Świat na widelcu
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Sok wieloowocowy do wody 5 lat, 3 miesiące temu
Mamy lato, bogactwo owoców i warzyw. Możemy korzystać do woli, robić przetwory lub na bieżąco z nich korzystać.Z racji tego, ze moje mieszkanko jest małe. Nie robię duzo przetworów, raczej wszystko przygotowuję na[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Kompot wieloowocowy 5 lat, 4 miesiące temu
W dobie najróżniejszych kolorowych napojów, zapominamy o tych dawnych sposobach. A mianowicie o kompocie, który robiły Nasze Babcie.pamiętam jak dziś, kiedy Babcia robią kompot i przelewała go do butelki po mleku i[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Chłodnik ogórkowy z młodymi listkami warzyw 5 lat, 4 miesiące temu
Upały wracają, a wraz z nimi orzeźwiające potrawy. Zimne, mało kaloryczne i zaspokajające głód szybkie posiłki.Chłodnik można zrobić na bazie jogurtu, zsiadłego mleka czy kefiru.Doskonałe tradycyjne chłodniki z[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Chleb żytnio pszenny z za'atarem 5 lat, 4 miesiące temu
Chleb w dzisiejszych czasach to nie lada wyzwanie. Chcemy aby był pulchny z chrupiącą brązową skórką. Zdrowy chleb bez chemii, bez spulchniaczy, bez oszukiwania w składzie. Niestety sklepy, piekarnie często[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Potrójnie czekoladowe brownie z fasoli mung 5 lat, 4 miesiące temu
Wegańskie ciasta to absolutny hit ostatnich miesięcy, a nawet lat. A brownie to kolejny hit i nie ma opcji by go nie spróbować. Pokaże Ci dziś jak zrobić absolutnie pysznie potrójnie czekoladowe brownie z fasoli[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Granola orzechowa z kaszą gryczaną i amarantusem 5 lat, 4 miesiące temu
Granola to świetne rozwiązanie dla zdrowych śniadań i przekąsek między posiłkami. Wystarczy dodać jogurt i mamy zdrowe danie. Taką granole możesz zabrać ze sobą do pracy, szkoły czy na wyjazd. Przygotowana w domu[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Sernik na zimno z miodową galeretką 5 lat, 4 miesiące temu
Sernik na zimno z miodowa galaretka to hit w moim domu. Choć długo przymierzałam się do niego, aby był równie smaczny i pięknie wyglądał. I udało się! Plaster miodu jako dekoracja to strzał w dziesiątkę! Smakuje[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Domowe sezamki z nasionami konopi i sezamu 5 lat, 4 miesiące temu
Znasz powiedzenie superfoods? To określona grupa produktów o niezwykłych właściwościach odżywczych.Superfoods, czyli super żywność to nie tylko egzotyczne produkty jak nasiona chia, jagody goji czy spirulina. To[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Makaroniki z nadzieniem malinowym 5 lat, 5 miesięcy temu
Nie zdajesz sobie sprawy ile jest receptur na danie, kiedy zaczynasz szukać informacji w internecie. Kiedy wertujesz książki, po to by znaleźć najbardziej odpowiednią, najbardziej prawdziwą, tradycyjną recepturę.<br[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Boczek peklowany w solance po rosyjsku 5 lat, 5 miesięcy temu
Jak już pewnie zauważyliście uwielbiam mięso i wszystkie wędliny jakie mogę z niego zrobić. Tym razem natrafiłam na boczek, który można zjeść już po trzech dniach trzymania go w solance! I jest naprawdę dobry,[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Ma'amoule z nadzieniem daktylowo-różanym 5 lat, 6 miesięcy temu
Ma’moul to tradycyjne arabskie ciasteczko pojednania i otwartości. Ciasteczka te są popularne w czasie Ramadanu. Na jego koniec Muzułmanie spotykają się w gronie najbliższych wspólnie zjeść posiłek. Na stole[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Kokosanki z resztek ciasta 5 lat, 6 miesięcy temu
Wykorzystujesz resztki? Czy wiesz, że możesz wykorzystać resztki ciasta aby nadać mu nowy smak, a nawet wygląd i przedłużyć mu „żywotność”. Twoi najbliżsi oszaleją jak zobaczą, że znowu na stole jest coś pysznego.[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Mus z ricotty z jagodami 5 lat, 6 miesięcy temu
Viva ricotta!Ricotta to miękki, niedojrzewający ser pierwotnie produkowany we Włoszech z serwatki pozostającej po serach podpuszkowych. Wytwarzana z mleka koziego, krowiego lub owczego poprzez drugie gotowanie z[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Podwójnie czekoladowe naleśniki z serem 5 lat, 6 miesięcy temu
Naleśniki to wspomnienie z dzieciństwa. Kiedyś smażyła je Babcia, potem Mama, a teraz robię to ja podając ulubione smaki domownikom. Niekiedy eksperymentując ze smakami robię je na słono, ale głownie przeważają[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Casarecce z krewatkami, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi 5 lat, 6 miesięcy temu
Krewetki, najbardziej smaczne owoce morza, które można przyrządzić w róznych wariantach smakowych. Jemy je same, jako przystawkę lub danie główne z makaronem. Popularne jako koktajl krewetkowy czy w azjatyckiej[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Torcik tiramisu 5 lat, 6 miesięcy temu
Kiedy nadchodzą szczególne okazję, mam ochotę dzielić się radością jedząc ulubione smakołyki. I właśnie dlatego powstał ten torcik. Idealnie puszysty, delikatny, a zarazem wyrazisty.Ma to wszystko co włoskie[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Pieczone szparagi z suszonym żółtkiem 5 lat, 6 miesięcy temu
Sezon na szparagi ruszył z impetem. W wielu restauracjach można się spotkać z menu sezonowym, gdzie są polecane właśnie szparagi. I to w różnych formach i smakach. Szparagi otwierają wachlarz możliwości, mogą być[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Makaron casarecce z sosem pomidorowym i burattą 5 lat, 7 miesięcy temu
Od pewnego czasu zajadam się makaronem z różnymi sosami, na nowo odkrywam w sobie uwielbienie do tego produktu. A dodatek w formie sosu ma nieograniczone możliwości by go doskonale przygotować. Powoli zbliża się[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Bao Zi – bułeczki chińskie 5 lat, 7 miesięcy temu
Te bułeczki przypominają mi nasze lubelskie paruchy. Zwane w innych regonach parowańce, pampuchy, kluski/bułki na parze czy buchty. Te Nasze nie maja nadzienia, macza się je w sosie. To mój smak dzieciństwa.[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Rozgrzewający bulion z pancerzy krewetek 5 lat, 7 miesięcy temu
W myśl zasady #zerowaste, która jest tak bardzo ostatnio popularna. Postanowiłam podzielić się z Wami moim przepisem na smaczny bulion na bazie resztek. Czyli przede wszystkim są tu pancerze z krewetek, co jest[…]
- Załaduj więcej