Świat na widelcu
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Brownie z fioletowych batatów 4 lata, 5 miesięcy temu
Puszyste brownie z batatów to świetna opcja na deser. Brownie jest pyszne i zdrowe. Przygotowuje się je szybko, a jeszcze szybciej znika z talerza!To vege opcja dla łakomczuchów. Ale każdy powinien sprób[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Podsumowanie akcji: Kuchnie świata, potrawy regionalne. 4 lata, 5 miesięcy temu
Na durszlak.pl trwała akcja na potrawy regionalne kuchni świata. W akcji wzięło udział 12 osób, które łącznie dodały 23 wpisy.Niestety nie wszyscy zrozumieli, że aby rozpropagować kuchnie świata należy coś o[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Sałatka ziemniaczana ze szparagami 4 lata, 5 miesięcy temu
Czas na młode warzywa właśnie rozkwita. Możemy cieszyć się różnorodnością warzyw i owoców, kolorami, teksturą. Te młode nie potrzebują wiele, czasem wystarczy sól, pieprz i oliwa by wydobyć ich smak.Ta sałatka[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Czarny dorsz pod kruszonką 4 lata, 5 miesięcy temu
Ryba to doskonała propozycja obiadowa. Jest alternatywą dla mięsożerców i dobrym posiłkiem dla wegetarian. Przygotowanie ryby kojarzy się ze smażeniem. Jest to najłatwiejszy i zarazem najszybszy sposób. I nie ma w[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Diabelska zupa z wołowiną 4 lata, 5 miesięcy temu
Ta zupa to doskonała propozycja na zimne wieczory. Przede wszystkim rozgrzewa, po drugie jest pożywna i oczywiście smaczna. Diabelska zupa to połączenie dwóch kuchni meksykańskiej i polskiej. Spotykają się tu dwa ś[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Ciasteczka maślane 4 lata, 5 miesięcy temu
Te ciasteczka są szybkie i bardzo proste w wykonaniu. Przy tym kruche i lekko słodkie. Dla wydobycia większej słodyczy można je posypać cukrem pudrem przed podaniem.Idealnie smakują z gorącą herbatą czy kakao alb[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Ciasto drożdżowe z rabarbarem 4 lata, 5 miesięcy temu
O tak, teraz jest sezon na rabarbar. Kwaśne, soczyste łodygi rabarbaru idealnie współgrają z puszystym ciastem drożdżowym i słodką kruszonką.To takie doskonałe ciasto na niedzielne popołudnie[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Torcik sernikowy z truskawkami 4 lata, 5 miesięcy temu
Lato powoli pojawia się na targach, jarmarkach co widać w warzywach i owocach jakie pojawiają się u sprzedawców. Ceny są różne, ale można znaleźć perełki owocowe jak i warzywne. Na większości targów można kupić wa[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Tatar z łososia i pstraga tęczowego 4 lata, 6 miesięcy temu
Tatar z łososia to doskonała przystawka na wykwintną kolację. Dodatki sprawią, że danie będzie bardziej smaczne, a dekoracja wywoła efekt wow! A wędzony pstrąg tęczowy podkreśli kolor łososia.Ta przystawka t[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Moussaka z cukinią 4 lata, 6 miesięcy temu
Jakiś czas temu pokazywałam przepis na popularną w kuchni greckiej musakę. W tradycyjnej kuchni do tej potrawy wykorzystuje się bakłażany, pomidory, mięso mielone oraz sos beszamelowy. Do przygotowania tej wersji[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Mini tortcik daquoise 4 lata, 6 miesięcy temu
Ten deser jest popularny w południowo zachodniej Francji. Kraj ten słynie z elegancji w każdej dziedzinie. A ten deser tylko to potwierdza. Jest idealny po względem słodkości, chrupiącej bezy i pysznego orzech[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Moussaka 4 lata, 6 miesięcy temu
Moussaka (czytaj musaka), to danie kuchni greckiej. Podawane na różne sposoby. Zwykle w formie zapiekanki, w której główną rolę odgrywa bakłażan, mięso i pomidory oraz sos beszamelowy.We współczesnej kuchni musa[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Krewetki w tempurze z młodym ryżem i sosem mango chilli 4 lata, 6 miesięcy temu
Krewetki to moje ulubione owoce morza. Bardzo lubię tą chrupiącą wersję krewetek. Dodatek młodego zielonego ryżu podbija smak i chrupkość oraz podnosi ten przysmak na wyższy poziom kulinarnego doznania. Przez kol[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Spanakopita, greckie ciasto szpinakowe. Kuchnie świata – potrawy regionalne. 4 lata, 6 miesięcy temu
Witajcie moi Drodzy!Chciałabym Was zachęcić do udziału w akcji pt. Kuchnie świata. Gotujcie, pieczcie, przygotowujcie pyszne potrawy, desery, ciasta dotyczące każdego regionu na świecie. Pokażmy jak piękny j[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Chleb pszenny graham 4 lata, 6 miesięcy temu
Przebywanie w domu przez ten dłuższy czas daje Nam możliwość wypróbowania różnych przepisów. Rozwijania się, poznawania i eksperymentowania w kuchni. Ja ciągle się uczę, poznaję techniki i tajemnice przy formowan[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Pierogi chłopskie 4 lata, 6 miesięcy temu
Jeśli lubisz ziemniaki to te pierogi też polubisz.Ziemniak ma bogatą historię, lecz jest niedocenianym warzywem. Wbrew pozorom jest mało kaloryczny 69kcal/100 g warzywa, więc śmiało można go włączyć do diety. O zi[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Chłodnik z botwinką 4 lata, 6 miesięcy temu
Najprostszy chłodnik jak znam to chłodnik z botwinka i ogórkiem. Idealny jako przekąska, drugie śniadanie czy lekka zupa. Zaspokaja pierwszy głód.Jak już wcześniej wspominałam przy Czytaj dalej
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Tradycyjne pierogi ruskie 4 lata, 6 miesięcy temu
Pierogi to Nasze Polskie dobro. Podawane na niemożliwie wiele sposobów, z różnymi farszami. Smażone, gotowane, duszone czy gotowane na parze. Z okrasą, ze śmietaną, na słodko czy wytrawnie.Jest tak wiele możliwoś[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Kanapka z wołowiną bbq 4 lata, 6 miesięcy temu
Kanapka jest prosta w wykonaniu. To tylko lub aż wolno gotowana wołowina, sos bbq (wersja Kansas Style), pieczywo i pomidorki koktajlowe. Tak smaczne, że chce się więcej. I czeka się na nią z niecie[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Klopsiki po azjatycku 4 lata, 6 miesięcy temu
Klopsiki to popularne danie w każdym zakątku świata. Przyrządzane z aromatycznymi przyprawami, przede wszystkim duszone w sosie. Podawane z makaronem, ziemniakami, kopytkami czy ryżem. Stanowią smaczny i pożyw[…]
- Załaduj więcej