Świat na widelcu
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Tort piernikowy 3 lata, 11 miesięcy temu
Ten tort jest chyba najbardziej wymagającym tortem w mojej karierze torciary. Samo składanie to zabawa, która wymaga trochę skupienia i precyzyjności. Na przygotowanie tortu warto zarezerwować dwa dni. Dodat[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Szarlotka z jabłkami i gruszką japońską 3 lata, 11 miesięcy temu
Szarlotkę zna każdy, jej odmian też jest niezliczenie wiele. Jednak dziś u mnie królować będzie nashi, czyli gruszka japońska. Ten owoc zaskakuje, wygląda jak jabłko i jest równie soczyste, teksturą jednak przy[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Satay z indyka z chrupiącymi surówkami 3 lata, 11 miesięcy temu
Satay to malezyjsko indonezyjskie danie składające się plastrów lub kawałków mięsa tj. drobiu, jagnięciny, wołowiny czy ryb nadzianych na patyczki do szaszłyków i później grillowane.Wcześniej jednak trzeba mięso[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Kurczak a'la KFC 3 lata, 12 miesięcy temu
Uwielbiam tego kurczaka, taka domowa podróbka znanej sieciówki słynącej z chrupiących części kurczaka. U mnie nie znajdziecie żadnych płatków kukurydzianych czy rozdrobnionych chipsów. Nic z tego! Mój kurczaka je[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Rogale z konfiturą figową 3 lata, 12 miesięcy temu
Pyszne rogale z ciasta półfrancuskiego z domową konfiturą figową. Ta pyszna propozycja podwieczorku do kawy czy herbaty zachwyci każdego łasucha. Ciasto wymaga trochę pracy, ale trzeba pamiętać aby dobrze zj[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Krakersy serowe 4 lata temu
Bardziej niż słodkie uwielbiam serowe krakersy. Te domowe, idealnie kruche. Zwykle robię je na resztkach sera, które zalegają mi w lodówce. To idealny sposób na niemarnowanie jedzenia.
Nie ma znaczenia jaki r[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Pierogi szwedzkie, czyli korvy 4 lata temu
Pierogi każdy zna i chyba nie ma takiej osoby, która by ich nie lubiła. Jest tak wiele rodzajów pierogów, że każdy kraj ma swoje. Zwykle są one gotowane, czasem duszone (azjatyckie) i pieczone. Kształtem zwykle p[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Eklery z puszystym kremem budyniowym 4 lata temu
Miłość do pieczenia (gotowania) sprawia ,że wyroby które wychodzą są wprost znakomite. To pasja sprawia, że w smaku są nieziemsko pyszne. Za takimi wyrobami się tęskni, często wspomina, a nawet pamięta się ich smak[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Słodkie bułeczki dyniowe 4 lata, 1 miesiąc temu
Bułeczki wyglądające jak małe dynie! Te bułeczki są hitem każdej jesieni. Wyglądem przypominają dynie, a to za sprawą jednego tricku. Nie dość, że wyglądają przesłodko to jeszcze tak samo smakują. Idealnie współgr[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Bruschetta z pomidorami 4 lata, 1 miesiąc temu
Klasyka włoskiej kuchni, zimna przystawka. Wręcz idealna na ciepłe, letnie dni. Ale także na lekka kolację. Zdrowa, lekkostrawna grzanka z pomidorami przyprawionymi czosnkiem i bazylią. Do tego sól i pieprz i jest[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Trattoria Mamma Mia – włoska restauracja w Krakowie 4 lata, 3 miesiące temu
Często spotykam się z pytaniem jaką włoska restaurację polecam w Krakowie? To pytanie pada co najmniej raz w tygodniu na różnych forach internetowych, grupach FB czy googlach. Dostaję też takie zapytania na maila[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Pita – pszenny chlebek 4 lata, 3 miesiące temu
Chlebek pita, z greckiego ‚pita’ znaczy placek. Pieczywo to popularne jest w krajach bliskiego wschodu i Maghrebu. Proste kieszonki drożdżowe, które możesz wypełnić dowolnym nadzieniem. Podczas pieczenia magic[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Pak choi w ciemnym sosie sojowym 4 lata, 3 miesiące temu
Pak choi, pak-choy, bok choy to jedna z odmian kapusty chińskiej (kapusta chińska właściwa). Pochodzi jak sama nazwa wskazuje z Chin, ale jest bardzo popularna w kuchni europejskiej. Lubiana za swoja chr[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Miska szczęścia MOWI 4 lata, 3 miesiące temu
Miska szczęścia to fajna alternatywa dla klasycznego obiadu. Może stworzyć jaka tylko Ci się zamarzy, co tylko chcesz zjeść. Miski szczęścia mogą zawierać zarówno wytrawne jak i słodkie składniki.To propozycja na[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Wrapy z kurczakiem garam masala i warzywami 4 lata, 3 miesiące temu
Wrapy to idealna propozycja na śniadanie lub lekką kolację. Bardzo dobre są i na ciepło i na zimno. Można je jeść z czym tylko dusza zapragnie. Moja propozycja to kurczak marynowany w garam masala. Do tego pyszna[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Beef jerky teriyaki 4 lata, 4 miesiące temu
Beef jerky to suszona wołowina. Idealna przekąska, która zabierzesz ze sobą w podróż. Do tego wykonać możesz ją w domowych warunkach. Ułatwieniem w przygotowaniu będzie suszarka spożywcza. Jednak i ten krok można[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Gotowana szynka na kanapki 4 lata, 4 miesiące temu
Staram się jak najczęściej robić domowe wędliny, bo wtedy mam świadomość tego co jem. Wybór wędlin, kiełbas i innych frykasów domowej roboty znajdziecie w zakładce Czytaj dalej
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Biszkoptowe babeczki z owocami 4 lata, 4 miesiące temu
Babeczki to alternatywa podania słodkości zamiast tortu. Możesz je zrobić z takim samym kremem jaki używasz do przekładania tortu i tak samo udekorować.Te babeczki przygotowałam na klasycznym jasnych biszkop[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Miso ramen z kremowym jajem 4 lata, 4 miesiące temu
Ramen, miska szczęścia. Miska bulionu z dodatkami, jakie tylko sobie wymarzysz. Odmian ramenu jest tak wiele, zwykle zależy to od dodatków i przypraw.
Możesz zrobić ramen na bazie bulionu drobiowego czy drobi[…] -
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Mokre brownie z batatami i masłem orzechowym 4 lata, 4 miesiące temu
Tym razem klasyka brownie, idealnie mokre czekoladowo orzechowe ciacho. Jest tak proste w przygotowaniu, ze każdy da sobie z Nim radę.Ten deser jest zbilansowany poz względem słodkości. Jest także mocno czeko[…]
- Załaduj więcej