Świat na widelcu
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Miso ramen, zupa szczęścia i miłości 4 lata, 8 miesięcy temu
Ramen, miska szczęścia. Miska bulionu z dodatkami, jakie tylko sobie wymarzysz. Odmian ramenu jest wiele, zwykle zależy to od dodatków i przypraw.Jak pisze Tove Nilsson w swojej książce o ramenie, nie należy się[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Kimchi – tradycyjna koreańska receptura 4 lata, 8 miesięcy temu
Kimchi to doskonała przystawka kuchni koreańskiej aby wzmocnić swoja odporność. Zawiera sporo witamin, jest źródłem białka oraz mikroelementów.
To tradycyjne danie przygotowuje się z fermentowanych lub kiszonych[…] -
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Puree z całych pomarańczy 4 lata, 8 miesięcy temu
W dobie niemarnowania jedzenia ten przepis to jak wygrana na loterii. Po prostu strzał w dziesiątkę! Wykorzystanie całych pomarańczy, czyli miąższ, skórka i albedo. Nic się nie marnuje. I zapewniam Was puree nie[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Jajka nadziewane pastą łososiową 4 lata, 8 miesięcy temu
Zbliża się Wielkanoc, czas jajek w różnych odsłonach. U mnie królują na wytrawnie, bardzo lubimy jajka nadziewane wszelkimi pastami. Na Naszym stole nie może ich zabraknąć.Ten przepis jest bardzo prosty,a zarazem[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Naleśniki z mąki ryżowej 4 lata, 8 miesięcy temu
Niebanalne. Bezglutenowe. Szybkie. Delikatne. Zdrowe.Czyż to nie zachęca do zrobienia ich w domu?Mąka ryżowe nie zawiera glutenu, więc od razu po przygotowaniu ciasta można je smażyć na patelni! Dlatego ten sposób[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Tarta mango na kruchym spodzie 4 lata, 8 miesięcy temu
Ta tarta przypomina trochę torcik musowy, bo nadzienie na dole jest tak delikatne jak mus. Cała tarta jest intensywna w smaku, czuć smak mango, a beza dodaje jej dodatkowej lekkości i słodyczy. Całość powala[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Torcik pomarańczowo migdałowy 4 lata, 9 miesięcy temu
Ostatnio bardziej pałam miłością do słodkości. Choć bardziej lubię robić, niż jeść. I tę miłość przekazuję innym, karmiąc ich moimi słodkościami. To ten zrobiłam tylko dla siebie. Ale nie potrafię go zatrzymać[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Tatar z tuńczyka 4 lata, 9 miesięcy temu
Najlepszy tatar z ryby jakiego jadłam to tatar z tuńczyka! Jego mięso jest delikatne i bardzo smaczne. Wybieraj rybę ze sprawdzonego miejsca. Świeża ryba nie śmierdzi, a pachnie!
O ile mięso wołowe na tatar można[…] -
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Mandarynkowo dyniowe babeczki bezglutenowe 4 lata, 9 miesięcy temu
Te babeczki to hit wśród wszystkich babeczek jakie przyszło mi piec w mojej cukierniczej karierze blogowej.Są tak pyszne, delikatne i aromatyczne, że nie sposób się nim oprzeć. Do tego nie potrzebujesz mąki, bo są[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Oponki drożdzowe 4 lata, 9 miesięcy temu
Oponki to zaraz po tradycyjnych pączkach przysmak karnawałowy. Wciąż popularne, dekorowane klasycznie cukrem pudrem prezentują się najlepiej w Tłusty czwartek na Naszych stołach. warto wypróbować ten przepis na[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Kokosanki na białkach 4 lata, 9 miesięcy temu
Kokosanki to jedne z moich ulubionych szybkich ciasteczek.Można je zrobić na dwa sposoby na samych białkach, jakie będą w tym poście lub tradycyjnie na jajkach. Taki prosty klasyczny przepis zobaczysz tutaj –> <a href="http://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2020/02/kokosanki-na-biakach.html" class="colorbox" rel="nofollow"[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Croquembouche, ptysiowa piramida. 4 lata, 9 miesięcy temu
To tradycyjny francuski tort weselny. Ptysie wypełnione kremem patissiere. Jak głosi tradycja tort ma rozbić Pan młody za pomocą miecza.Każdy ptyś napełniony kremem jest przyczepiony do innego za pomocą karmelu,[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Mokre ciasto z pomarańczy i migdałów 4 lata, 9 miesięcy temu
Pyszne, niezwykłe ciasto z całych pomarańczy i migdałów. Bez mąki, więc spokojnie mogą go jeść bezglutenowcy. Ciasto zachowuje świeżość do kilku dni. Ale zapewniam, że nie dotrwa ono nawet do następnego dnia!Kiedy[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Maślane rogaliki drożdżowe 4 lata, 9 miesięcy temu
Idealne rogaliki maślane. Puszyste pieczywo w sam raz na niedzielę. Na poranek czy podwieczorek. Z marmoladą, dżemem czy też wytrawnie.Rogaliki możesz posypać makiem, sezamem czy cukrem.Kiedy brakuje pieczywa w[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Słodki krem o smaku ciasteczek Hershey's 4 lata, 9 miesięcy temu
Ten krem jest tak pyszny, że można jeść go łyżkami. Konsystencja jest idealnie aksamitna i delikatna. Ciasteczka nie rozmakają, zachowują chrupkość. Możesz go używać do przekładania tortów, do dekoracji babeczek,a[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Krem z batatów ze słodko ostrą wołowiną 4 lata, 9 miesięcy temu
Smaczna i prosta zupa, której pikanterii nadaje marynowana wołowina. Lekko rozgrzewająca i aksamitna to idealna zupa na zimowe wieczory. Choć pogoda bardziej przypomina późną jesień niż zimę.Ta zupa to idealne[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Pasztet warzywny zero waste 4 lata, 9 miesięcy temu
Pasztet warzywny to doskonałe danie pozwalające wykorzystać resztki warzyw lub tak jak w moim przypadku obierki z wywaru. Ten przepis to totalne wykorzystanie warzyw do cna. Nie zostaje nic. To idealny przykład[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Sałatka z aromatycznym pieczonym rostbefem 4 lata, 10 miesięcy temu
W te zimniejsze dni kolorową sałatką można przywołać odrobinę wiosny. Taka sałatkę z powodzeniem wykonasz sam/a w domu.Jeśli nie jesz mięsa zastąp je smażonym tofu w ulubionej marynacie albo doskonałym zamiennikiem[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Krem oreo do tortów, babeczek 4 lata, 10 miesięcy temu
Idealny, prawie gładki, bo z kawałkami ciasteczek. Gęsty, na bazie kremówki i mascarpone. Smak ciasteczek doskonale wyczuwalny, a jednocześnie jest delikatny. Słodki krem, który nadaje się do przekładania tortów.[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Krewetki w kremowym winnym sosie 4 lata, 10 miesięcy temu
Krewetki to moje ulubione owoce morza. Je najbardziej darzę miłością spośród wszystkich z owoców. Można z nimi zrobić prawie wszystko. Począwszy od zup, sałatek, makaronów skończywszy na pizzy, rollsach, sushi czy[…]
- Załaduj więcej