metztil
-
metztil dodał(a) nowy wpis, Karpatka 9 lat, 6 miesięcy temu
Jedno z smaczniejszych i według mnie trudniejszych ciast do upieczenia to karpatka. Jednym razem wychodzą mi ładne fale, innym znowu ledwo malutkie pagórki.Mimo wszystko uważam, że warto ją przygotować.Składniki:<br[…]
-
metztil dodał(a) nowy wpis, Karpatka 9 lat, 6 miesięcy temu
Jedno z smaczniejszych i według mnie trudniejszych ciast do upieczenia to karpatka. Jednym razem wychodzą mi ładne fale, innym znowu ledwo malutkie pagórki.Mimo wszystko uważam, że warto ją przygotować.Składniki:<br[…]
-
metztil dodał(a) nowy wpis, Syrop z mniszka pospolitego (mniszka lekarskiego, mlecza) 9 lat, 6 miesięcy temu
Syrop z mniszka lekarskiego jest stosowany przede wszystkim w celu łagodzenia kaszlu. Syrop ten również przyśpiesza gojenie się ran, oczyszcza organizm z toksyn i wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe. Więcej[…]
-
metztil dodał(a) nowy wpis, Kruche babeczki z truskawkami 9 lat, 6 miesięcy temu
Dzisiaj proponuję kruche babeczki z kremem budyniowym i truskawkami. Spody babeczek upiekłam z przepisu mojej babci więc wyszły rewelacyjnie. Z podanego przepisu wyszło mi bardzo dużo babeczek – około 75 dużych i[…]
-
metztil dodał(a) nowy wpis, Duszone udka kurczaka 9 lat, 6 miesięcy temu
Duszone udka z warzywami to nic innego jak szybkie i łatwe do wykonania danie jednogarnkowe. Ja dałam dużo wody więc moje udka się raczej ugotowały niż udusiły, ale za to sos który mi został po zredukowaniu okazał[…]
-
metztil dodał(a) nowy wpis, Pieczone warzywa 9 lat, 7 miesięcy temu
Pieczone warzywa są rewelacyjnym dodatkiem do dań z mięsem lub rybą. Moje warzywa wyszły lekko twarde więc jeśli ktoś takich nie lubi to warto warzywa pokroić na cienkie kawałki.Składniki:2 ziemniaki2 marchewki2[…]
-
metztil dodał(a) nowy wpis, Polędwica wołowa w sosie miodowo-musztardowym 9 lat, 7 miesięcy temu
Bardzo lubię krwiste mięso, a w szczególności polędwicę. Dziś polędwica w sosie przygotowanym z musztardy i miodu. Moja polędwica jest krwista, ale jeśli ktoś lubi bardziej wysmażoną, musi ją dłużej dusić w sosie.<br[…]
-
metztil dodał(a) nowy wpis, Roladki z cukinii 9 lat, 7 miesięcy temu
Roladki z cukinii bardzo dobrze nadają się na przystawkę. Są dobre zarówno na zimno jak i na ciepło. Najlepiej jeśli zrobimy je z dobrej jakości sera gorgonzola.Składniki:3 średnie cukinie2 ząbki czosnku4 łyżki[…]
-
metztil dodał(a) nowy wpis, Szybki pasztet bez pieczenia 9 lat, 7 miesięcy temu
Ostatnio naszła mnie ochota na pasztet, ale nie miałam czasu na gotowanie mięsa i pieczenie.Postanowiłam więc spróbować zrobić pasztet bez pieczenia, który można łatwo rozsmarować na pieczywie.Pasztet mi smakował,[…]
-
metztil dodał(a) nowy wpis, Uszka z mięsem i grzybami 9 lat, 8 miesięcy temu
Uszka rewelacyjnie nadają się do czerwonego barszczu. Uszka są bardzo małe więc żeby je zrobić trzeba mieć sporo cierpliwości. Choć zrobienie ich wymaga sporo czasu, to i tak warto.Składniki:ciasto:200 g mąki100 ml[…]
-
metztil dodał(a) nowy wpis, Gulasz zapiekany w kajzerce 9 lat, 8 miesięcy temu
Bardzo fajny sposób na serwowanie gulaszu, jest zapieczenie go w bułce kajzerce. Taki gulasz jest idealnym daniem na przyjęcia bo nie tylko jest smaczny, ale i ciekawie wygląda.Składniki:500 g wołowiny2 – 3 cebule1[…]
-
metztil dodał(a) nowy wpis, Panierowane baranie jądra 9 lat, 8 miesięcy temu
Tym razem baranie jądra w panierce. Jeśli o mnie chodzi, ta wersja baranich jąder bardziej mi smakowała. Są to po prostu niewielkie kotleciki, bardzo delikatne i smaczne.Ja jako dodatek do kotlecików zrobiłam[…]
-
metztil dodał(a) nowy wpis, Baranie jądra z boczniakami 9 lat, 8 miesięcy temu
Dziś przepis który pochodzi ze strony programu masterchef. W prawdzie w oryginalnym przepisie występują jądra bycze, ale baranie równie dobrze się nadają.Zarówno baranie jak i bycze jądra smakują rewelacyjnie. Jest[…]
-
metztil dodał(a) nowy wpis, Sos Holenderski 9 lat, 8 miesięcy temu
Sos holenderski jest sosem na bazie żółtek i masła. Świetnie pasuje do warzyw,ryb i jajek. Również jest doskonałym dodatkiem do wędlin.Składniki:4 żółtka100 g masła1 łyżka soku z cytrynysólpieprz Wykonanie:Masło[…]
-
metztil stał się zarejestrowanych użytkownikiem 9 lat, 8 miesięcy temu
-
metztil dodał(a) nowy wpis, Rurki z kremem 9 lat, 8 miesięcy temu
Te kruche rurki z maślanym kremem piekłam z przepisu mojej babci. Rurki wyszły świetnie i okazało się, że wcale nie wymagają aż tyle czasu i umiejętności, jak mi się wydawało.Składniki:rurki:½ kg mąki200 g masła1[…]
-
metztil dodał(a) nowy wpis, Farbowanie jajek naturalnymi sposobami 9 lat, 8 miesięcy temu
Zbliżają się święta Wielkanocne i czas farbowania jajek. Dziś kilka sposobów na barwienie jajek, które przetestowałam.Dzięki naturalnym barwnikom moje jajka miały kolor:brązowy – łupiny cebuliciemny brązowy -[…]
-
metztil dodał(a) nowy wpis, Mazurek czekoladowy 9 lat, 8 miesięcy temu
Dziś przepis na mazurek czekoladowy. Uwielbiam czekoladę, więc nie było innej opcji jak upieczenie czegoś naprawdę czekoladowego.. Co prawda jest przy nim trochę pracy, ale myślę, ze warto poświęcić czas by[…]
-
metztil dodał(a) nowy wpis, Mazurek migdałowy 9 lat, 8 miesięcy temu
Święta Wielkanocne to nie tylko baby ale i oczywiście wymyślne i słodkie mazurki. Cóż może być lepszego niż migdały połączone z karmelem. Moja mazurkowa propozycja na tegoroczne święta to mazurek z migdałów. Jestem[…]
-
metztil dodał(a) nowy wpis, Jajka marynowane w czerwonym barszczu 9 lat, 9 miesięcy temu
Jajka marynowane w czerwonym barszczu nie tylko są smaczne, ale również mają ładny różowy kolor. W Wielkanoc mogą one być świetną dekoracją.Do zrobienia takich jajek potrzebujemy jedynie barszcz czerwony i jajka[…]
- Załaduj więcej