkich owoców. Robiłam już lody ze zmiksowanych truskawek, wiśni i koktajli jagodowych (jagody i kefir) i truskawkowych (truskawki i kefir) czy zamrożonego świeżo[…]

  • Botwinka to świetna wiosenna zupa. Do zrobienia jej używa się świerzych, młodych warzyw. Zupa jest smaczna i kolorowa.Składniki:skrzydło indyka na wywar1 marchewka1 pietruszka3 – 4 ziemniakipęczek botwinkiburak[…]

  • Na dzisiejszy obiad proponuję zrobić knedle z truskawkami. Ja zawsze robię knedle ze starych ziemniaków ponieważ zrobione z nowych podobno rozpadają się przy gotowaniu (ja jeszcze nie próbowałam zrobić knedli z[…]

  • Korzystając z tego, że sezon na rabarbar i truskawki jest w pełni, postanowiłam połączyć oba te owoce. Ponieważ nie miałam ochoty na żadne ciężkie ciasta, postanowiłam spróbować obu tych owoców po prostu[…]

  • Ciasto to jest raczej deserem ponieważ nie trzeba go piec. Samo przygotowanie nie jest trudne i długie, jednak większość czasu, który jest potrzebny na zrobienie go, spędza w lodówce. Ja użyłam truskawki i[…]

  • Rabarbar jest pyszny ale niestety bardzo kwaśny, dlatego nigdy wcześniej nie zdecydowałam się na zrobienie konfitury z rabarbaru. W tym roku pomyślałam jednak, ze taka kwaśna konfitura będzie rewelacyjna do[…]

  • Tym razem konfitura truskawkowa według przepisu mojej mamy oraz druga wersja trochę zmodyfikowana przeze mnie. Wersja pierwsza ma tą zaletę, ze robi się ją naprawdę szybko, druga natomiast ma bardziej intensywny[…]

  • Sos ten jest świetny do pulpetów i mięs. Ponad to jest łatwy do zrobienia i pyszny.Składniki:pęczek koperku3 szklanki bulionu1 mała śmietana2 łyżeczki mąkisólpieprzWykonanie:Bulion zagotować, dodać posiekany[…]

  • Sos szpinakowy robiłam do placków ziemniaczanych. Równie dobrze nadaje się do makaronu i drobiu. Na pewno nie raz jeszcze go zrobię.Składniki:250 g mrożonego szpinaku200 g śmietanymasłosólpieprzgałka muszkatołowa<br[…]

  • Sos chrzanowy świetnie nadaje się do mięs, wędlin i jajek. Ja użyłam chrzanu w słoiczku, ale myślę, że sos byłby jeszcze lepszy gdyby użyć świeżo starty chrzan.Składniki:1 łyżka masła1 łyżka mąki250 ml bulionu4[…]

  • Załaduj więcej