Świat na widelcu
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Grillowany indyk z makaronem i chrupiącymi warzywami 3 lata, 3 miesiące temu
Jeśli szukasz intensywnych smaków to właśnie jest to danie. Delikatny indyk w intensywnym sosie z czarnej fasoli i sosie sojowym. Do tego warzywa stir fry i makaron azjatycki. Większość przygotowana na pateln[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Grillowana karkówka z sosem z solonymi ziarnami fasoli i sosem sojowym 3 lata, 3 miesiące temu
Dziś mam dla Was nie lada gratkę! Karkówka z grilla w sosie z solonymi ziarnami czarnej fasoli i sosu sojowego od Czytaj dalej
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Mini pancakes z owocami 3 lata, 4 miesiące temu
Pancakes, czyli grube naleśniki skradły już nie jedno serce. Jeśli do tej pory nie znasz doskonałego przepisu to ten właśnie taki jest. Ciasto jest gęste i lejące, idealnie rozpływa się na patelni, zachowując[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Domowe napoje chłodzące 3 lata, 4 miesiące temu
Nie od dziś wiadomo, że w upały trzeba się nawadniać. Organizm pozbywa się wody kiedy się pocimy, a najczęściej dzieje się to kiedy jest gorąco. To właśnie jest ten czas kiedy potrzebujemy jej najwięcej. J[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Nadziewane jajka z avocado 3 lata, 7 miesięcy temu
Na Naszym Wielkanocnym stole rządzą nadziewane jajka. Tradycyjnie robimy jajka z szynką, bo są smaczne i delikatne. W tym roku stawiam na jajka nadziewane z avocado. Oprócz tego, że są pyszne. To pasta z avocad[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Chleb pszenny z mąką żytnio razową 3 lata, 8 miesięcy temu
Kolejny chleb w mojej krótkiej lecz intensywnej karierze domowego piekarza. Bazuję na podstawowym przepisie na Czytaj dalej
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Drożdżówki z wiśniami i kruszonką 3 lata, 8 miesięcy temu
Drożdżowe kojarzy mi się z niedzielą u Babci. Zawsze po obiedzie czekało puszyste ciasto z kruszonką. Niestety zbyt szybko odeszła, a ja swoją technikę wyrabiania ciasta jak i jego wypiekania musiałam doskonali[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Czekoladowa monoporcja z płynnym środkiem 3 lata, 8 miesięcy temu
Monoporcje to świetna alternatywa dla tradycyjnego ciasta. Można dać się ponieść fantazji, łączenie smaków to świetna zabawa. Eksperymentować można do woli. Ten pracochłonny deser wart jest każdego zachodu. A gw[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Chleb pszenny z pełnym ziarnem 3 lata, 8 miesięcy temu
Jestem fanką wypiekania domowych chlebów. Nie na wszystkie publikuję przepisy, bo nie zawsze wychodzą tak pięknie jakbym chciała. Jednak staram się doskonalić swój warsztat. Najważniejsze jest użycie odpowiedni[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Cytrusy w miodzie 3 lata, 9 miesięcy temu
Teraz jest czas na cytrusy! Korzystaj, rób je na później, aby wykorzystać ich potencjał. Ja już zrobiłam skórkę kandyzowaną w syropie, bez syropu, marmolady, smoothie. Jest tyle możliwości. Jedną z tych jest za[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Kruche ciasteczka z masłem orzechowym 3 lata, 9 miesięcy temu
Najlepsze kruche ciasteczka z masłem orzechowym i gorzką czekoladą. Tak pyszne, że znikają w mig. Do tego są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Do ciasteczek możesz wykorzystać takie masło orzechowe jak lubisz. N[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Labneh – ser z jogurtu greckiego 3 lata, 9 miesięcy temu
Labneh to najprostszy ser jaki można zrobić, choć nazywać go prawdziwym serem to też dużo powiedziane. To po prostu odsączony z serwatki jogurt grecki. Mieszkańcy Grecji nie znają „jogurtu greckiego”, a labneh o[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Kruche lukrowane ciasteczka donuty 3 lata, 9 miesięcy temu
Ciasteczka lukrowane to idealnie nadają się na jadalny prezent. Ręcznie robione ciasteczka, do tego lukrowane są najlepszym prezentem prosto z serca. Takie ciasteczka mogą przybrać kształt jaki tylko chcesz[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Czekoladowa tarta na spodzie oreo 3 lata, 9 miesięcy temu
Ta tarta to połączenie wszystkich czterech smaków: gorzki, słony, słodki i kwaśny. To efektowny i elegancki deser, który jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Lecz nieco pracochłonny. Poszczególne etapy wymagają[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Domowa kapusta kiszona 3 lata, 10 miesięcy temu
Kapusta kiszona to doskonałe źródło witaminy C. Taka kapusta jest idealna na wzmocnienie odporności, jak i inne kiszonki. Domowa kapusta kiszona jest dużo zdrowsza od tej kupnej. To zimowe źródło witamin, które be[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Kandyzowane skórki cytronu 3 lata, 10 miesięcy temu
Cytrony, inaczej zwane cedratami to zachwycające owoce cytrusowe. Przypominają cytryny, zarówno w wyglądzie jak i smaku. Są kwaśne, ale ich skórka i albedo jest lekko słodkie, a goryczka jest minimalnie wyczuwa[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Słodkie cynamonowe stokrotki 3 lata, 10 miesięcy temu
Te słodkie ciasteczka są przepyszne i zachwycają wyglądem. Idealne by podać je na spotkaniu rodzinnym czy przyjęciu dla dzieci. Trzeba pamiętać, że krem jest bardzo słodki. Jednak całość współgra ze sobą idealnie.[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Kurczak z kiszonymi cytrynami i kolendrą 3 lata, 10 miesięcy temu
Kiszone cytryny to świetny dodatek w kuchni. Można je przygotować na dwa sposoby: kisząc całe cytryny i kisząc je w plasterkach. Ten drugi sprawdza się gdy potrzebujemy ich na szybko. Sa gotowe juz następ[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Galette des Rois – Ciasto Trzech Króli 3 lata, 10 miesięcy temu
Galette des Rois to popularne we Francji ciasto, które przygotowuje się na 6. stycznia. W cieście francuskim kryje się słodka masa migdałowa na bazie mąki migdałowej lub mielonych migdałów. Wypiek ten jest tak[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Best nine 2020 3 lata, 10 miesięcy temu
Rok 2020 dla wszystkich był zaskoczeniem, niestety nie pozytywnym. Pandemia, która wybuchła dla wielu branż była swego rodzaju „szpilą wbitą w czułe miejsce”. Wszyscy to odczuliśmy, pracy zabrakło, prze co zarobk[…]
- Załaduj więcej