Świat na widelcu
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Truskawki z kremem mascarpone 9 lat, 6 miesięcy temu
Powoli zaczyna się sezon truskawkowy, gdzieniegdzie już się pojawiają polskie truskawki. Można zacząć myśleć o słodkich i wytrawnych deserach z ich udziałem. Truskawki mają bardzo dużo witaminy C i wzmacniają[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Sos rozmarynowy do mięs 9 lat, 7 miesięcy temu
Jakiś czas temu obiecałam Wam, że będziemy robić sosy więc dziś zaczynamy.PrzezTeraz przejdźmy do konkursu, bardziej ekscytującej części posta.Zadanie konkursowe polega na tym abyście zaproponowali do czego jeszcze[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Gulasz wieprzowy z papryką 9 lat, 8 miesięcy temu
Gulasz to węgierskie danie narodowe, podawane na płytkim talerzu jako drugie danie. Podstawowa wersja składa się z mięsa, cebuli i papryki. Gulasz zyskał sławę dzięki temu, że jest prosty w wykonaniu, ale również[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Faworki 9 lat, 9 miesięcy temu
Faworki inaczej zwane chrustem to Nasze karnawałowe dobro. Obok bardzo popularnych pączków jadamy je w Tłusty czwartek. Cukier puder posypany po wierzchu nadaje im słodki smak, bo same w sobie słodkie nie są.[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Wstążki z klopsikami 9 lat, 9 miesięcy temu
Jeśli uwielbiacie klopsiki to ta wersja na pewno Wam się spodoba i posmakuje. Jest łatwa do zrobienia, ale i smaczna. Dodatek otrąb zamiast bułki tartej jest lepszym zespalaczem jak i znacznie zdrowszym. Nie bójcie[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Domowy makaron 9 lat, 9 miesięcy temu
Wczoraj wypróbowałam moja nową „zabawkę”, a mianowicie cudownej urody maszynkę Marcato Atlas 150. Jestem zachwycona efektami, a makaron wyszedł przepyszny. Z tego przepisu wychodzi naprawdę dużo makaronu, więc[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Kiszone cytryny 9 lat, 10 miesięcy temu
Nie będę się zbytnio rozpisywać na temat fenomenu kiszonych cytryn. BY poznać trzeba je spróbować zrobić, a potem przygotować w daniu i zjeść. Nie ma się czego obawiać ich smak jest znany i pożądany, szczególnie w[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Sałatka z pieczoną kaczką 9 lat, 10 miesięcy temu
Witajcie w Nowym Roku!Wiem troszkę już późno na powitania, ale myślę że lepiej niż wcale. Ostatnio wiele się u mnie działo stąd brak postów na blogu. Ale obiecuję się poprawię!Dzisiaj chciałam Wam zaproponować[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Jak spędzamy Wigilię i Święta Bożego Narodzenia 9 lat, 11 miesięcy temu
Powoli zbliżają się Święta, a jak wiadomo w każdym regionie Polski są troszkę inaczej obchodzone. Ja pochodzę z lubelskiego, ale obecnie mieszkam w Małopolsce mimo to zachowałam tradycje wyniesione z domu. Kiedy[…]
-
Świat na widelcu zmienił/a swoje zdjęcie profilowe 9 lat, 11 miesięcy temu
-
Świat na widelcu stał się zarejestrowanych użytkownikiem 9 lat, 11 miesięcy temu
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Świąteczny keks bananowy 9 lat, 11 miesięcy temu
Chlebek bananowy natchnął mnie by zrobić z niego keks, a jest do tego wręcz idealny. Do tego ma lekka piernikową nutę co na święta jest po prostu wskazane. Jeśli lubicie banany i keks koniecznie wypróbujcie ten[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Domowa mielonka z majerankiem 10 lat temu
Bardzo lubię robić domowe wędliny. Zawsze wiem co jest w środku, mogę przyprawić tak jak ja lubię i wiem, że nie ma polepszaczy smaku – a to jest bardzo ważne.Taką mielonkę robię w szynkowarze, ale równie dobrze[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Boczek Świąteczny z morelą i śliwką 10 lat temu
Ten boczek pieczony gości na naszym rodzinnym stole od lat, faszerowany czosnkiem i suszonymi morelami oraz śliwkami. Jedynie co to ewoluują przyprawy, głownie powinna być gorczyca biała i sól, jednak ten boczek[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Pigwa nadziewana mięsem z owocami granatu i kolendrą 10 lat temu
Są takie książki, które w ogóle nie wymagają polecania. Kiedy ją zobaczysz wiesz, że jest po prostu genialna. Od razu zabierasz się do pracy z jej udziałem. I tak było kiedy zobaczyłam „Jerozolimę”, przepięknie[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Wędzony dorsz w woku 10 lat temu
O wędzeniu słyszałam dawno, słyszałam też że można to robić w domu, ale nie wiedziałam o tym jak to banalnie proste.Ten sposób wędzenia jest jednym z sekretów chińskiego przyrządzania potraw i musze przyznac, że[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Chlebek bananowy, czyli banana bread 10 lat temu
Nie przepadam za bananami, ba ja nawet ich nie jadam. Mimo to ten chlebek mnie skusił, przepis banalnie prosty, receptur kilka – można wypracować swoją. pachnie i smakuje troszke jak piernik. W gwoli wyjaśnienia[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Gulasz z ryżem i panierowane marchewki 10 lat temu
Inspiracją na marchewki był blog Kwesta smaku, gdzie po prostu pochłonęła mnie żądza zrobienia tychże marchewek i wyszły genialnie.Gulasz z ryżem w jednym garze robię od dawna i jest zaspakajającym głód daniem.W[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Rogale marcińskie – wersja II 10 lat temu
W tym roku to dopiero drugi raz kiedy piekę te rogale, w tamtym roku były z orzechami włoskimi tym razem tradycyjnie z orzeszkami arachidowymi. Masa jest cudownie słodka, z prawdziwego białego maku. Co prawda nie[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Pasta z bakłażanów 10 lat temu
Miłość do bakłażanów przekazała mi moja Mama, która robi je w fantastyczny sposób do dziś. Obie mamy taki swój sekretny sposób na nie i zajadamy je wtedy z chlebem. Dziś chciałam Wam pokazać zupełnie inny i[…]
- Załaduj więcej